Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Dziękuję za odpowiedzi.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli ktoś ma wątpliwości to niech zrobi nalewkę porzeczkową , agrestową czy śliwkową zasypując owoce najpierw cukrem
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Bardzo proszę znawców tematu o podpowiedź, jak postąpić ze słojem nalewki na różnych owocach, którą zrobiłam ... w zeszłym roku lub poprzednim, bo dostałam 2l spirytusu i nie miałam innego pomysłu. Alkoholu w ogóle nie piję . Słój teraz znalazłam w piwnicy i boję się go otworzyć. Czy to się jeszcze do czegoś nada?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Robimy zlot u Emili??
A żeby mnie Jola nie wywaliła pytanie w temacie.
Do orzechówki orzechy pokroić czy w całości? Bo mamy drobne spięcie z moim wszystkowiedzącym teściem?
A żeby mnie Jola nie wywaliła pytanie w temacie.
Do orzechówki orzechy pokroić czy w całości? Bo mamy drobne spięcie z moim wszystkowiedzącym teściem?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Jeżeli chcesz robić orzechy w alkoholu to całe i do tego obrane z zielonych skórek. Jak nalewkę to krojone, wystarczy na ćwiartki chociaż trafiają się przepisy z mieleniem w maszynce. Im bardzie rozdrobniony produkt tym bardziej aromatyczny wyrób ale i trudniejsza filtracja.
A teść niech się nie wtrąca. Wystarczy, że będzie pił i to cały jego wkład w nalewkę
A teść niech się nie wtrąca. Wystarczy, że będzie pił i to cały jego wkład w nalewkę
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Jakieś dwa tygodnie temu nastawiłem nalewkę z gruszek. Tylko do jednej butelki zmieściłem dwie gruszki, a do pozostałych butelek po jednej sztuce. Moja wielka księga nalewek niestety nie posiada żadnego przepisu na trunek w gruszką w środku. Chyba na początku muszę te gruszki zalać wódką w butelkach, a osobno nastawić nalewkę gruszkową i później podmienić zawartości butelek.
Obegnie gruszki podrosły tak, że już ich nie wyjmę z butelek. Liczę na to, że wszystkie owoce urosną i dojrzeją bez ingerencji robali.
Obegnie gruszki podrosły tak, że już ich nie wyjmę z butelek. Liczę na to, że wszystkie owoce urosną i dojrzeją bez ingerencji robali.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
Poszukaj w wątku Biotita "domowo i zdrowo". Zdaje się , że było o tym sposobie "konserwowania" gruszek .
Ja tak robiękaLo pisze:Jeżeli ktoś ma wątpliwości to niech zrobi nalewkę porzeczkową , agrestową czy śliwkową zasypując owoce najpierw cukrem
Znaczy, porzeczki, maliny, wiśnie i Mirabelki. Tylko nie czekam aż puszczą sok, tylko od razu cukier i alkohol i w ciemne miejsce, żeby nie kusiło do kosztowania.
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Zaczynam orzechówkę. Jak robicie? Najpierw alkohol, a potem cukier czy odwrotnie? Jakieś dodatki? We Włoszech spotkałam się z dodatkiem cynamonu i goździków.
Beata
-
Dodają też kawę , wanilię , gałkę muszkatołową , skórki cytrusów i inne korzenie. Każda mamma ma swój przepis. Masz całą stronę przepisów https://www.google.pl/search?hl=pl&as_q ... as_rights=
Ja robiłem z tego https://www.lifeinabruzzo.com/magical-n ... t-liqueur/ .
Ja robiłem z tego https://www.lifeinabruzzo.com/magical-n ... t-liqueur/ .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2018, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Goździki w orzechówce? Jakoś nie pasuje mi to połączenie.....
-
Pasuje o wiele lepiej niż ananas do kotleta . Spróbuj z gożdzikiem. Ze skórką pomarańczową też niezła. Gałka muszkatołowa również podbija smak.
Orzechówka jest wódką gorzką, więc pasują do niej ewszystkie zioła, które dodaje się do takich wódek jak korzeń fiołkowy, ziele angielskie , kłącze tataraku , arcydzięgiel itp. Oczywiście z umiarem, żeby nie zatracila swojego orzechowego charakteru. Ilu ludzi tyle może być orzechówek.
Orzechówka jest wódką gorzką, więc pasują do niej ewszystkie zioła, które dodaje się do takich wódek jak korzeń fiołkowy, ziele angielskie , kłącze tataraku , arcydzięgiel itp. Oczywiście z umiarem, żeby nie zatracila swojego orzechowego charakteru. Ilu ludzi tyle może być orzechówek.