Mączlik ostroskrzydły i szklarniowy. Jak zwalczyć??
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mączlik szklarniowy
Miałam go na fuksjach, ubiegłej wiosny dostałam gratis z sadzonkami
Wiele ŚOR przetestowałam, różne silne trucizny i ostatecznie mam nadzieję, że jego koniec !
Pomógł Dursban 480 EC. Podlałam i opryskałam doniczki i na prawie trzy doby postawiłam w piwnicy w workach foliowych. Śmierdział paskudnie. Robiłam wszystko w maseczce, można kupić w aptece. Po zdjęciu worków, doniczki jeszcze wietrzały w piwnicy i chyba nie ma żywych muszek, a larwy wyglądają na zasuszone. Minął tydzień od początku operacji i nic nie lata przy roślinach
Zagazowane larwy mączlika.
W szklarni też można Dursbanem, ale na polu chyba nie ma sposobu
Wiele ŚOR przetestowałam, różne silne trucizny i ostatecznie mam nadzieję, że jego koniec !
Pomógł Dursban 480 EC. Podlałam i opryskałam doniczki i na prawie trzy doby postawiłam w piwnicy w workach foliowych. Śmierdział paskudnie. Robiłam wszystko w maseczce, można kupić w aptece. Po zdjęciu worków, doniczki jeszcze wietrzały w piwnicy i chyba nie ma żywych muszek, a larwy wyglądają na zasuszone. Minął tydzień od początku operacji i nic nie lata przy roślinach
Zagazowane larwy mączlika.
W szklarni też można Dursbanem, ale na polu chyba nie ma sposobu
Pozdrawiam Eugenia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeszcze trzeba dodać, że jest to środek dla prosesjonalistów
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Ooo, nie wiedziałam, kupiłam go kiedyś na opuchlaki, czy pędraki pod różanecznikami i trzmieliną, trochę zostało, a gdzieś przeczytałam, że na mączlika są skuteczne związki z grupy fosforoorganicznych, tylko była inna nazwa insektycydu.
Na ozdobne używam ŚORów, ale ten wyjątkowo szkodliwy, to znaczy, że w piwnicy przy okazji wszystkie żyjątka wytrułam ? - jakoś mi ich nie szkoda...
Na ozdobne używam ŚORów, ale ten wyjątkowo szkodliwy, to znaczy, że w piwnicy przy okazji wszystkie żyjątka wytrułam ? - jakoś mi ich nie szkoda...
Pozdrawiam Eugenia
-
- 50p
- Od: 2 lip 2017, o 23:08
Lata już mnie w ogrodzie pełno tego dziadostwa. Zapowiada się kolejny ciężki sezon, a taką miałam nadzieję, że ta zima je trochę przetrzebiła
pozdrawiam, Iwona
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mączlik warzywny
- Osmunda
- 500p
Re: Mączlik ostroskrzydły jak zwalczyć??
Pozwalam sobie napisać pod swoim postem bo wygląda na to ,że mączlik nie jest problemem powszechnym skoro nikt się nie odzywa w "temacie".
Chcę dodać ,ze zastosowałam w stosunku do tego gada opryski z naparu wrotyczu , koniecznie z dodatkiem mydła potasowego , i wczoraj nie latały już białe muszki mączlikowe. Udało się ? Czy to tylko przerwa międzypokoleniowa zobaczymy.
A znalezione gdzieś po kątach w ogrodzie egzemplarze jaskółczego ziela wszystkie zajęte przez białe muszki.
Chcę dodać ,ze zastosowałam w stosunku do tego gada opryski z naparu wrotyczu , koniecznie z dodatkiem mydła potasowego , i wczoraj nie latały już białe muszki mączlikowe. Udało się ? Czy to tylko przerwa międzypokoleniowa zobaczymy.
A znalezione gdzieś po kątach w ogrodzie egzemplarze jaskółczego ziela wszystkie zajęte przez białe muszki.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W tym roku praktycznie u mnie brak tego szkodnika, żeby go znaleźć, to muszę długo szukać, za to bardzo dużo pająków we folii, może one mi robią dobrą robotę.
pozdrawiam Ludwik
- Osmunda
- 500p
A co to pająki we folii ?
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pompujecie chemię w rozmaitych konfiguracjach, a ja chciałbym się spytać, czy macie jakieś doświadczenia z wrotyczem, tytoniem, gnojówkami, mieszankami sody i innymi wynalazkami? W tym roku mączlik nawiedził moje uprawy i nie wiem, czy inwestować w insektycydy, czy wynalazki
Gdyby wynalazki typu gnojówki itp. były naprawdę skuteczne to w dużych uprawach (plantacjach) by je powszechnie stosowano. A stosowana jest tam niestety powszechnie chemia więc odpowiedź niejako sama się nasuwa.
Sam zastosowałem jedną czy dwie gwarantowane przekazywane z dziada pradziada ekologiczne naturalne metody na pędraki. Miały zerową skuteczność.
Sam zastosowałem jedną czy dwie gwarantowane przekazywane z dziada pradziada ekologiczne naturalne metody na pędraki. Miały zerową skuteczność.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Wynalazek firmy electrolux : odkurzaczKarczownik pisze:czy wynalazki
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Dzięki za podpowiedzi. Postanowiłem wydać szkodnikowi wojnę totalną. Poszedł Mospilan z Polysectem (jednak), będzie poprawka z wrotyczu i ziół, w razie potrzeby ruszy Electrolux (rezerwowa Roventa żony), ewentualnie na koniec napalm. Nie odpuszczę