Richie i Orchidee

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p
Od: 11 wrz 2017, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Richie i Orchidee

Post »

Dzisiaj ujawnię kilka moich nowości. Sam na nie czekałem w dużym stresie ;)

Brassia Maculata ma trzy pędy i pachnie obłędnie. chciałem ją przesadzić, ale nie mam takiej wielkiej doniczki. Przydała by się taka 15 centymetrowa
Obrazek

Dendrobium Jairak Firehorn Twist Dwie sadzonki w donice, możliwe, że niedługo zakwitnie ma wypuklenie na szczycie jednego przyrostu
Obrazek

Odontoglossum Rawdon Jester Jak widać roślina z pędem i aż 3 pączkami. Mam nadzieję, że niedługo pokaże swoje oblicze
Obrazek

Phalaenopsis Chia Shing Hot Kiss To dla mnie bardzo zaskakujący storczyk, jak zakwitnie to dopiero będzie show
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Sprawdziłem tego ostatniego falenopsisa w necie i na pierwszy rzut oka, kwiaty podobne trochę do Miltoniopsisów. Oczywiście po bliższym przyjrzeniu się widać różnicę. :wink:
Ciekawe czy zakwitnie taką ilością kwiatów, po ok 20 na jednym pędzie z tego co widziałem. Efekt daje po oczach. ;:215
Brassie mam, w zeszłym roku mi ponowiła kwitnienie, a w tym strajkuje. ;:218 Może to efekt zmiany stanowiska, miałem ją na parapecie wschodniego okna, to mi się plamki pojawiały na liściach od nadmiaru słońca, teraz dałem dalej od niego, ale pod lampę i chyba z kolei za mało światła. Za to ładnie poszła w zielone. :) Mam posadzoną w 15-stkę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Jak bulwy są mniejsze to nie zakwitnie. Muszą być takie jak poprzednie lub większe. Wszystkie cambriowate lubią większą wilgotność i z tego co widzę potrzebują również sporo więcej wody. Dlatego chce swoją przenieść do hydroponiki :) Ewentualnie warto zimą postawić ją bliżej szyby by miała chłodniej o kilka stopni.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowości super. Widzę, że i Dendrobium i Phalaenopsis postawiłeś na oryginalność kształtu kwiatu ;:138 no jestem ciekawe jak to gdzie wyglądać ;:oj

Bardzo podoba mi się ta Brassia. Zapach jej czuć też z daleka?
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Zgadza się, to zamówienie było złożone pod kontem właśnie oryginalności danych roślin. Sam jestem ciekaw jak zakwitną, bo to nie to samo jak sprawdzić w sieci przykładowe kwitnienia. Brassie najbardziej czuć rano i wieczorem. Wtedy bez problemu mozna wyczuć zapach w małym pokoju o metrażu 6m kwadratowych :)
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

Dzisiaj was pomęczę troszkę zdjęciami ;:108

Brassia w całej okazałości, przesadzona do keramzytu ;)
Obrazek

Brassia i Phragmipedium :wink:
Obrazek
Obrazek

Brassia? Nie, to nie Brassia to Phragmipedium :D
Obrazek

Brassia i miniaturki ;:170
Obrazek
Obrazek

Ładnie tak razem wyglądają, czyż nie ;:306
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Kontakt:

Post »

Brassia wygląda pięknie , tak ;:3 słonecznie,
bardzo ładny kolor Phragmipedium ;:108
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawe roślinki. Choć krążę tu po różnych wątkach, to chyba ich jeszcze wcześniej nie widziałam. :)
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p

Post »

To prawda Brassia jest przepiękna i cudowanie pachnie. Przesadziłem ją do hydro i zobaczymy jak sobie poradzi. Natomiast Phragmipedium dzisiaj skończyło kwitnąć i wypuszcza kolejny pączek, mam nadzieję, że nowości też niedługo zakwitną :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”