Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

Dzięki. Już dzwoniłem do właściciela, dzisiaj wykopie i sprawdzi. Może jeszcze uda się uratować.
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

garom pisze:Od paru lat stosuję konstrukcję do siatki w formie okręgu z drutu "6" połączonego z 2 krzyżującymi się na środku tego okręgu drutami ( czyli są to 2 średnice okręgu przecinające się pod kątem prostym) do których w miejscu łączenia przyspawana jest rurka o odpowiedniej długości 9(od 170 do 250 cm), która wbijana jest w ziemie w razie potrzeby.:)
Możesz narysować szkic lub zrobić zdjęcie? Bo jakoś sobie nie mogę wyobrazić :)

A brzmi interesująco i inspirująco. Ja bym tylko chciała ominąć etap spawania.
Pozdrawiam
Beata
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To taki siatkowy abażurek do ochrony talerza przed muchami tylko okrągły i większy. :D . https://www.google.pl/search?q=ochrania ... DcYV2kaUjM :

Możesz zrobić prostokątny z kantówek a pręty zamontować w rogach na łączeniu i po sprawie.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

[ :?: quote="kaLo"]Wg. opisów Spartan jest zaliczany do odmian wczesnych a Herbert do średniopóźnych, jest trochę niższy i ma większe owoce.

Sąsiad działkowy rok temu na wiosnę posadził 2 borówki, odmiany różne. Przygotowanie stanowiska, sadzenie , nawożenie, podlewanie , zakwaszanie -jednakowe dla obu. Bryły korzeniowe były rozdrapane. W tym roku jedna z nich zmieniła kolor i mimo dodatkowego zakwaszania i nawożenia stan ten utrzymuje się nadal. Liście jak na razie nie opadają i w dotyku niczym nie różnią się od liści tej drugiej. Owoce też OK. Rośnie trochę słabiej. Pozostałe borówki wyglądają b. dobrze, co widać na zdjęciach. Ta z prawej na drugim zdjęciu była sadzona równocześnie z żółtą.

Obrazek Obrazek Obrazek

Co może być nie tak bo ja pomysłu nie mam.[/quote]

Może to odmiana goldtraube i jest taka żółta u mnie tak właśnie wygląda i jako jedyna kolorem wyróżnia się od reszty odmian. Co by nie podsypał i jakie by nie było pH kolor ma taki sam od dwóch lat.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też myślałem, że to cecha odmiany ale sąsiad powiedział, że rok temu była zielona. Zapytam ale watpię, czy będzie pamietał co kupował.
Popatrzyłem w grafice. Goldtraube ma zieleń jaśniejszą ale nie aż tak i bez pomarańczowych liści.

Wygrzebię dołek i wezmę trochę podłoża do zbadania pH, bo tego to chyba sąsiad nie robił.
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miałem kiedyś podobny przypadek po ściółkowaniu i dodaniu do dołka świeżych nie przekompostowanych trocin. W pierwszym roku po posadzeniu nic się nie działo ale w drugim już było jak na wskazanym zdjęciu. Zebrałem trociny z góry oraz podwoiłem dawkę siarczanu amonu i problem znikł, dodatkowo kilka oprysków mikroelementami plus żelazo .
http://jagodnik.pl/nawozenie-borowki/
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

To nie może być cecha odmiany bo widać wyraźne niedobory kilku pierwiastków min żelaza i azotu. Goldtraube owszem ma wyraźnie jaśniejsze liście(złoto-zielone) ale całe liście mają jednakowy kolor a tutaj jest kolorowo. Skoro stanowisko jest na pewno dobrze przygotowane co widać po borówkach rosnących obok to coś innego musi być powodem głodowania rośliny.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Widziałem chlorozę tam ale jeśli wszystko będzie sprawdzone i będzie ok. To tylko mi do głowy przychodzi. Na goldtraube tak jak pisze Tomala są jednolite liście koloru żółto-zielonego.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

A ja z zupełnie innej beczki. Jak odkwasić podłoże pod borówkami. Mam jedna gdzie pH wynosi 3.5 i słabo rośnie. Mam dolomit oraz wodorowęglan wapnia. Planuje użyć obu. Wodoroweglan doraźnie i dolomit jako długo działający. Szukałem w necie ale wszyscy piszą o obniżaniu pH. A ja chyba przedobrzyłem z tym obniżaniem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wodorowęglan wapnia? Może węglan czyli kreda ? Jak zakwaszałeś siarkowym to pozostanie praktycznie gips, który jest niemal obojętny . Na dodatek poprawi strukturę gleby i zablokuje glin.Dolomit też może być ale działa wolniej.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Mam i gips naturalny. Znalazlem wapno do bielenia i jest tam właśnie wodoroweglan czylo Ca(OH)2. Wapno pokaebidowe albo gaszone chyba. A gips jako siarczan nie zakwasza ze wzgledu na grupę SO4-?
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

toolpusher,
Pobierz próbkę, daj do Stacji Chemiczno-Rolniczej i poproś o zalecenia dla borówki wysokiej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie masz kopalnię jonów siarczanowych i trzeba je zobojętnić. Ca(OH)2 to wodorotlenek, jest silnie żrący. Kreda jest b.miałka wraz z wodą dostanie się w głębsze warstwy i podniesie pH.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

toolpusher pisze:A ja z zupełnie innej beczki. Jak odkwasić podłoże pod borówkami. Mam jedna gdzie pH wynosi 3.5 i słabo rośnie. Mam dolomit oraz wodorowęglan wapnia. Planuje użyć obu. Wodoroweglan doraźnie i dolomit jako długo działający. Szukałem w necie ale wszyscy piszą o obniżaniu pH. A ja chyba przedobrzyłem z tym obniżaniem.
Według książki Rejman, Pliszka "Borówka wysoka" dopiero przy pH 3,2 i niższym występują objawy chorobowe. Co zrobiłeś że tak nisko spadło ci pH. Nie lepiej było zamiast eksperymentować przed założeniem kwatery borówki wysokiej dać glebę do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej i poprosić o zalecenia nawożenia korekcyjnego.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

A nie lepiej po prostu podlewać wodą ze studni? Stopniowo będzie się odczyn pH podnosił niż kombinować i przedobrzyć w drugą stronę.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”