Bardzo dziękuję wszystkim Odwiedzającym za pobyt w moim wątku i wspólne oczekiwanie na kwiaty.
Ten sezon jest troche, a nawet trochę więcej niż troche nietypowy w każdym bądź razie, tak to wygląda w przypadku moich roślin.
Na moim Adenium obesum Snow White, zmiany postępują i w złym kierunku i ku mojemu zaskoczeniu pod koniec dzisiejszego dnia w dobrym (odpukać coby nie zapeszyć).
Urwałem zdrowo wyglądający pąk kwiatowy rosnący obok tego rozkwitającego i tego co opadł. Po rozkrojeniu, widok jaki zobaczyłem bardzo mnie zaskoczył:
- na pierwszej fotce zaznaczyłem strzałką Nr 2 pąk, który odciąłem, żeby zobaczyć jak wygląda w środku.
- po rozcięciu, widać obumarłą część pąka kwiatowego - zalążni, nie widać żadnych "intruzów", pąk kwiatowy nie był spryskiwany, nie było możliwości ostania się płynu do tak szczelnie zamkniętego pąka - dlaczego obumarła ta część, jest dla mnie zagadką. Szypułka z bardzo mało widocznymi zmianami kolorystycznymi, ale może to być spowodowane również odczynem na cięcie skalpelem.
- na fotce wyżej (zrobiona 4.06.2018 o 9:54) zaznaczone są pąki kwiatowe,
- strzałka 1 - pąk kwiatowy, który opadł i rozciąłem około 17:30, żeby zobaczyć jak wygląda w środku,
W miejscu plamki, pąk zgiął się i opadał. Zmianę na szypułce widać jedynie na odcinku ~1 - 1,5 mm, (strzałką zaznaczyłem zmiany na szypułce, tak to wygląda:
- identycznie wygladały zmiany na pąkach kwiatowych, które w tym sezonie roślina wcześniej wyprodukowała.
- miejsce po odpadnięciu pąka na gałązce, bez żadnych zmian kolorystycznych, wygląda na całkowicie zdrowe, nie widać zmian chorobowych, "normalnie" zabliźniająca się rana" tak jak po przycięciu gałązki.
- strzałka 2 - pąk kwiatowy, który odciąłem.
Odciąłem najmniejszy pąk kwiatowy, rosnący w górnej "wiązance" (jest niewidoczny na fotce) - już tylko i wyłącznie dlatego, żeby zobaczyć jak wygląda jego środek, czy również postępują zmiany. Niestety, jak u poprzednich, zaczęło się już "coś dziać" - jaka jest przyczyna zachodzących zmian wewnątrz pąków kwiatowych, na dzień dzisiejszy, nie mam zielonego pojęcia:
- dlaczego te zmiany nastąpiły w środku pąków kwiatowych, niestety zbyt mało mam wiadomości na temat roślin, żeby rozwiązać tą zagadkę.
Żeby było bardziej ciekawie, dzisiaj po powrocie z działki, byłem przygotowany, że ten rozkwitający pąk, będzie zwiędnięty lub nawet, że znajdę go jako leżący obok rośliny.
Moje zaskoczenie widokiem, jaki zobaczyłem jest nie do opisania:
- oby pozostałe Adenium, które już mają pąki kwiatowe "gotowe" do rozkwitnięcia, również zgotowały tak pozytywnie zaskoczenie - byłoby super.