hoja pubicalyx i odmiany
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
hoja pubicalyx i odmiany
hoja pubicalyx
FOTO
W naturze rośnie na Filipinach, w prowincji Tayabas na wyspie Luzon.
Jest najmniej kłopotliwa z hoi,w uprawie podobna do carnosy - zniesie i przelanie, i przesuszenie
ale najlepiej czuje się w temperaturze powyżej 10 C ale nie wyższej niż 25 C !
Jako gatunek, ma ogromną różnorodność kolorów kwiatów i liści.
Ulistnienie jest bujne, zwykle zielone i pokryte kontrastującymi cętkami srebrnych plamek - od kilku pojedynczych kropeczek,po niemal całkowite wysrebrzenie blaszki liścia. Nowe, młode liście są zazwyczaj purpurowe lub brązowe, a następnie stają się zielone.
Kolory kwiatów pubicalyx - od niemal czarno-czerwonego z różową poświatą, po wszystkie odcienie czerwieni.
Czasem nawet w obrębie jednej rośliny w czasie kwitnienia, występują różne odcienie kwiatów, zależne od doświetlenia danego kwiatostanu.
Ta cecha Hoi pubicalyx, zainspirowała wielu hodowców do zapylenia krzyżowego i modyfikacji genetycznych,gatunku naturalnego.
Najbardziej znane i rozpowszechnione odmiany Hoi publicalyx to, "Red Button" i cv. "Silver Pink".
Odmiany hodowlane w/g kolorów kwiatów :
"Red Button" (PIP 00628) - ma głęboko czerwony, z szarym kunetrem na dojrzałych, otwartych kwiatach. Liście - spiczaste, gładkie, jasnozielone z losowo rozrzuconymi cętkami. Nerwy liścia nie jest widoczne. Ta odmiana pojawiła się w handlu między 1970 i 1975.
hoja pubicalyx cv "Silver Pink" (PIP 00223) - długie spiczaste, owalne liście z cętkami ww kolorze srebrnym, ( liście dłuższe niż u "Red Button"). Piękne purpurowo-czerwone kwiaty rozwijają się na długich łodygach.
hoja pubicalyx cv "Fresno Beauty" - ma różowe kwiaty i liście mocno nakrapiane srebrnymi plamkami.
hoja pubicalyx cv "Bright One" - ciemno-zielone liście i jasne, różowe kwiaty.
hoja pubicalyx cv "Chimera"= H. pubicalyx cv. Royal Hawaiian Purple-bardzo niestabilna genetycznie, egzemplarze mogą mieć różny kolor liści i formę, ma duże baldachy kwiatów .Liście i pędy fioletowe; purpurowe lub czarne kwiaty ale bywają tez czysto rózowe, na tych samych baldaszkach.
hoja pubicalyx cv "Purple Hybrid - ciemnopurpurowe, aksamitne kwiaty, długie srebrne i nakrapiane liście.
hoja pubicalyx cv Silver Leaf' long (Długi, srebrny Liść) jasny zielony liść ze smugami srebra; kwiat bordo.
Wiele nowych odmian powstało w USA. Oto niektóre z nich:
cv. "Pretty One"
cv. "Sweet One"
cv. "Cream One"
cv. "Little One"
cv. "Little Leaf" ( małe listki)
cv. "Bright One" i inne.
Poniżej znajduje się ogólna lista znanych odmian H. pubicalyx, w porządku alfabetycznym.
Nazwy oznaczone* są uważane przez niektórych specjalistów, za formę Hoi carnosa, a nie za Hoyę pubicalyx.
Być może, te formy są mieszańcami w/w popularnych gatunków.
Niektórzy badacze sugerują, że nie sposób opisać wszystkich odmian, jako odrębnych gatunków lub podgatunków H. carnosa i H. pubicalyx.
