Lilie-uprawa cz.7
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Witam serdecznie
Jaki stosujecie nawóz do lilii ?
Jaki stosujecie nawóz do lilii ?
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hydrokompleks i nawóz do roślin kwitnących w płynie z Florovitu
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotr45 wygląda na to że podlewasz lilie i lejesz je po liściach. Przychodzi słońce i pali, przez to dostały grzyba. Oberwij chore liście a wszystkie lilie opryskaj przeciwgrzybowo np. Topsin albo jakiś inny -od szarej pleśni . Po liściach kwiatów się nie podlewa Możliwe też że jakiś piesek Ci obsikał.
Pozdrawiam Ela
Mam prośbę dotyczącą lilji azjatyckich ktoś może spotkał się z faktem że zmieniła kolor a jeżeli tak to z jakiego powodu to się stało? ma ktoś może takie doświadczenie
Ewa
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Riwiana chyba kupiłaś w markecie lilię pędzoną w doniczce. One dostają wszelkiego rodzaju niedostępne dla przeciętnego ogrodnika polepszacze i jakieś środki chemiczne. Przesadziłaś do gruntu, zmieniło się pH gleby i wyszedł prawdziwy kolor lilii. Dla dzisiejszej chemii nie ma nic trudnego, z różowej zrobią czerwoną albo żółtą
Pozdrawiam Ela
Elu no właśnie nie cebule były kupione u ogrodnika w zeszłym roku i posadzone miały kolor biało różowy a zanosi się na jakiś połamany pomarańcz nie dostały nawozu tylko biosept
Ewa
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pojawiła się u mnie pierwsza
Witam Wszystkich bardzo serdecznie ?
Jestem tu nowa.
Znalazłam to forum szukając odpowiedzi na pytanie : dlaczego z lilii różowej i żółtej w tym roku mam pomarańczowe? Czy zrobiłam coś źle? Lilie zimowały w gruncie. Mam je 3 lata (chyba). Tylko raz zmieniłam miejsce, aby były bardziej widoczne
Cebulki kupił mój mąż w sam je posadził, chcąc zrobić mi niespodziankę. Nie wiem jakie to odmiany.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązywaniu mojego problemu...
Jestem tu nowa.
Znalazłam to forum szukając odpowiedzi na pytanie : dlaczego z lilii różowej i żółtej w tym roku mam pomarańczowe? Czy zrobiłam coś źle? Lilie zimowały w gruncie. Mam je 3 lata (chyba). Tylko raz zmieniłam miejsce, aby były bardziej widoczne
Cebulki kupił mój mąż w sam je posadził, chcąc zrobić mi niespodziankę. Nie wiem jakie to odmiany.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązywaniu mojego problemu...
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Część moich lilii straciła w tym roku mnóstwo pąków
Nasada pąków czernieje, gnije i pąki odpadają. W środku pąków nie ma żadnych robaków. Pąki mają gdzieniegdzie czarne kropki. Co to takiego? Jakaś choroba grzybowa? Podlalam Topsinem. Czy cebulę można uratować aby lilie w przyszłym roku zakwitły? Co jeszcze można zrobić aby je leczyć?
Nasada pąków czernieje, gnije i pąki odpadają. W środku pąków nie ma żadnych robaków. Pąki mają gdzieniegdzie czarne kropki. Co to takiego? Jakaś choroba grzybowa? Podlalam Topsinem. Czy cebulę można uratować aby lilie w przyszłym roku zakwitły? Co jeszcze można zrobić aby je leczyć?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Takie symptomy wskazują,że twoje lilie zaatakowała ostępka lilianka. Jak pąk odpada to larw już w nim nie ma, jak chcesz zobaczyć larwy znajdź pąk z kropkami ale jeszcze trzymający się szypułki, w nim będą ok 5 mm larwy ostępki. Oprysk systemicznym środkiem owadobójczym np Mospilan, Kohinor zabije dorosłe muszki, oraz larwy w pąkach, należy też niszczyć zaatakowane pąki. A za rok wypatrywać pierwszych dorosłych owadów i wykonać opryski.
Pozdrawiam Mariusz