Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Ja dałem do gruntu swoje Janosiki nawet później niż Ty i liczę na plon, więc nie kracz. :wink:
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BobejGS pisze:Ja dałem do gruntu swoje Janosiki nawet później niż Ty i liczę na plon, więc nie kracz. :wink:
W tamtym roku wysiałem nasiona arbuzów na początku lipca i największy miał około 1,5 kg we wrześniu jak zbierałem.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie jest problem z glebą, a w zasadzie z jej skażeniem przez wzrost innych dyniowatych w latach poprzednich. W tym roku, jak się zawiązały dwa arbuzy giganty, to od wczoraj do dzisiaj tak wystrzeliły, że jestem w szoku. ;:oj Mam nadzieje, że to zasługa pozytywnych grzybów i bakterii, które dodałem pod korzeń. No i liczę, że reszta zareaguje podobnie.
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Mój jeden jedyny arbuz jest marniutki. Ma małe liście i nie zawiązuje owoców, ale nie poddaję się.

mistrzpawel narobiłeś mi smaka na wysianie jakiś arbuzów na ostatnią chwilę. Robiłeś coś specjalnego z tymi arbuzami? Tunel czy grunt? Jakie nawożenie?
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09

Post »

Ja uprawiam arbuzy dopiero drugi rok ale ten rok jest wyjątkowy pod względem temperatury i pogody u mnie arbuzy wysadzone do gruntu początkiem maja osłony z włókniny zdjęte w połowie maja pierwsze zawiązanie owoce 23 maja . U mnie wegetacja o miesiąc do przodu w porównaniu do ubiegłego roku .
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Oto moje rosario 14.06.2018
Obrazek
A to ten sam okaz 17.06.2018
Obrazek
Moim zdaniem rośnie dość wolno :roll:
A co wy o nim myślicie? :wit
Danon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lis 2017, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arbuz jakoś dziwnie mi rośnie. Tylko po jednej stronie, czuć pod palcem taką linię między jedną częścią a drugą. Co z niego będzie? Wyrówna się? To mój pierwszy arbuz i się nie znam. :wink:

Obrazek
mistrzpawel
100p
100p

Post »

Efkakam pisze:Mój jeden jedyny arbuz jest marniutki. Ma małe liście i nie zawiązuje owoców, ale nie poddaję się.

mistrzpawel narobiłeś mi smaka na wysianie jakiś arbuzów na ostatnią chwilę. Robiłeś coś specjalnego z tymi arbuzami? Tunel czy grunt? Jakie nawożenie?
Kompletnie nic nie robiłem, rosły na ziemi kompostownikowej na pewnym wzniesieniu. Pędy arbuza opadały z tego wzniesienia i osiągnęły długość ponad 3 metry. Arbuzy rosły w totalnych chwastach na dodatek wokoło wszystko było wokół porośnięte ogórkami. Ale byłem zdziwiony pod koniec sierpnia że arbuzy mam na działce.
mistrzpawel
100p
100p

Post »

Danon pisze:Arbuz jakoś dziwnie mi rośnie. Tylko po jednej stronie, czuć pod palcem taką linię między jedną częścią a drugą. Co z niego będzie? Wyrówna się? To mój pierwszy arbuz i się nie znam. :wink:

Obrazek
Wydaje mi się że ta deformacja spowodowana jest tym że w ziemi arbuz leżał. W tamtym roku też miałem takiego, dojrzał oraz był bardzo smaczny. Proponuję położyć arbuza na jakiejś desce albo styropianie. W tym roku wszystkie dynie oraz arbuzy na styropianie będą u mnie leżeć.
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Lexus456 Gdzie mieszkasz? Kiedy siane do doniczek? U mnie ledwo pędy boczne zaczęły puszczać.
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09

Post »

Mieszkam w Rozdrażewie w wlkp. Ten większy to moja pierwsza próba szczepienia Sugar Baby na tykwie siane początkiem marca szczepienie się przyjęło i żal było wyrzuci.Pozostałe Sugar Baby ,Rosario, Złotą Wolice, Bingo siałem 1 kwietnia i te zaczęły kwitnąć na koniec maja tylko Bingo pierwsze zawiązki tydzień temu . Taka wielkość krzaków jest spowodowana pogoda nie taką jak na nasz klimat temperatura w maju rzadko spadała poniżej 10 w nocy . No i podlewam ?gorącą? wodą .w niebieskich baniakach 25 litrowych na słońcu podgrzewa się i wieczorem podlewam.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

U mnie arbuzy w tunelu rosną jak szalone, pędy mają po cztery metry :heja

Obrazek
Największy owoc
Obrazek
A takich mam kilka sztuk.
Obrazek

Nie kwitnie mi jeszcze odmiana jubilee, szczepniaki też ładnie rosną.
A tu w gruncie
Obrazek
Piotr
maricn
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2017, o 09:09

Post »

Mój krzak arbuza posiada 2 arbuzy średnicy około 10cm i 3 małe wielkości jajka, czy powinienem uciąć te małe?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”