Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5

Post »

Gieniu nie od żadnego fachmana, wykorzystałam to do czego mam dostęp. Poprzedni użytkownik działki zostawił sporo prętów zbrojeniowych, które bardzo dobrze sprawdzają się do wielu konstrukcji. Do ogórków użyłam 4 prętów długości ok.2,5 m i jednego trochę krótszego na poprzeczkę (jeszcze dwa leżą na ziemi i przywiązuję do nich sznurki, ale to można rozwiązać inaczej jak np. u Ebabki) ponadto 2 ok. 30 centymetrowe dwa kawałki starego węża do podlewania w celu połączenia końców, i drut miedziany (sznurek też by wystarczył) izolowany do okręcenia w miejscu skrzyżowania.
W tym roku wygląda to tak:
Obrazek
Dorota
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam

Jak powiedziałam tak zrobiłam , konstrukcję mąż zrobił a ja podwiązałam (w grupie siła) :)
Tak sobie teraz rosną

Obrazek

Obrazek

Jeszcze nie kwitną ale myślę że lada dzień to nastąpi

Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Andrzej20
50p
50p
Od: 21 lut 2016, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Czy to zgorzel ? Jakim preparatem zadziałać ?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Wygląda na zgorzel - myślę ,że np Previcur mógłby ewentualnie pomóc.
dr_boczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2017, o 16:21

Post »

Słuchajcie, mam 30 krzaków pomidorów i dwa ogórki pod folią i dziś znalazłem coś takiego.
Mam się niepokoić? obrywanie liści coś da czy jakiś oprysk? Na pomidorach spokój póki co, niedawno dostały miedzian.

Obrazek
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

Witam. Co to może być?? Takie dziurki..?
Dziękuję za odpowiedź.

Obrazek
fartekos
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 sty 2016, o 19:44

Post »

Podlewane 40l dziennie
Obrazek

Obrazek
Pio531
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2018, o 15:29

Podlewanie ogórków gruntowych

Post »

Witam.
Mam zasiane około 40 arów ogorków i było by trzeba je nawodnic ale pomyśleć w jakiś sposób tak żeby wyszło nie za drogo .
Otoz koło ogorkow mam taki jak by stawek tzn to nie stawek to ale woda stoi i trochę jej jest więc wode by było można skąd brać .
Ale zostaje pomyślec jak je nawodnic czy jakies zraszacze lub wąż kroplujący i jaka pompa do tego bo chyba musi być jakaś z regulacjią cisnienia ktoś coś doradzi co i jak?

Proszę o poprawną pisownię na forum z uwzględnieniem znaków diakrytycznych.
Z góry uprzejmie dziękuję.
bab...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Balbinko, No i jest Ok! Teraz tylko przypilnować i trzymać ich w ryzach ( sprawdzaj prawie codziennie ) coby na boki skoków nie robiły tylko się sznurka trzymały. Od bardzo dawna puszczam ogórki na sznurki, nie tylko ze względu na szczupłość miejsca ale i na inne zalety takiego sposobu. Nie przydeptujesz pędów podczas zrywania, nie trzeba się za bardzo schylać, podlewać tez jest łatwo pod korzeń a nie po liściach, ogórki nie leżą na ziemi a zwisają sobie swobodnie. O wiele łatwiej jest je w razie potrzeby opryskać, nawet liście od spodu manewrując opryskiwaczem z ruchoma końcówka, co przy uprawie na płask jest praktycznie nie do zrobienia.
Powodzenia,
Pozdrawiam! Gienia.
Balbina72
100p
100p

Post »

Witam.
W sumie to ja chciałam prowadzić do góry ze względu na mało miejsca . Gieniu o innych zaletach prowadzenia do góry nawet nie myślałam ale w 100 % masz rację . Oprócz oszczędności miejsca są dużo bardziej ważne zalety.
Mam jeszcze drugie , które już kwitną potem fotkę wstawię :)
Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Balbina72
100p
100p

Re: Podlewanie ogórków gruntowych

Post »

Pio531

Witam.
Mam zasiane około 40 arów ogorków i było by trzeba je nawodnic ale pomyśleć w jakiś sposób tak żeby wyszło nie za drogo .
Otoz koło ogorkow mam taki jak by stawek tzn to nie stawek to ale woda stoi i trochę jej jest więc wode by było można skąd brać .
Ale zostaje pomyślec jak je nawodnic czy jakies zraszacze lub wąż kroplujący i jaka pompa do tego bo chyba musi być jakaś z regulacjią cisnienia ktoś coś doradzi co i jak?

Witam

Ja mam nawadnianie w pomidorach w foliaku ale myślę ,że ogórki podobnie można nawadniać.
Są specjalne węże i taśmy kroplujące do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym jak również na all.... , do tego na 100% potrzebna będzie pompa żeby pompować wodę ze stawiku :)

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Dziś był pierwszy zbiór ze sznurkowej uprawy. Julian ma bardzo smaczne owoce. Mam w pionie i część na płask.Te na sznurkach zaczęły właśnie owocowanie. Zobaczę jakie będzie wyprzedzenie w stosunku do płaskiej uprawy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

Olaferka, takie dziurki są też u mnie na liściach ogórków. Myślę, że to jakiś szkodnik. Jak się bliżej przyglądałem, to uciekał jakiś owad podobny do małej mrówki (może być i mrówka). Opryskałem HT. Jeśli masz możliwość, to przyjrzyj się liściom od góry i od spodu ze szkłem powiększającym. Ja jeszcze lustracji nie zrobiłem, ale jak się problem będzie nasilał, to trzeba będzie się tym zająć.
Obecność mrówek wskazuje na mszyce.
Pozdrawiam Irek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”