I tak:
cv. "Bold One" *
cv. "Bright One" *
cv. "Chimery" = "Chimera" = "Chimery" = "Philippine Black"
cv. "Cream One"
cv "Dapple Gray" *
cv. "Dark Red Seedling"
cv. "Fresno Beauty"
cv. Grey Lady "
cv. "Jungle Garden"
cv. "Pink Silver * =" Silver Pink "* =" Spotted Leaf "*
cv. "Pretty One" *
cv. "Red Button" = "Red Buttons"
cv. "Reva" ( o niemal srebrnych liściach tylko, z zielonym prześwitem)
cv. "Silver Prince"
Botanicy uważają, że intensywność srebrnych plamek na liściach, zależy od ilości światła,
ale istnieje tez teza, że jasność plamki zależy od dostępności określonych składników odżywczych w podłożu i wody używanej do nawadniania.
FOTO
W naturze rośnie na Filipinach, w prowincji Tayabas na wyspie Luzon.
Jest najmniej kłopotliwa z hoi,w uprawie podobna do carnosy - zniesie i przelanie, i przesuszenie
ale najlepiej czuje się w temperaturze powyżej 10 C ale nie wyższej niż 25 C !
Jako gatunek, ma ogromną różnorodność kolorów kwiatów i liści.
Ulistnienie jest bujne, zwykle zielone i pokryte kontrastującymi cętkami srebrnych plamek - od kilku pojedynczych kropeczek,po niemal całkowite wysrebrzenie blaszki liścia. Nowe, młode liście są zazwyczaj purpurowe lub brązowe, a następnie stają się zielone.
Kolory kwiatów pubicalyx - od niemal czarno-czerwonego z różową poświatą, po wszystkie odcienie czerwieni.
Czasem nawet w obrębie jednej rośliny w czasie kwitnienia, występują różne odcienie kwiatów, zależne od doświetlenia danego kwiatostanu.
Ta cecha Hoi pubicalyx, zainspirowała wielu hodowców do zapylenia krzyżowego i modyfikacji genetycznych,gatunku naturalnego.
Najbardziej znane i rozpowszechnione odmiany Hoi publicalyx to, "Red Button" i cv. "Silver Pink".
Odmiany hodowlane w/g kolorów kwiatów :
"Red Button" (PIP 00628) - ma głęboko czerwony, z szarym kunetrem na dojrzałych, otwartych kwiatach. Liście - spiczaste, gładkie, jasnozielone z losowo rozrzuconymi cętkami. Nerwy liścia nie jest widoczne. Ta odmiana pojawiła się w handlu między 1970 i 1975.
hoja pubicalyx cv "Silver Pink" (PIP 00223) - długie spiczaste, owalne liście z cętkami ww kolorze srebrnym, ( liście dłuższe niż u "Red Button"). Piękne purpurowo-czerwone kwiaty rozwijają się na długich łodygach.
hoja pubicalyx cv "Fresno Beauty" - ma różowe kwiaty i liście mocno nakrapiane srebrnymi plamkami.
hoja pubicalyx cv "Bright One" - ciemno-zielone liście i jasne, różowe kwiaty.
hoja pubicalyx cv "Chimera"= H. pubicalyx cv. Royal Hawaiian Purple-bardzo niestabilna genetycznie, egzemplarze mogą mieć różny kolor liści i formę, ma duże baldachy kwiatów .Liście i pędy fioletowe; purpurowe lub czarne kwiaty ale bywają tez czysto rózowe, na tych samych baldaszkach.
hoja pubicalyx cv "Purple Hybrid - ciemnopurpurowe, aksamitne kwiaty, długie srebrne i nakrapiane liście.
hoja pubicalyx cv Silver Leaf' long (Długi, srebrny Liść) jasny zielony liść ze smugami srebra; kwiat bordo.
Wiele nowych odmian powstało w USA. Oto niektóre z nich:
cv. "Pretty One"
cv. "Sweet One"
cv. "Cream One"
cv. "Little One"
cv. "Little Leaf" ( małe listki)
cv. "Bright One" i inne.
Poniżej znajduje się ogólna lista znanych odmian H. pubicalyx, w porządku alfabetycznym.
Nazwy oznaczone* są uważane przez niektórych specjalistów, za formę Hoi carnosa, a nie za Hoyę pubicalyx.
Być może, te formy są mieszańcami w/w popularnych gatunków.
Niektórzy badacze sugerują, że nie sposób opisać wszystkich odmian, jako odrębnych gatunków lub podgatunków H. carnosa i H. pubicalyx.
I tak:
cv. "Bold One" *
cv. "Bright One" *
cv. "Chimery" = "Chimera" = "Chimery" = "Philippine Black"
cv. "Cream One"
cv "Dapple Gray" *
cv. "Dark Red Seedling"
cv. "Fresno Beauty"
cv. Grey Lady "
cv. "Jungle Garden"
cv. "Pink Silver * =" Silver Pink "* =" Spotted Leaf "*
cv. "Pretty One" *
cv. "Red Button" = "Red Buttons"
cv. "Reva" ( o niemal srebrnych liściach tylko, z zielonym prześwitem)
cv. "Silver Prince"
Botanicy uważają, że intensywność srebrnych plamek na liściach, zależy od ilości światła,
ale istnieje tez teza, że jasność plamki zależy od dostępności określonych składników odżywczych w podłożu i wody używanej do nawadniania.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hoja Publicalix.
Mam ją też od dłuższego czasu,ale nie raczyła mnie zaszczycić swoim kwitnieniem.Jest na tyle duża,że powinna to robić chyba już dawno temu.Przestawilam z parapetu wschodniego na południowy.Może jej to pomoże.
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hoja Publicalix.
Ale ona śliczna i dorodna.
Kiedy moja taka będzie, na razie to minoga. Obcięłam listki podejrzane i czekam. Na razie puściła 1 malutki listek.
Kiedy moja taka będzie, na razie to minoga. Obcięłam listki podejrzane i czekam. Na razie puściła 1 malutki listek.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
Re: hoja Pubicalyx Silver Pink
Co za cuuudo!!! Przepraszam za wykrzykniki ale zachwyciłam się kwiatami- czy sama doczekam? Mam tę hoykę- teraz wiosną rośnie jak na drożdżach i biorąc pod uwagę rozmiary roślinki w stosunku do doniczki powinna się wreszcie zapomnieć i zakwitnąć bo wypuściła pędy ogromniaste i z uporem buduje na nich listki, coraz więcej i więcej. Uznałam że wiek przedszkolny ma już za sobą- co zrobić żeby doczekać tak pięknych kwiatów? U mnie rośnie na południowym oknie, czy rzeczywiście zimowe przechłodzenie jest warunkiem zawiązywania pączków kwiatowych? Jak ją uprawiać żeby doczekać czegoś równie wspaniałego? Proszę o szczegóły, jakie warunki trzeba spełnić żeby zobaczyć kwiaty?
Gdy ci coś wpada do oka pamiętaj ze to odrobina kosmosu /Tuwim/
-
- 100p
- Od: 1 lut 2012, o 10:35
- Kontakt:
Re: hoja Pubicalyx Silver Pink
Moja ma 4 lub 5 lat. W ubiegłym roku pokazała jeden pączek, ale zasechł... Stała w odległości 1 m od okna. Teraz jest na parapecie i znowu widzę, że wypuszcza maleństwo. Ciekawa jestem czy tym razem się uda... Jest już duża, więc mogłaby pokazać w pełni swoją urodę
Pozdrawiam
elka
elka
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Re: hoja pubicalyx i odmiany
Jeśli nie wyższa niż 25c to rozumiem, że np zachodni parapet też odpada?
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Ale super łaciata Ci się trafiła.
Moja ma mało plamek. Może to zależy od stanowiska. Napisz gdzie ją trzymasz.
Moja ma mało plamek. Może to zależy od stanowiska. Napisz gdzie ją trzymasz.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- galaxy
- 500p
Agnieszka ta hoja była taka wyjściowo od sadzonki i fajnie, że powtarza ten splash. Stoi na oknie północno wschodnim.
--@10 kwi 2018, o 09:55---
Dzisiejsza fotka, rumieńce coraz lepsze
--@10 kwi 2018, o 09:55---
Dzisiejsza fotka, rumieńce coraz lepsze
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie spotkałam jeszcze z tak mocnym splash, nawet bez kwitnienia wygląda oryginalnie.
-
- 100p
- Od: 1 lut 2012, o 10:35
- Kontakt:
Pozdrawiam
elka
elka
- galaxy
- 500p
Pubicalyx " Silver sheen"
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Czy to na pewno jest 'Silver sheen', a 'Silver splash'?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta