Róże w ogrodzie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2016

Post »

Maja, nie tylko róże masz cudne, zdrowe i zadbane. Ja również zwróciłam uwagę na trawnik. Wzorowy, gęsty, zieloniutki. Wszędzie panuje łąd i porządek. dodatkowo Twój ogród emanuje spokojem. ;:196 Cudne chwile u Ciebie spędziłam.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Pięknie Maju róże zaczynają kwitnienie /dużo/ pąków i nie widać u Ciebie suszy . widzę też sporo austinek , a jak się sprawują nowe nabytki ?
Szkoda że Ci Julia padła była / na zdjęciu/ bardzo ładna w realu pewno też. U mnie róże pomęczone , przekwitają ,ścinam już kwiaty ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa :wit dziękuję, każdy by się cieszył czytając takie słowa, ja bardzo ;:196

Teresko :wit nowe nabytki z jesieni już kwitną, zdjęcia z nowymi odmianami postaram się podpisywać.
Natomiast zakupy wiosenne mam posadzone do donic, które jak zwykle mam zakopane na rabacie i tak poczekają do wiosny.
Jestem zachwycona Batshebą i James L. Austinem. Mój zachwyt dotyczy również Scarborough Fair, uroczych kwiatuszków otwierających się za dnia, a zamykających się pod wieczór. https://www.davidaustinroses.co.uk/scarborough-fair

cd. zdjęć z 4 czerwca :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Princess Anne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parfume Flower Circus
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:100
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, ja napisałam prawdę, całą prawdę i tylko prawdę ;:196

Maja, proszę Cię pięknie o pokazanie róży St. Swithun. Polecałaś ją u mnie. Tak się składa, ze ja ją kupiłam wiosną i teraz czekam co z niej wyrośnie. To był drugi termin zakupów, ten wyprzedaży, a wiec dość późno. Może będzie tak łaskawa i pokaże kwiat w tym roku.

Miłej niedzieli Ci życzę :wit
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Patrze i patrzę i patrzę i napatrzeć sie nie mogę , cudownie po prostu i tyle , do tego ten pieknie zielony trawniczek :-):-)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Majeczko, o drewniany płotek co za piękna róża oparta jest?
Same piękności pokazujesz.... cudowny czas! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit

Ewa - Pashmina tak, polecam St. Swithun, bo to jest piękna róża. Zdrowa i obficie kwitnąca w pierwszym okresie, a później kwiaty pojawiają się na każdej nowej gałązce aż do końca sezonu.
Zaraz wstawię kilka zdjęć które przybliżą to miejsce gdzie jest posadzona od 2011 roku.

Ewa7 :wit miło, że jesteś. Dziękuję Ci za polecenie mi Princess Anne ;:333 jednak moje kolorki ;:167

Basiu :wit tak dla róż to najpiękniejszy miesiąc ;:167
Róża o którą pytasz to St. Swithun.

Zdjęcie róż końca maja pod płotkiem, od lewej strony Batsheba następnie St. Swithun rozpięta szeroko i na końcu Spirit of Freedom.

Obrazek

Batsheba
Obrazek

Pierwsze kwiaty St. Swithun
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatni w tym miejscu pod płotkiem rośnie Spirit of Freedom
Obrazek

Z lewej już kwitnąca Batsheba i obok St. Swithun
Obrazek

Kolejne zdjęcia z 4 czerwca :D

The Ancient Mariner
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat Amber Abundance
Obrazek

Obrazek

Antoine De Caunes
Obrazek

Crocus Rose
Obrazek

Eden Rose właśnie zaczyna kwitnąć.
Obrazek

Rose von Ruhrtal
Obrazek

Eeuwige Passie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sweet Blondie
Obrazek

Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Majeczko, ;:138 :heja :tan ;:136 To tyle zachwytów.
Batsheba, wpisana na jesienną listę zakupów.
Czy Antoine de Caunes to tegoroczna nowość. Ciekawe jak będzie się spisywać :?:
Co robisz tym swoim różom, że rosną równo. U mnie taki The Ancient Mariner ma trzy pędy do wysokości kolan, a dwa wypuścił na wysokość pasa. A tak przy okazji to przypalają mu się kwiaty.
A jak tam Kizuna :?: Moja długo trzyma kwiaty i za nic ma ostre słońce.
Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia. Niestety u mnie nie ma takiego światła.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, dziękuję za zdjęcia ;:196 Ta róża jest ogromna. Chyba za mało miejsca jej zostawiłam. U mnie póki co rośnie, ale nie widzę zawiązków kwiatów. Na Twoich zdjęciach wygląda bardziej na różowo-brzoskwiniową. Myślałam, ze ona jest w kolorze czystego różu.
Edenka ma paków całe mnóstwo, ale będziesz miała widowisko. Ja w tym roku dokupiłam jej siostrzyczkę Palais Royal. Ma 1 pączka. Ciekawe co to za panienka z niej wyrośnie.

Maja, masz może różę Miss Dior ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Cudowne miejsce, Majka ;:333
Róże masz po prostu niesamowite ;:180
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Maju pieknie u Ciebie kwitnie Bathsheba i Swithun mam je też drugi rok , ale ja staram się je prowadzić w formie krzaczka 1,2 , nie piennej zobaczę czy się uda , gdyż piennych trochę mam . ;:3 :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dzień dobry
Wczoraj niemal cały dzień padało, ogród się napił, a ja mam teraz sprzątanie rabat różanych :;230
Róże się osypały, a inne leżą umorusane w ziemi. Trzeba to wszystko ściąć. Muszę zrobić oprysk na przędiorka
zanim się zadomowi na dobre. Zauważyłam gdzie nie gdzie ślady jego żerowania na listeczkach.

