Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek

Post »

Piękne cierniuchy ;:138 a maluchy Gymnocalycium nieźle się już zapowiadają, spod kamyków głównie ciernie widać i korpusy ładnie wybarwione :D G. platygonum w każdej wersji mi się podoba, mogłabym mieć je na pęczki. N. napina pięknie zakwitła, mnie te kwiatuszki bardzo się podobają ;:215
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim, jak zwykle także w imieniu kaktusów :)

Ago, zgadza się, to vatteri, właśnie "jakieś" :wink: Kupiłem jako jednocierniowe, ale początkowo puszczało trzy, dopiero najnowsze ciernie pojedynczo. Nie wiem, czy to częste u jednocierniowych vatteri, bo mam inne, małe, które od początku puszcza jeden cierń.
Porównanie do mamutów b. mi się podoba, zwłaszcza jak pomyślę o turbinkach w typie klinkerianus.
Z Gymnokalyciami to jest tak, że te pochowane to dwu- i trzyletnie rośliny, które od trzech tygodni nie piły, trochę się "przypłaszczyły" i schowały pod kamienie, jak się napiją, to wyskoczą w górę. A więc to nie tak, że jedne sadzę głębiej, inne zaś płycej.

Mietku, dzięki. To o kolorze powinno się raczej takim emotikonem kończyć: :wink:. Żółć to chyba najpowszechniejszy w dziale kaktusowym kolor kwiatowy :wink: Zresztą, spójrz nizej.

Danusiu, dziękuję, dopiero ostatnio jakoś wpadłem na to, że mój hosting od dawna umożliwia taką (prostą) publikację miniatur (250 lub 800 px) i powiększeń, do tego takich, które po kliknięciu miniatury pojawiają na odrębnej, własnej stronie, a nie, jak np. na fotosiku link odsyła do strony ze zdjęciem, które trzeba kliknąć, a następnie raz jeszcze powiększyć.

Lidio, dziękuję pięknie za miłe słowa, zwłaszcza że pochodzą od kogoś, kto od dawna się wieloma Gymnokalyciami zajmuje. A mnie się ten kolor N. napiny średnio podoba; w rzeczywistości kwiaty są raczej takie jak na dwóch ostatnich zdjęciach, nie tak pomarańczowe jak na pierwszym.

Pojawiło się kilka kwiatków, choć pierwszy to nawet wstyd pokazać; za to ciernie ładne :)

Mammillaria
Obrazek

Lobivia
Obrazek

Islaya
Obrazek

Escobaria
Obrazek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio zapowiadano ochłodzenie, więc podlałem swoje kaktusy i inne sukulenty, tymczasem pogoda u mnie coraz to lepsza i temperatury coraz to wyższe; może jutro się trochę uspokoją, tak mówią... :evil:

Wczoraj podlałem m.in. tegoroczne siewki, co tak wyglądało (teraz je cieniuję, jak parę innych roślin, firanką):

Obrazek

Obrazek

Pisałem już, że niektóre rodzaje wzeszły mi bardzo słabo, sporo - średnio, ale niemało było też obfitych plonów. Jak to wygląda w szczegółach, pokażę za parę tygodni, gdy, mam nadzieję, uda mi się glon wypędzić, choćby częściowo; na jego tle siewki są słabo widoczne.
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Świetne gymnocalycium pokazałeś, młode ale już mają ładne ociernienie :) Zdecydowanie będą ozdobą kolekcji :)
Co to za gymno i skąd go/je masz ? ;:215
Obrazek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Davidzie, dzięki. To chyba G. riojense ssp. sanjuanense, ale musiałbym to sprawdzić. A mam go albo od kolegi spod Krosna, albo od p. Darka z Olesnicy, już nie pamiętam.
D-avi-D pisze:Zdecydowanie będą ozdobą kolekcji
- wypada mi się z Tobą zgodzić :wink: Ja się do Gymnocalycium długo przekonywałem, w końcu do mnie przemówiły (choć nie cały rodzaj, a pewien typ Gymno) :wink:
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Tak podejrzewałem, też korzystam z tych źródeł :)
Rozumiem, że od Marka osobiście zakupiłeś rośliny, bo nie kojarzę z aukcji ?

U mnie jest podobnie, też mam swoich ulubieńców, mógłbym ich sprowadzać do kolekcji bez opamiętania ;:124, ale staram się mieć przynajmniej po jednej sztuce z każdego gatunku, może bardziej jako ciekawostkę, może liczę, że mnie czymś zaskoczą :)
(niestety jeszcze dużo brakuje do zebrania wszystkich)
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, osobiście. Ale aktualnie jedynym moim "dilerem" jest Marek. Ja w sezonie jestem u niego co najmniej raz w miesiącu, jeszcze się nie zdarzyło, żebym mu czegoś ze szklarni nie wyniósł (oczywiście za jego wiedzą) i wracał do domu z pustymi rękoma :wink:. Choć przed każdym wyjazdem do niego powtarzam sobie, że dość tych zakupów, teraz już tylko własne wysiewy, to on zawsze wygrzebie jakieś ciekawe gymno, chilijczyki, meksykańce lub jeszcze co innego; wkrótce będzie pikował partię ubiegłorocznych wysiewów, wśród których już sobie ze 20-30 sztuk upatrzyłem, a wyjadę pewnie z czterdziestoma ;:14 . Ogółem Markowi właśnie mój zbiór wiele zawdzięcza (a wysiewa on sporo różnorodnych, w tym ciekawych i rzadkich czasem w kolekcjach kaktusów).

U siebie stawiam na umiarkowaną różnorodność, tj. zamierzam rozwijać uprawę paru rodzajów (Copiapoa, chilijczyki, wybrane Gymnocalycium, Turbinicarpus, może Echinomastus i Echinocereus, drobne i "białe" meksykańczyki), ale jak mi się ciernie lub pędy podobają, to nie oglądam się na rodzaj czy gatunek.
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44

Post »

Umiarkowana różnorodność - fajne określenie Chyba przysposobię :wink:
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Basiu, we wszystkim trzeba mieć umiar, tak mówią :wink:
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Copiapoa musisz mieć :wink: Ten właśnie rodzaj kojarzy mi się z Twoim wątkiem :D
Gymnole takie jak pokazane G. spegazzinii też fajnie, że posiadasz bo są wyjątkowe ;:333
Pochwały także za multum zdjęć :wink:
A z kwitnień to najpiękniejszy kwiat pokazała N. napina ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PiotrAPD pisze:Copiapoa musisz mieć :wink:
- cóż Piotrze, ktoś musi :wink:, bo mam wrażenie, że u nas ten rodzaj mało popularny, a na pewno zasługuje na uwagę.
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czołem; byłem dziś u kaktusów, przywiozłem parę zdjęć, oto pierwsza ich część (wszystkie "klikalne i powiększalne"):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Fotki, fotki , fotki. Tak jak lubię. Czyli dużooo :D
Copiapoa pięknie wygląda z tym kwiatem ;:333
Bardzo ładna rebucja ;:108 Zarówno jej sierść jak i intensywnie czerwone kwiaty ;:333
No i te diabelskie pazury z ostatnich fotek też do wyróżnienia :wink:
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”