Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Potrzebuję pomocy w uformowaniu na nowo krzaków ze względu na mnóstwo nowych przyrostów. Gdzieś czytałem że nowe pędy przycina się na wysokość 50 cm.
Przycinać czy nie ??
Przycinać czy nie ??
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym nie cięła. Daj im spokojnie rosnąć. Wiosną je uformujesz jeśli będzie potrzeba.
Zwykle ostatnia dawka była około połowy czerwca a owocowanie dopiero w lipcu (tak mniej więcej od połowy i później). A teraz jest wszystko wcześniej przez tę zwariowaną pogodę i trochę mam wątpliwości.
U mnie owoce wyglądają już tak:
Nawiasem mówiąc, to są te borówki podlewane tylko raz w tygodniu. W tle widać skutki suszy na Kaszubach, murawa kompletnie wyschła.
Toldi a do kiedy dałbyś azot, aby mieć pewność, że się nie przenawozi owoców?toldi pisze: Jeszcze nie jest za późno na podanie azotu...
Zwykle ostatnia dawka była około połowy czerwca a owocowanie dopiero w lipcu (tak mniej więcej od połowy i później). A teraz jest wszystko wcześniej przez tę zwariowaną pogodę i trochę mam wątpliwości.
U mnie owoce wyglądają już tak:
Nawiasem mówiąc, to są te borówki podlewane tylko raz w tygodniu. W tle widać skutki suszy na Kaszubach, murawa kompletnie wyschła.
Pozdrawiam
Beata
Beata
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanko... już wiem ,że siarczan amonu doskonale obniża pH i wtedy borówka śmiało pobiera składniki odżywcze ...jak ma....skąd.. i czy wystarczy tylko dolistnie siarczan magnezu czy kupić taki gotowiec i podsypać ?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Gotowiec czego? Siarczanu amonu czy siarczanu magnezu bo nie rozumiem?
- mamiroma4
- 500p
Więc "gotowiec" czyli w ogrodniczych odżywka dla borówki . A siarczan amonu i magnezu osobno. Wiem ,że w tych gotowcach też tego po trochu.
- patryk10015
- 500p
Osobiście wolałbym siarczan amonu i siarczan magnezu niż tzw. "gotowiec". Ja raz w sezonie nawożę "gotowcem" reszta nawożenia to siarczan amonu. Po owocowaniu siarczan potasu i rosną jak na drożdżach.
- mamiroma4
- 500p
Czy teraz na czasie jak są borówki też coś dawać?
- patryk10015
- 500p
No tak. W zależności kiedy ostatni raz nawoziłeś? Borówkę można nawozić do końca czerwca, niektórzy nawożą nawet dłużej. Tyle że w lipcu raczej nawozami szybko działającymi typu saletra żeby młode przyrosty zdążyły zdrewnieć przed zimą.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Mam to samo, te kropki,plamki ( są strasznie denerwujące ). U mnie jeszcze w dodatku pojawiają się takie duże brązowe jakby od poparzenia. Dzisiaj prysnąłem na grzyba, zobaczymy.
A jeśli chodzi o kolor, to ja bym poczekał i zobaczył, czy się wybarwi czy zostanie. Kiedy borówki były ostatni raz nawożone ?
Witam. Czy wasze borówki łapią już kolor. Moje jakby nabierają różowo-fioletowego koloru od góry/ może słońca (chandler, bluecrop). Ale mnie ten kolor nie przekonuje. Czy czasem nie złapały jakiegoś dziadostwa. np. szara pleśń. Przecież jest tak sucho.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To podlewaj a kolorek robi się od słońca . Im krzak bardziej cierpi z powodu suszy tym owoce są mniejsze i mocniej wybarwione.
A grzyby atakują raczej z wilgoci i chłodu niż z powodu suszy i upału.
A grzyby atakują raczej z wilgoci i chłodu niż z powodu suszy i upału.
Witam, tak jak koledzy mam problem z czerwonymi listkami, czy borówce brakuje nawozu? Ostatni raz nadwoziem azotemi potasem miesiąc temu, kilka dni temu dałem nawóz dla borówki.Czy może tylko zmarzły?