Aniu za zachwyty różyczki się kłaniają w pas ;:180 :;230
Batsheba dopiero na liście zakupów, a ja myślałam, że kwiat bez nazwy który pokazałaś jest właśnie Batsheby ;:173
Antoine de Caunes kupiłam w ubiegłym sezonie, sadzonka w doniczce była bardzo niska. W tym sezonie wystartowała bardzo szybko i urosła sporo. Podoba mi się jej kolor kwiatów ale dziś po ulewach widzę, że jej ciężkie kwiaty przewiesiły się i muszę je obciąć.
Aniu nic z różami nie robię, poza tym, że niemal każdą muszę przycinać i to może być powód, że nie rosną mi wysoko.
Poza tym wiem, że zależy od podkładki jaką formę ma krzak. ;:108
Kizuna jest debeściak ;:167 ma śliczne kwiaty, ale w tym roku środeczek jest bardziej brzoskwiniowy.
Wiesz co! owszem słonko mam ale, 2 godziny zajmuje mi zrobienie zdjęć zanim słońce oświetli poszczególne części rabat.
Tak jest o wschodzie słonka, w południe wszystko jest nasłonecznione, więc zdjęcia nie wchodzą. Pod wieczór bardzo trudno jest robić zdjęcia, bo jesteś oślepiana przez słonko. Czasami wieczorem robię zdjęcia, ale tylko nieliczne dobrze wychodzą.

Ewa tak, to jest duża róża, miejsca jej musisz dać więcej ;:108 Kolor St. Swithuna jest przepiękny. Raczej niepowtarzalny i tak na prawdę różu ja nie widzę. Moje zdjęcia oddają dokładnie jej kolory.
Polais Royal - Biały Eden ma kremowe kwiaty, ale nie kwitnie tak obwicie jak Eden Rose.
Nie mam Miss Dior, znam tą różę, ale w moim zimnym ogrodzie ta odmiana nie dałaby rady przetrwać. ;:108

Moni dziękuję za miłe słowa ;:196

Teresko będę ciekawa czy uda Ci się poprowadzić Batshebę w formie krzaczastej :D Ona ma dość wiotkie pędy, będzie się pokładać. Natomiast mój Spirit Of Freedom do połowy sezonu ma krzaczasty pokrój, ale w drugiej połowie wypuszcza długie badylki.
Jak je przytnę, to nie mam kwiatów. :D

Kolejna porcja zdjęć czerwcowych.

Obrazek

James L. Austin
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Majeczko, pozachwycałam się tak pięknie ukwieconymi rabatami i dzięki Tobie będę miała kolorowe, różane sny ;:167
Emily Bronte na pewno nią jest, bo kwiaty ma identyczne jak na zdjęciach u Austina. Mnie po prostu pomyliły się imiona. Coś mi się ubzdurało, że to Emily ma być tą różową z białą obwódką, A The Mill on The Floss - brzoskwiniową z domieszką różu i kremowym obrzeżem. Okazało się zupełnie na odwrót :;230 Na dodatek kwiaty Emily jaśnieją do prawie białego. Wszystko pewnie przez te upały :roll: U Ciebie padało? U mnie od tygodni nie spadła nawet kropla ;:185 Kiepsko to wygląda i podlewanie nie na wiele się zdaje. Zaczynam się naprawdę martwić :roll:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju, spaceruję sobie po cichutku, patrze i podziwiam ;:oj .
Pytasz, co mam w palnie - powiem tak, lista długa,ale życie i coraz mniejsza powierzchnia do zagospodarowania, szybko zweryfikują moje zapędy. W tym roku róże się rozszalały i okazało się, że źle oszacowałam wielkość niektórych panienek z ubiegłego roku. Muszę część przesadzić. Już pomalutku szykuję miejsce, na pewno coś tam jeszcze zmieszczę przy okazji.
Teraz muszę dobrze główkować, żeby wybierać, te naj, naj.. Serce krwawi, jak muszę wykreślić cokolwiek z listy ;:145 .
Coraz częściej spoglądam na ten busz za siatką i żałuję, że nie mój ;:306 . Ile by tam się róż zmieściło :;230 , ehh ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Dorotka padało tylko jeden dzień, ale i to dobre. Ja też leję wodę ;:108 Podlewanie plus pielęgnacja róż czyli czyszczenie przekwitłych kwiatów i cięcie krzaczków zajmuje mi dużo czasu. Mimo, że jest przy nich tyle pracy mi to sprawia ogromną radość.
Jestem z nich bardzo zadowolona, w tym sezonie kasuję kolejne 6 róż wielkokwiatowych, będzie zmiana na Austinki ;:333
Chyba będę musiała zmienić miejscówkę Damie J.D. , bo akurat trafiła na czerwone towarzystwo :;230 .
Przesadzę ją jesienią koło Lady of Schalott ;:173 i Crocus Rose. Powinno ładnie się zgrać kolorystycznie. :heja :heja
A... zapomniałabym ciekawa jestem czy ostróżki przetrwały? u mnie wypadło sporo, powód było zbyt mokro, a one tego nie lubią. ;:185

Daysy coś o tym wiem, jak trudno jest się zdecydować na jedną, dwie, a chciałoby się kilka :;230 :;230
Ja ostatnio wyjątkowo spokojnie podchodzę do wyboru odmian, nauczyłam się wybrzydzać :;230 jest ich tyle, że jest w czym wybierać.
Ja lubię zmiany, to takie ekscytujące :heja

A różyczki jeszcze tak kwitną :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek