Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Dzisiaj święto piwonii ;:63 Martusiu widać zdjęcia i wspaniałe piwonie, taka biała w kropelkach mówi że ogród Ci podlali! :D Czy na zdjęciach widzę modraka?
Siedzę od paru dni na stronie piwoniowej :D myślę, że coś zamówię tylko co wykopać żeby posadzić parę ślicznotek ;:306 Pozdrawiam i czekam na dalsze śliczności ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martuś pięknie, no pięknie wygląda Twój ogród i piwoniowy spektakl, który nam tu przedstawiłaś ;:138
dobrze, że zdjęcia już można oglądać, bo FO bez zdjęć to wersja nieakceptowalna dla oka.

Pozdrawiam ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witam ,nareszcie naprawiono hosting zdjęciowy i aż chce się tutaj przyjść ,ja dzisiaj trochę zmęczona bo zabrałam się za robienie dżemów truskawkowych i kisiłam barszczyki ,podwiązałam tez w ogrodzie ostróżki ,żeby jakiś deszcz ich nie przewrócił i daliom wbiłam kołki do podwiązania ,po południu zbierałam płateczki piwonii i innych kwiatów do sypania ,dzieciaki zadowolone ,a ja też ,że moje kwiatuszki do sypania też służą .

Tereniu,Semiplena jest taka kremowa dopiero na wielkim słońcu bieleje ,w pączku nawet jest żółta ,zdjęcia juz są i super ,bo nawet nie chciało się tutaj przychodzić ,dawaj tą różę ,może ją rozpoznamy ,a jak nie to może będą lepsi co się znają ,pozdrawiam ;:168

Maćku ,wydawało się wczoraj ,że wszsystko wróciło,weszły 3 zdjęcia i było finito ,ale dzisiaj juz dobrze ,więc zapraszam na dalsze spacery :wit

Beatko,nasion będzie dużo ,nie ścięłam nasienników ,niech dojrzewają ,bo są cudne te łubiny i warto je mieć ,to prawda,że ta wiosna wyjątkowo gorąca i słoneczna,wczoraj o 4 rano trochę u mnie padało i bardzo się ucieszyłam ,ale potem już nic więcej ,więc pewnie zaraz będzie sucho jezeli nie popada,chociaż nawałnicy i gradu nie chcę ,pozdrawiam ;:168 fajnie ,że wróciły już zdjęcia .

Marysiu,już się wszystko naprawiło,więc będą pokazane ogrody ,to prawda wątki ogrodowe bez naszych kwiatuszków nic nie warte ,pozdrawiam ;:196

Gosiu,ja też nie rozumiałam ,ze niektóre zdjęcia weszły a reszta nie ,ale juz dzisiaj od popołudnia wszystko się unormowało,wiec zapraszam na pokaz kwiatów ,pozdrawiam ;:168

Aniu,juz sa wszystkie piwonie i będzie więcej ,pozdrawiam ;:168

Krysiu tak ,Doreen wsadzona w tamtym roku w listopadzie ,a miała 16 pięknych kwiatów,już troszkę zaczyna opadać ,ale była zjawiskowa,sadzonka była ładna ,ale nic nie zapowiadało ,że aż tyle będzie kwiatów ,praktycznie wszystkie nowe pionie zakwitły i są śliczne ,pozdrawiam ;:168

Ewciu,nazbierałam sporo odmian piwonii i jestem z nimi szczęśliwa ,bo tak pięknie wyglądają w ogrodzie ,piwonie przesadź w drugiej połowie sierpnia ,i płytko jak sama mówisz ,ale jak już będziesz wykopywać ,to warto ją od razu podzielić ,żeby rosły dwie lub trzy piwonie,chyba ,ze bardzo młode i nie ma jeszcze czego dzielić ,ale piwonie lepiej posadzić od razu na miejsce stałe ,bo nie lubią takiego przesadzania ,to tak na przyszłość :uszy ,pozdrawiam ;:168

Dorota, będą piwonie od znajomej babci Franciszki ,czy one tak Ci sie podobały?Piwonia Doreen jest cudna i cieszę się ,ze ją mam,pozdrawiam ;:168

Lodziu,ja mam dużo odmian piwonii ,więc dalej kwitną chociaż niektóre też już przekwitły,a niektóre dopiero zakwitają ,u mnie wczoraj padało o 4 rano ,potem już nic i dzisiaj też nic ,ale może jutro coś kropnie ,żeby tylko jakiejś nawałnicy nie było,pozdrawiam ;:168

Marysiu,zdjęcia wróciły po południu i bardzo się ucieszyłam,trochę powtórzyłam ,bo nie wiedziałam co wyjdzie ,na zdjęciach nie ma chyba jeszcze modraka ,ale może znajdę to wstawię ,piwonie są tak śliczne ,ze powinny być na widoku ,i ta Twoja piękna jasno różowa o kwiatach jak łby rośnie w kącie pod siatką ,ona obowiązkowo powinna być na przodzie przy ścieżce ,podparta podpórkami do piwonii,może w dziale warzywnym wytyczyć im rząd naprzeciw winnicy do góry ,pozdrawiam ;:196

Beatko,miło,że ogród się podoba ,piwonie jeszcze będą ,zdjęć jest dużo i inne piwonie dalej dokwitają ,to prawda,że forum ogrodnicze bez naszych kwiatuszków nie ma racji bytu,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu to pewnie widziałam kwiat rabarbaru dłoniastego :wink: Chcesz mnie warzywek pozbawić ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam na dalszy spacerek wśród piwonii i innych pięknie pachnących i kolorowych roślin

Whitley May
Obrazek

Top Brass
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kelway/s Glorions
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalmia szerokolistna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Martuś masz niesamowicie piękną kolekcję piwonii.
Lata zbieractwa i opieki a teraz widać efekty.
Czy jak przekwitną też będziesz je nawozić czy tylko z wiosny.
Irysy też cudne i można tak wymieniać po kolei. ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Pospacerowałam, pooglądałam, powzdychałam. Pięknie u Ciebie, a piwonie królują. Niesamowite masz te piwonie Martuś. Nie mogę się napatrzeć. A powiedz mi proszę, czy każda z nich pachnie? Czy są jakieś z nich wyróżniające się w szczególny sposób?
Kalmie widzę? Zawsze myślałam, że to ciężkie do uprawy roślinki, a te Twoje wyglądają przecudnie. No cóż, jak zaczarowany ogród to zaczarowany ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Trudno wymienić pięknoty z Twojego ogrodu bo co jedna to piękniejsza...Ogród bajkowy tonie w barwach i zapachach zapewne :roll: ...Przy takiej ilości zapachów..zawrót głowy murowany! :D
U mnie popadało dość obficie..Działka moja będzie zadowolona/ i ja też bo ze 2 dni nie trzeba będzie podlewać/ :heja ...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Martusiu, Twoje peonie są zjawiskowe! ;:167

Powiedz mi, co to za piękność?

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marcia spacerując po twoim ogrodzie można naładować akumulatory, odpocząć w cieniu i nacieszyć się zapachami. moja piwonia "niespodzianka" jest bliźniaczo podobna to tej Twojej ... znasz jej imię https://images86.fotosik.pl/520/d4e58688f2f0d253.jpg
Dziękuję za porady... muszę przesadzić bo rosną między Ślazem a różą Balleriną i będą mieć zbyt ciasno jak się rozrosną... Wiesz mój ogród dopiero się zasiedla i nie wszystkie roślinki pokazały jeszcze na co je stać ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuniu , bardzo lubie piwonię , ale jednak irysy zajmują większy kawałek w moim sercu , mogę godzinami przyglądać się im i podziwiać kawałek po kawałku , płatek po płatku , są po prostu cudne .Masz śliczne odmiany , jest się czym zachwycać .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Sama przyjemność przespacerować się przed snem po Twoim cudownym ogrodzie ;:oj Dzięki temu będę miała dzisiaj piękne sny przepełnione zapachami. Iryski masz prześliczne, całe w falbankach. Moje w tym roku kwitły marnie i już właściwie przekwitły. Kalmie wyglądają jak piana ;:63 Z chęcią zatrzymałabym się na dłużej, ale czas goni. Miłego wieczoru ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam , upały u mnie dalej wielkie ,deszczu nic ,więc podlewałam moje pomidorki ,ogórki i przedogródek ,przesadzałam pomidorki do większych donic ,potem obiadek i cały dzień jakoś wypełniony przeszedł do historii.

Marysiu,nie chcę cię pozbawić warzywek ;:306 ,bo są bardzo ważne dla naszego zdrowia :uszy ,ale może zmieściłyby się razem z warzywkami i winoroślami ,na zdjęciu widziałaś kwiat rabarbaru dłoniastego i kwitnący wysoki biały rdest,pozdrawiam ;:196

Elżuniu,to jeszcze nie wszystkie piwonie pokazane ,one ciągle dokwitają ,troszkę nazbierałam odmian ,ale tak bardzo je lubię ,tak będę teraz nawozić jak przekwitną ,wytnę przekwitłe pędy i nawiozę nawozem potasowo fosforowym ,żeby karpy nabrały siły na nowe kwitnienie na rok następny i wytworzyły dużo nowych kiełków przed zimą ,irysy też bardzo lubię i chciałabym mieć ich więcej ,pozdrawiam ;:196

