Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
- vivien333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Mam to samo, co chudziak, tylko jeszcze bardziej
Wielka szkoda, bo cukinia piękna i dorodna, a teraz cała biała. Rośnie w donicy, trochę kiepsko położonej- przy trzmielinie, która do południa zasłania jej słońce, więc warunki dla grzyba sprzyjające...
Nie pomogło oberwanie pierwszego chorego liścia. Opryskałam HT (na ziołach) i też nie widzę poprawy. Jutro jeszcze bioseptem ją potraktuję, tylko czy to coś da...
Da się uratować nieszczęśnicę?
Wielka szkoda, bo cukinia piękna i dorodna, a teraz cała biała. Rośnie w donicy, trochę kiepsko położonej- przy trzmielinie, która do południa zasłania jej słońce, więc warunki dla grzyba sprzyjające...
Nie pomogło oberwanie pierwszego chorego liścia. Opryskałam HT (na ziołach) i też nie widzę poprawy. Jutro jeszcze bioseptem ją potraktuję, tylko czy to coś da...
Da się uratować nieszczęśnicę?
Pozdrawiam,Vivien333
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mączniak prawdziwy wykluł się tak wcześnie z powodu wysokich temperatur i suszy. Bez chemii się nie obejdzie . Niestety dużego wyboru nie ma a właściwie nie ma zadnego wyboru jeżeli chodzi o prawdziwego dyniowatych. Do 2007 roku taką rejestrację miał Amistar 250 obecnie chyba tylko Nimrod 250EC. Pocieszająca jest karencja, tylko 3 dni. Jako środek zapobiegawczy o działaniu powierzchniowym jest jeszcze zarejestrowany Gwarant 500 SC. Karencja 1 dzień.
- vivien333
Wielkie dzięki kaLo. Dobrze, że tylko 3 dni karencji. Nie wiem tylko kiedy dotrę do ogrodniczego... ale coś mi się zdaje, że widziałam w swoich zbiorach Amistar, muszę poszperać...
Pozdrawiam,Vivien333
-
- 50p
- Od: 23 lis 2014, o 16:36
- Kontakt:
Czy jest sens jeszcze wysiać je? to co wysiałam w maju padło tydzień temu podczas przymrozków, ?
-
Trzeba było siać tydzień temu a nie zastanawiać się. Dzisiaj liścienie już by były na słoneczku. Siew do gruntu od 15 maja do 15 czerwca. Nikomu nie powiemy, że się spóźniłaś 3 dni
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zastosowałam Scorpion325C bo akurat miałam - ma rejestrację na mączniaka prawdziwego na ogórkachkaLo pisze:Mączniak prawdziwy wykluł się tak wcześnie z powodu wysokich temperatur i suszy. Bez chemii się nie obejdzie . Niestety dużego wyboru nie ma a właściwie nie ma zadnego wyboru jeżeli chodzi o prawdziwego dyniowatych.
-
Ma od 2014 roku bodajże. Strzał w dychę.
U mnie też Scorpion sprawdził się . W zeszłym roku na ogórkach i pomidorach pod folią, bo pokazała się brunatna plamistość.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Pierwsze dwie "porządne" cukinie zebrane Obie mają około 17 cm, to maleństwo wielkości palca około siedmiu. Dotarło do mnie przy okazji, że kompletnie nie umiem zrywać cukinii. Myślałam, że się pokaleczę, te wszystkie pędy są takie kłujące.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też pieję z zachwytu nad moimi cukiniami,bo mam chyba szczęście jakieś w tym roku.
W tamtym nie miałam ani jednej,bo coś je obżarło jakby od korzeni. W tym roku dałam wyrośnięte już i efekt jest całkiem miły.
W tamtym nie miałam ani jednej,bo coś je obżarło jakby od korzeni. W tym roku dałam wyrośnięte już i efekt jest całkiem miły.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też już jedna cukinia zjedzona. Ja nie zrywam owoców, obcinam sekatorem.
- vivien333
Ja też odcinam- nożem, albo sekatorem. Urywanie często uszkadza albo owoc, albo roślinę.
I też już wcinam cukinie, właśnie z tej porażonej mączniakiem. Teraz pewnie przystopuje z owocami, skoro ją grzyb zaatakował... Druga,kupiona później, jeszcze nie owocuje, za to jest zdrowa. Chyba jakaś inna odmiana.
I też już wcinam cukinie, właśnie z tej porażonej mączniakiem. Teraz pewnie przystopuje z owocami, skoro ją grzyb zaatakował... Druga,kupiona później, jeszcze nie owocuje, za to jest zdrowa. Chyba jakaś inna odmiana.
Pozdrawiam,Vivien333