Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Post »

Majmaj, uwierz kolegom, to nie jest zaraza.
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Jeśli nie to się cieszę. Ale co roku to mam i co roku wykańcza mi to rośliny. Następnym razem zostawię aby bardziej się rozwinęło - może w tedy będzie łatwiej ocenić.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Oczywiście jeśli nie opryskasz na czas to w tym roku też będzie :) Z mojego doświadczenia 10 letniego wynika że zaraza jest zawsze, wcześniej lub później, oczywiście w gruncie. Ale u Ciebie to jeszcze nie ten moment ;) Mimo tego przy uważnej obserwacji i zastosowaniu 2-3 oprysków w odpowiednim momencie zawsze udaje mi się zebrać zdecydowaną większość zawiązanych owoców.
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p

Post »

Z komunikatów wynika że ZZ w moich okolicach aktywna. Dlatego 3dni temu był oprysk amistar 250SC.

Dzięki za pomoc. :wit
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na przyszłość t zapamiętaj, że Amistar i Acrobat świetnie się sprawdzają w chłodniejszych klimatach. Ja tę amunicję trzymam na wrzesień.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p

Post »

Właśnie u mnie teraz od kilku dni max 20C. Mam jeszcze revus ale to następnym razem.
Badanie gleby 2019:

Fallinmonkey
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2018, o 16:32

Post »

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji problemu żółtych liści. Liście żółkną od dołu i maja brązowe plamy. Czy to jakaś choroba czy kwestia podlewania?
Obrazek
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p

Post »

A tu Betalux, niedobór czego? Bo byłem pewien ze magnezu - ale chyba jednak nie ;)
Obrazek

Sorki za prześwietlone zdjęcie. :roll:
Badanie gleby 2019:

Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Pomidory

Post »

Iwetka78bor pisze:Witam serdecznie :D na moich pomidorach pojawiły sie odbarwienia na górnej czesci nie wiem co to może być ,bardzo prosze o pomoc :!:
Obrazek
Trochę to wygląda na chlorozę żelazową.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Kontakt:

Post »

Cześć,
a już miałam nadzieję, że nie będę Was w tym roku zamęczać swoimi pomidorkami, bo przez te kilka lat już parę niedoborów i chorób sobie obczaiłam, a tymczasem... co roku jakaś niespodzianka.
Mam folię w nowym miejscu (w miejscu, gdzie jeszcze niedawno były dwie tuje i wśród choinek). Nawieźliśmy tam czarnoziem, ale że u nas jak to krótko po budowie w ogrodzie dzieje się dużo i szybko, to mąż oczywiście nie miał czasu, więc robił wszystko na ostatnią chwilę, łącznie z przygotowaniem ziemi w folii... takim sposobem nie wiem co tam mam, a pomidory trzeba było zasadzić, zwłaszcza że pogoda w tym roku wyjątkowo sprzyja uprawom.

No ale do rzeczy,... podpowiedzcie mi co to za niedobory, bo obstawiam raczej to niż chorobę.
Pomidory rosną oborniku, danym tak "od serca" i na początku były bardzo ciemne, a teraz wierzchołki robią się coraz jaśniejsze, nie mówiąc o przebarwieniach. Obstawiałam magnez, ale dwukrotny oprysk siarczanem magnezu niewiele pomógł, a plamy się pogłębiają.
Pomidory pryskałam też Foliq Ascovigorem i Foliq Calmaxem.

Czy to brak manganu? żelaza?
Kupiłam dzisiaj Magiczną siłę do pomidorów, ale nie wiem czy podlanie nią coś pomoże?

Będę wdzięczna za rady :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i jeszcze ten nieszczęśnik:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Liście ma w takie szrawo-cienkie plamy na końcach i taki jest owiędły. Nie wiem na ile to widać, bo ciężko było zrobić zdjęcie. Czy to już może być zaraza? Pryskać Revusem?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

majmaj niedobór magnezu widac najpierw na dolnych liściach, prawda? Szukaj dalej :wink:

KornelkowaMama zdjecia dobre nie są i nie daja się powiększyć. Ten szary nalot na lisciach to nie mączniak prawdziwy? Na cukiniach wystartował 2 mies. wcześniej to może i tu?

Iwetka78bor ostatnio sypnęłaś im czegoś tak od serca? Jaki masz odczyn gleby.
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Kontakt:

Post »

Teraz powiększyłam fotki, powinno być lepiej.

Co do przebarwień na ostatnich trzech zdjęciach, to nalot jest od oprysku mlekiem i Foliq Calmax'em. Te plamki nie mają nalotu, to takie szare odbarwienia i jakby cieńsze liście w miejscu ich występowania.

A te wcześniejsze to jakie Waszym zdaniem niedobory?
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Przenoszę i zostawiam na górze żebyście nie pominęli. :wink:
akira32c pisze:Witam wszystkich Formowiczów.
Od kilku lat uprawiam pomidory na balkonie i nigdy nie miałem z nimi problemów co prawda pomidory nie były zbyt dorodne (małe nasłonecznienie) ale w końcu liczy się pasja. W tym roku było inaczej, pomidory spokojnie rosły do momentu gdy przyszły te ostatnie afrykańskie upały. Wierzchołki (tylko młode liście) zaczęły się zwijać do góry, nie schły a po pewnym czasie zwinęły się w dziwne kulki. Pomidory przestały rosnąć w górę ale za to rozkrzewiły się na boki. Co prawda każdego roku gdy były większe upały zawsze czubki trochę więdły ale wieczorem wszystko dochodziło do normy, w tym roku było inaczej. Czy skutkiem dziwnego zwijania się liści był nadmierny upał czy jeszcze coś innego? dołączam obrazek.

Obrazek
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Wiele osób w tym ja miało w tym roku problem z takimi zawijasami. U mnie powodem było zbyt dużo nawozu i za mało podlewania. Niektóre już pozwijały się w kubkach, w ziemi z Lidla. Ciężka i błotnista. Po przesadzeniu do podłoża Verve się pięknie wyprostowały.

Ale nadszedł i moment w którym i ja potrzebuję pomocy.. Otóż na niektórych odmianach i w gruncie i w foliaku, pojawiły się na pomidorach dziwne ktopki.. Ciemniejsze zielone piegi.. Nie wygląda mi to na bakteryjną centkowatość.... Więc co to może być...

-- 18 cze 2018, o 20:20 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 18 cze 2018, o 20:23 --

Nie, nie mają za mokro. Przed chwilą podlewałam :;230
Dwa razy pryśnięte saletrą wapniowa gdyż pojawiła sie szw.
Pozdrawiam ;)
fabo21
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2018, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

whitedame pisze:fabo21 napisał:
........................................................................................................... Dodam jeszcze ze ta choroba wystąpiła u mnie w poprzednim roku. Tunel w tym roku dezynfekowalem siarka i myłem mydłem potasowym.
Jeśli ta choroba wystąpiła już u Ciebie to powiedz jak wyglądały owoce? Może masz zdjęcia?
To tak tylko z ciekawości czy rację mam ja czy KaLo a może ktoś trzeci.

Polecam wszystkim rejestrować na zdjęciach nie tylko sukcesy ale i porażki, czyli choroby.
Bardzo to pomaga diagnozować kiedy przypomnimy sobie wygląd krzaków i owoców.
Owoce byly jakby w brazowe paski. Usunelem juz 8 krzakow niestety choroba przeniosla sie na nastepne nie wiem co robic. pomuzcie jak mozecie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”