Gosiu,miło,że sie podobają piwonie i cała reszta ,te pełne piwonie chyba wszystkie pachną ,a te puste nie wszystkie,ja bardzo lubię wszystkie ,ale jednak te wielkie takie napakowane płatkami sa najcudowniejsze ,chociaż te puste z dużymi pomponami też są cudowne ,to taki trudny wybór ,żeby powiedzieć które najpiękniejsze ,ja zauroczona jestem White Cap ,ten biały garnuszek na bordowej filiżance jest obłędnie piękny,ale i teraz ta nowa Doreen też jest wyjątkowo piękna ,Top Brass też cudna, Festiva Maxima godna polecenia, Shirley Temple i Sarah Bernard ,wszystkie koralowe odmiany są tak urzekające ,cudna jest Harianin ,Bu-Te, Honey Gold ,Nippon parade ,Fansy nansy,Ewelina ,to są odmiany godne polecenia ,chociaż i inne są cudowne ,dla mnie to chyba wszystkie są godne polecenia ;:306 kalmie u mnie bez problemu zimują ,jak były wsadzone to nakrywałam gałązkami iglaków,i zawsze można coś narzucić ,obok u mnie rośna iglaki to utnę jakieś parę gałązek i narzucę ,albo nic nie narzucę ,bo tak też bywa ,ale one dają radę ,pozdrawiam ;:196

Maryniu,ogród bardzo pachnie i jest bardzo kolorowy to prawda,ale fajnie ,że sie podoba ,deszczu u mnie nie ma, przedwczoraj wczas rano trochę padało i to na razie koniec ,więc dzisiaj już podlewałam ,pozdrawiam ;:168

Basiu,miło,że podobają sie piwoniwe ,a ta piękność o którą pytasz to kalmia szerokolistna Vanilla Cream ,mam 5 różnych kalmii szerokolistnych i wszystkie cudne ,to rośliny zimozielone należące do kwasolubnych doskonale sobie u mnie dają radę ,pozdrawiam ;:168

Ewciu,ta podobna do Twojej piwonii u mnie nazywa się Hogarth ,cieszę się ,że ładujesz akumulatory w moim ogrodzie ,ja też tak mam w waszych ogrodach ,pozdrawiam ;:306 Ewciu mam Ci wysłać jakieś kwiatuszki ,chciałaś takie pod drzewka okrywowe ,czy coś jeszcze byś chciała ,jak by deszcz podlał to może bym się zebrała do tej paczuszki,pozdrawiam ;:168

Eluś,irysy też skradły moje serce ,są niewyobrażalnie piękne ,to przecież cała paleta barw i cudowne kształty,chciałabym mieć jeszcze inne irysy ,dużo irysów,może po troszku będzie ich więcej,pozdrawiam ;:168

A teraz może Modrak kaukaski ,dla Marysi Maski ,bo bardzo się o niego dopytuje ,a właśnie pięknie kwitnie tysiącami drobnych białych kwiatuszków i tworzy cudną chmurę

Obrazek

tutaj dwa kwitnące modraki kaukaskie ,troszkę tło się zlało z derenią o białozielonych liściach,ale widać te chmurki
Obrazek

piąta moja Kalmia szerokolistna ,ale najstarsza i nie wiem jaka odmiana
Obrazek

tak wygląda w pączkach
Obrazek

cudnie zakwitły pierwsze lilie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Marta. Cudne te kalmie. Skoro lubią kwaśna ziemie to u mnie będą rosły.Musze o nich poczytać. Powiedz jak duże rosną?
U mnie dziś popadło ale nawet nie przemoczyło 1 cm. Lilie też bogate. U mnie różne. O piwoniach muszę napisać ,że cudne.. ;:138 :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu dziękuję za dedykację...cudowny jest ten modrak ;:63
Nadrabiam zaległości na FO bo przez przerwę zdjęciową trochę nie zaglądałam do zaprzyjaźnionych wątków. Wczoraj coś chyba ciśnienie fiksowało i głowa dała znać o sobie wręcz myślałam że jakieś wstrząśnienie opóźnione ;:oj dzisiaj też się oszczędzam i biegam po ogrodach...a tu taka niespodzianka piwonie i cudowny modrak . Wiesz piwonię którą kiedyś dostałam od Ciebie podgryzła mi nornica i wywaliła na wierzch ale przysypałam i chyba będzie żyła, ma kwiatek tylko spuszczony na dół ale to chyba ta od której babci :;230
Dzisiaj chłodniej zdecydowanie ale całkiem przyjemnie...a róże tak cudownie pachną :D
Pięknie jest! pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”