Odświeżam pytanie/ jokaer.
Kawon ( arbuz ) - część 9
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Zmiany na liściach arbuza- mączniak rzekomy ?
Odświeżam pytanie/ jokaer.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Na pewno nie objaw żerowania przędziorka. Liście byłyby jaśniejsze i mocniej nakrapiane ale drobniej. Wygląda jak przypalenie słońcem po kroplach wody, może też z jakiegoś nawozu/wywaru/oprysku.
Powiększają się te plamy?
Powiększają się te plamy?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 maja 2018, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam kiedy sadzicie najczęściej arbuzy??
U mnie dopiero kwitną a co niektórzy już maja spore owoce?
U mnie dopiero kwitną a co niektórzy już maja spore owoce?
- BobejGS
- Kontakt:
Co roku inna aura nas spotyka na początku sezonu, więc ciężko pisać o wysadzaniu. W tym roku ci którzy zaryzykowali i wysadzili wcześniej zyskali trochę ale za rok może być odwrotnie.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Ja w tym roku wysadziłem pod koniec maja dopiero. Ale w przyszlym roku jeśli będę kontynuował doświadczenie to wysadzę wcześniej bo historycznie ostatni przymrozek w 30 latach badań był 4-5 maja. Tak więc zaryzykuję i zasadzę po kilka roślin w odstępach tygodniowych od tej daty i zobaczymy jak wyjdzie.
Znalazłem na jednym krzaku więdnięte liście czym to może być spowodowane?
Czy może mają za mało wody czy jakaś horoba?
Czy może mają za mało wody czy jakaś horoba?
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Pytania do siarczanu miedzi. Po 1 czy ktoś używał jako fungicyd na arbuzach? Po 2 Jeśli tak to jaka dawka /proporcja z wapnem? Po 3 używał ktoś siarczanu miedzi aby dostarczyć miedzi i siarki arbuzom? Mam bardzo ubogą glebę (w siarkę) dlatego pytam.
Witam, taka sytuacja: mam arbuzika (na razie wielkość orzecha) w doniczce na parapecie, za kilka dni chcę go przesadzić do o wiele większej, na balkon. W tym celu na kilka godzin zaczęłam "wyrzucać" arbuza na balkon. Zauważyłam, że samym zawiązkiem interesują się mrówki. Przychodzi ich do niego sporo i zdecydowanie zainteresowane są owocem. Jak tylko zdałam sobie sprawę zabrałam doniczkę pozbywając się mrówek z arbuza.
Ale czym to może być spowodowane? Mają chętkę na niedojedojrzałego owoca? Mam zamiar kupić zatrutą przynęte, czy jak to się nazywa, aby ani jedna nie wędrowała mi po balkonie. Tylko czy to działa? A może jakieś inne wyjścia?
Ale czym to może być spowodowane? Mają chętkę na niedojedojrzałego owoca? Mam zamiar kupić zatrutą przynęte, czy jak to się nazywa, aby ani jedna nie wędrowała mi po balkonie. Tylko czy to działa? A może jakieś inne wyjścia?
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
U mnie strasznie dziwna sytuacja byla. Wchodzię do tunelu by zobaczyć ile mam zapylonych arbuzów, a że był gąszcz to pomyślałem, że odkryje go całkowice. Jak powiedziałem tak zrobiłem i dosłownie w ciągu 5 minut wszystkie liście się poskręcały i obwiędły, na szczepionych sadzonkach również... To był szok dla nich czy co ? Pierwszy raz się z tym spotkałem.
Wszystko wróciło do normy, musiał to być chyba szok.
Wszystko wróciło do normy, musiał to być chyba szok.
Piotr
- BobejGS
- Kontakt:
Folia wbrew pozorom też zatrzymuje promienie słoneczne. Dodatkowo dochodzi wysuszający wiatr, do którego nie były zapewne przyzwyczajone.
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
U mnie dopiero arbuzy kwitną, sadzonki do ziemi dałem w połowie maja. Jak myślicie czy będą jakieś plony?