Parapety DAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Parapety DAK

Post »

Jak miło, że zaglądacie. I do tego tyle miłych słów. ;:180 ;:180 ;:180 Komplementy przekazałam cierniakom, niech wiedzą, że warto jeszcze zakwitnąć, bo zdaje mi się, że wpadają w letni letarg - sezon w takim razie pod każdym względem przyspieszony. Apogeum kwitnień było w zeszłym tygodniu - dosłownie niemal wszystko było w kwiatach, a wiele w bukietach, teraz spokój i gdzieniegdzie pojedyncze pąki.
Lobivia densispina już spora (jak na lobivię w tym wieku) - jest u mnie od 5 lat, a była małą kulką jak ją kupiłam za 4zł ;:306 na All. Trzeci sezon kwitnie i każdego roku coraz bardziej obficie.

Gdy kwitnie wszystko na raz to nie wiadomo na co patrzeć, więc takie pojawianie się pojedynczych kwiatów też ma swoje zalety, bo bardziej można się skupić na uroku ich elementów. Właśnie zakwitł różowy Echinopsis, podwójny kwiat na Parodii nivosa i niezawodne gymnole - G. damsii v. centrispinum STO981, G. ragonesei i G. anisitsii Strigl:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taka upalna, słoneczna pogoda, wpływa pozytywnie na Twoich podopiecznych. Pięknie wybarwiają kwiaty, jest co oglądać.
Gdy kwitnie wszystko na raz to nie wiadomo na co patrzeć, / ... /
- pewien procent racji jest w Twoim stwierdzeniu, chociaż z drugiej strony, jest w czym "przebierać" i wybrać ten najpiękniejszy, najbardziej interesujący obiekt.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy to jawa czy sen ? taka obfitość kwiatów to po prostu coś niesamowitego ;:oj bukietoproduktywna Lobivia, Rebutia flavistyla i wszystkie gymnole, to się nazywa mieć porozumienie z roślinami, współpraca na najwyższym poziomie :D ;:215
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Bardzo ładny ten różowy Echinopsis. Zastanawiam się nad parodiami, bo u Ciebie i u innych już kwitną, a u mnie dopiero pojawiają się pąki.
Gdy kwitnie wszystko na raz to nie wiadomo na co patrzeć, więc takie pojawianie się pojedynczych kwiatów też ma swoje zalety, bo bardziej można się skupić na uroku ich elementów.
Też mam takie odczucia, szczególnie jeżeli są to rośliny, które kwitną po raz pierwszy
Awatar użytkownika
Pio1986
500p
500p
Od: 21 lut 2015, o 11:36

Post »

Wspaniały Echinopsis:)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Doskonałe rośliny i kolory kwiatów. Podobają się wszystkie! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44

Post »

A Ja powiem -nic nowego jak zawsze pięknie na Twoich parapetach
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Zaczynam przeglądać Twój wątek i jak tylko zobaczyłem dwa pierwsze zdjęcia to od razu oczy szerzej mi się otworzyły ;:138
Jak zwykle piękny pokaz u Ciebie ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny. Do Henryka mam pytanie - jak wiekowa powinna być Parodia maxima i Parodia maasii by zakwitły. Wiem, obie są piękne i bez kwiatów, ale nie wiem czy kiedykolwiek doczekam, maasii jest jeszcze malutka 4,5x5cm, a P. maxima jest u mnie od 4 lat i ma jakieś 7,5x9cm.

Upały zelżały, to i dobrze, bo nie tylko nam dawały się we znaki. Kaktusy trochę odpoczywają i szykują nowe pączki.
Trochę jednak zawsze coś tam kolorowego za oknami jest. Nie spodziewałam się, że kwiaty Parodii są tak długo żywotne, już ponad tydzień na patelni, a one codziennie budzą się o poranku i do wieczora, a na drugi dzień od nowa. Coryphantha jej pewnie zazdrości. Lobivia aurea i Rebucje też korzystają z okazji zelżenia upału i mogą dłużej cieszyć się barwami:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba fotosik znowu się zepsuł bo nie widzę, żadnego zdjęcia z gymnolami :twisted:
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze, Gymnole odpoczywają i szykują się do następnej akcji.
Tego jednak uwielbiam (za te pajączki) nawet jeśli do kwiatów daleko:
Gymnocalycium mesopotamicum P241
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak :) to jest bardzo charakterystyczny gymnol ;:108
Ale trzeba zaznaczyć, że i kwiaty ma przepiękne ;:333
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
visa77
50p
50p
Od: 7 maja 2017, o 14:54

Post »

DAK pisze:.

Gymnocalycium mesopotamicum P241
Obrazek

Uwielbiam tego gymnolka ;:167 też czekam na kwiaty bo będzie pierwszy raz kwitł ;:138 i nie mogę się doczekać
Kasia
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jest piekło na Ziemi. Nie pamiętam już bym była zmuszona do zacieniania kaktusów, a tym bardziej, gdy od marca stoją na dworze. Niestety za oknami mam ponad 40 stopni, a jeszcze nigdy nie było takiego bezruchu powietrza (liście na drzewach nawet nie drgną), zaczęły się przypalać - dwa wielkie G. monvillei podpalone z boku, a i na innych trochę przypaleń widać. I co ciekawe przypalają się te największe sztuki, a maluchy trzymają się dziarsko. Papierowe ręczniki poszły w ruch:

Obrazek Obrazek

Tylko nie śmiejcie się ze mnie. Znów jednak coś posiałam i maluchy wzeszły z różnym skutkiem, niektóre nawet w sporym %. To tak dla zabawy, leżały sobie w kieliszku nasiona to dla rozrywki zabawiłam się. Wysiane 20 kwietnia, niektóre zaczęły wschodzić już po 5 dniach, inne (z tych najmniejszych nasionek po 2 tygodniach). Dwa to poznałam co to, a reszta to zapomniałam - Epithelntha micromeris i Gymnocalycium gibbosum brachypetalum. Wiem, że piasek za drobny, ale pod ręką nie było innego, a myśl o sianiu była nagła i nie do powstrzymania. ;:306 Teraz wygląda to tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kwitnienia prawie ustały, a w każdym razie dużo mniej i raczej pojedyncze kwiaty, a nie bukiety. Tylko G. anisitsii Strigl jest nieustraszony i bukietami sypie cały czas. Już teraz coraz bardziej rozumiem Henryku, że go tak zachwalałeś, bo on czy z kwiatami, czy bez jest przecudny. Bukiecikiem sypnęła też Neochilenia, a ta też i bez kwiatów jest piękna z ciemną skórką i długimi cierniami. Na uwagę zasługuje też kwiat G. baldianum - istny kameleon, tym razem zamiast bieli lekki róż (nie wiem od czego to zależy, nażarł się innych promieni czy co?):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Danusiu u mnie podobnie poprzykrywane .Na moim zachodnim balkone dosłownie Sahara ;:223
Kaktusiki piękne ;:433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”