Bób cz.3
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.3
Smacznego A jak oceniasz plony swoje?
U mnie marnie,tylko 1/3 z tego co powinno być... Susza była ogromna i podlewanie niewiele dało, brak zapylaczy...
Zjedliśmy juz 1-turę, teraz zaczynamy karmazyna; pyszny jest na surowo z ziołami, ale rodzina nie powiela moich gustów...
U mnie marnie,tylko 1/3 z tego co powinno być... Susza była ogromna i podlewanie niewiele dało, brak zapylaczy...
Zjedliśmy juz 1-turę, teraz zaczynamy karmazyna; pyszny jest na surowo z ziołami, ale rodzina nie powiela moich gustów...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
To mój pierwszy sezon z bobem, wiec trudno mi ocenić, ale z tego co czytałem na forum to szału nie ma, generalnie dwa, trzy piętra. Też mam takie wrażenie, że z powodu upałów nic nie zapylało. Jednak zawsze to swój więc smakował wybornie. Z gęsto zasadzonego 1m2 będą takie 4 porcje.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie bobowa porażka. Nawet na jedną porcję nie wiem czy się znajdzie. Jutro mam w planie zbierać.. Po jednym piętrze tylko w tym roku, na niektorych nic, mimo że trochę go podlewałam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja planuje zebrać w weekend. Liczę że będzie go conajmniej trzy razy więcej niż tego zebranego z pierwszego poletka, a to głównie dlatego, że jest go jakoś 4razy więcej.
Dla mnie to sezon bobowej obfitości ale to chyba takie gadanie debiutanta.
Dla mnie to sezon bobowej obfitości ale to chyba takie gadanie debiutanta.
Ja w tym roku jestem średnio zadowolona z bobowych zbiorów. Ja bób oglawiam za 7/8 piętrem, powiązał po kilka strąków, rzadko po dwa na piętrze. Chociaż muszę przyznać, że rośliny w tym roku są dość ładne, mają po 3-4 łodygi (te z siewu do gruntu, z rozsady są gorsze, zazwyczaj jedną łodyga), i pierwszy raz nie podwiązywalam, a stoją ładnie. Lepsze są te w gruncie, niż na podniesionej grządce - cięższa ziemia, dłużej trzyma wilgoć.
Najlepiej ze wszystkich powiązał mi karłowy Sutton Dwarf, ten jest obsypany strąkami, ale niestety najpóźniej dojrzewa i na zbiory jeszcze trzeba poczekać, oby dotrwał bez chorób.
Najlepiej ze wszystkich powiązał mi karłowy Sutton Dwarf, ten jest obsypany strąkami, ale niestety najpóźniej dojrzewa i na zbiory jeszcze trzeba poczekać, oby dotrwał bez chorób.
Iza
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku u mnie będą bardzo niskie zbiory - Windsor, z powodu niskiej wydajności z roślinki. Wschody i przyrosty były bardzo dobre, dobrze też kwitł, ale bardzo słabo wiązał - jeden, dwa strąki na roślinie, maksymalnie i to bardzo rzadko trzy. Najsłabiej z ostatnich lat. Windsor siałem w 2015, 2016. Nie jestem naukowcem od bobu, ale czy to nie może być wpływ nie tyle suszy (był podlewany), ile wysokich temperatur? Przecież nie bez powodu bób wysiewa się bardzo wcześnie - może on po prostu nie lubi temperatur letnich. No i kwestia odmiany - Windsor jest o wiele smaczniejszy niż Figaro, którego miałem w ubiegłym roku. Ma delikatniejszy smak miąższu i delikatniejszą skórkę. W przyszłych latach nadal będę siał Windsor, zawsze jest coś za coś.
P.s. Wydajność Figaro była kilkukrotnie większa od Windsora.
P.s. Wydajność Figaro była kilkukrotnie większa od Windsora.
Pozdrawiam Irek
- Igala
U mnie Windsor też miał po 2 strąki na krzaku, 1-sze piętro i koniec... chociaż kwitł dalej to nie zawiązał stąków.
Teraz jemy Karmazyna, pyszny i zawiązał po 3 strąki na krzaku chociaż suszę miał taką samą jak Windsor.
Ja zostaję przy Karmazynie jednak na przyszły rok, bo nam smakuje bardziej.
Teraz jemy Karmazyna, pyszny i zawiązał po 3 strąki na krzaku chociaż suszę miał taką samą jak Windsor.
Ja zostaję przy Karmazynie jednak na przyszły rok, bo nam smakuje bardziej.
Irek_2 - zgadzam się, że ta upalna wiosna nie służyła takim roślinom jak bób. Zresztą i zbiorem groszku nie jestem zachwycona (tu wyjątkiem jest kwitnący później płaski - nie wiem jak on się po polsku nazywa), to samo że szpinakiem. U mnie upały były przerywane okresami około tygodniowych, chłodniejszych temperatur, i mam wrażenie, że wtedy bób wiązał lepiej.
Iza
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj zabrałam pierwszą partię bobu, trochę się pospieszyłam stronki niby duże ale ziarno małe. Ale trzy kilo udało się pozbierać, myślę że za tydzień ostatni zbiór.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja myślę aby dziś zebrać całość bobu z dzialki i może coś wsadzić w to miejsce. Znalazłem nasiona jakichś zagubionych wcześniej ogórków, więc może je.
- Igala
BobejGS Swietny pomysł z ogórkami, mam nadzieje że u ciebie susza się skończyła?
U mnie 10 cm wilgotne a dalej beton, bo to glina. Ostatnia partia Karmazyna kwitnie a ja łapię pszczółki do słoika i mu przynoszę w nadziei że może plony będą lepsze ...
U mnie 10 cm wilgotne a dalej beton, bo to glina. Ostatnia partia Karmazyna kwitnie a ja łapię pszczółki do słoika i mu przynoszę w nadziei że może plony będą lepsze ...