Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak na bliznę po kwiatku trochę za obszerne. Miejsce gdzie się znajduje sugerowałoby SZW, ale może być też coś innego. Daj lepsze zdjęcie aby zmiana była wyraźniejsza.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Balbina72
Faktycznie, ten ślad po słupku nie wygląda ciekawie
Wg mnie nie zaszkodzi szybki oprysk saletrą wapniową
Faktycznie, ten ślad po słupku nie wygląda ciekawie
Wg mnie nie zaszkodzi szybki oprysk saletrą wapniową
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
A z innej beczki - a raczej norki
Karbid jest szkodliwy dla pomidorów? Cały czas nornica i kret mi ryja w pomidorach...
Karbid jest szkodliwy dla pomidorów? Cały czas nornica i kret mi ryja w pomidorach...
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Miałem okazję kopać kanalizację, 60-80cm ziemii a następnie 1 metr kredy, może stąd takie pH, Lubelszczyzna okolice Chełma.kaLo pisze:Jest siedmiowodny o zaw. 16% MgO i 30% SO3 i "mocniejszy" jednowodny 23%MgO i 46% SO3.
Uprawiasz pomidory w kopalni kredy czy na hałdzie popiołu wielkopiecowego ze masz ph9? . Sam nie wiem, czy łatwiej nie będzie wymienić ziemi niż ją zakwasić .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
majmaj zależy ile go użyjesz . Karbid reagując z wodą wydziela acetylen . Czysty acetylen nie ma zapachu, jednak zwykle zawiera zanieczyszczenia związkami siarki i fosforu (głównie PH3-fosforowodór i H2S-siarkowodór), które nadają mu nieprzyjemny zapach. Obie te substancje są toksyczne . Pozostałością po reakcji jest silnie zasadowy wodorotlenek wapnia czyli wapno gaszone. Raczej bym tego nie stosował w bezpośredniej bliskości korzeni ale gdzieś obok grządki , nie widzę przeciwwskazań.
A jednak kopalnia kredy ! Merkor masz problem. Zobojętnienie a następnie zakwaszenie takich zwałów kredy jest nie tyle niemożliwe co nieopłacalne. W następnym sezonie proponuję prowadzić uprawę w innym miejscu gdzie ziemia nie została wymieszana z kredą albo w skrzyniach z nawiezioną ziemią. Jedna z koleżanek tak uprawia tylko teraz nie mogę sobie przypomnieć która.
A jednak kopalnia kredy ! Merkor masz problem. Zobojętnienie a następnie zakwaszenie takich zwałów kredy jest nie tyle niemożliwe co nieopłacalne. W następnym sezonie proponuję prowadzić uprawę w innym miejscu gdzie ziemia nie została wymieszana z kredą albo w skrzyniach z nawiezioną ziemią. Jedna z koleżanek tak uprawia tylko teraz nie mogę sobie przypomnieć która.
-
- 100p
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Mnie się widzi,że to jednak blizna po kwiatku. Całość ma jednakową strukturę.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Balbina72
Ta zmiana na pomidorze ma twardą konsystencję czy miękką/galaretowatą ?
Ta zmiana na pomidorze ma twardą konsystencję czy miękką/galaretowatą ?
Pozdrawiam, Mirek
-
- 100p
Konsystencja jest twarda , tak jakby jakaś blizna i nie mają tego wszystkie pomidorki .
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Agnieszko to blizna. Miewałem takie przypadki na bawolich oraz wielkoowocowych gdzie potrafią być większe.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Do Merkor - a nie jest to czasem "Bakteryjna cętkowatość pomidora" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Pseudomonas_syringae )
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
-
- 100p
Tak myślałam , że to blizna ale wolałam się poradzić
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka