Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
Re: Hortensja( Hydrangea ) - choroby liści
Nie otrzepywać tylko przełożyć do tej doniczki w której była, albo innej tej samej wielkości.Hortensję przesadzić do nieco tylko większej w sierpniu jak przekwitnie.
- marta1044
- 50p
- Od: 11 cze 2017, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie ją przesadziłam spryskałam i przykryłam. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie Dziękuję selli7 za porady. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy i doświadczenia
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- marta1044
- 50p
Może to głupie pytanie, ale po jakim czasie powinna być widoczna poprawa? Spryskuję ją przynajmniej dwa razy dziennie, nie podlewan od przesadzenia, czasem przyjmuję folią, a mam wrażenie że liście jednak dążą do uschnięcia. Ale może tak ma być i one jednak zostały już na tyle uszkodzone, że nie wstaną?
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Powinna już być poprawa, widocznie za późno już było na ratunek.
- marta1044
- 50p
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Możesz przyciąć roślinę do połowy, nic w sumie nie tracisz, a możesz zyskać. Usunąć część najbardziej usychających liści, może odbije.Ozdobą w tym roku nie będzie, ale może uratujesz krzew, bo ładna odmiana.
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marto, przykro mi...ja niedawno swoją młodą hortensję przenawoziłam. Gdy się zorientowałam bo zaczęły więdnąć liście szybko wymieniłam ziemię. Niestety wszystkie liście zżółkły i uschły..została bez liści. O dziwo parę dni temu patrzę a moja hortensja wypuszcza młode listki. Ja swojej nie przycinałam , przytnę jak się upewnię że już nic zielonego na żadnej gałązce nie wypuści.
- marta1044
- 50p
selli7, Zenia dziękuję Wam za rady i pocieszenie. Obcięłam jej usychające kwiatostany oraz ich zawiązki, bo z nich w tym roku nic już nie będzie. Suche liście również. Zobaczymy jak zareaguje.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2018, o 16:11
witam
mam wielki problem miesiac temu posadziłam 4 hortensje dwie białe dwie różowe . w sobote jedna rózowa i jedna białą zaczęła usychać . nie wiem co robic co sie z nia dzieje . sa to młode roslinki przed ostatnim podlaniem dałam im zakwaszacz gleby czy to moze być powodem ? rozna koło siebie jedne łądne drugie padaja. Mam tez jedna hortensje 3 letnia i zauważyłam dzis ze tez listki ma wyschniete
Co z tym robic.
Pisownia/mod.
mam wielki problem miesiac temu posadziłam 4 hortensje dwie białe dwie różowe . w sobote jedna rózowa i jedna białą zaczęła usychać . nie wiem co robic co sie z nia dzieje . sa to młode roslinki przed ostatnim podlaniem dałam im zakwaszacz gleby czy to moze być powodem ? rozna koło siebie jedne łądne drugie padaja. Mam tez jedna hortensje 3 letnia i zauważyłam dzis ze tez listki ma wyschniete
Co z tym robic.
Pisownia/mod.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może została przenawożona a może przelana. Musisz szybko ją wykopać,
wypłukać korzenie w wodzie i posadzić w nowym miejscu ocienionym miejscu,bez dodawania żadnych nawozów.
Podlewać bardzo umiarkowanie ,czyli ziemia musi dobrze przeschnąć zanim znowu ją podlejesz.
Bez zdjęcia trudno poradzić coś więcej, ale liście uschnięte oberwij.
Oczywiście widok będzie smętny przez jakiś czas ale powinna się zregenerować.
wypłukać korzenie w wodzie i posadzić w nowym miejscu ocienionym miejscu,bez dodawania żadnych nawozów.
Podlewać bardzo umiarkowanie ,czyli ziemia musi dobrze przeschnąć zanim znowu ją podlejesz.
Bez zdjęcia trudno poradzić coś więcej, ale liście uschnięte oberwij.
Oczywiście widok będzie smętny przez jakiś czas ale powinna się zregenerować.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2018, o 16:11
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 cze 2015, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę pomóżcie. Sąsiadka zostawiła mi pod opieką ogród, a w nim dwie małe hortensje, świeże sadzonki. Jedna z nich już prawie padła , z drugą dzieje się coś podobnego i boję się, że też padnie.
Wklejam zdjęcie:
Liście robią się fioletowe, a potem usychają.
Tragedia.
Nigdy nie miałam do czynienia z hortensjami. Nie wiem co robić.
Takie małe sadzonki, szkoda ich.
Pomóżcie proszę.
Myślałam początkowo, że może z glebą coś nie tak, bo u nas wapienne kamienie (czyli zasadowa), ale dowiedziałam się, że sadziła je w specjalnej do hortensji (kwaśnej), w wykopanym dołku.
(Pamiętajcie też proszę o BasiaGliwice -wpis powyżej. Wpisałam się "bezczelnie" pod Jej zapytaniem nie czekając na odpowiedź, a sama nie wiem co Jej poradzić. Pomóżcie prosimy.)
Wklejam zdjęcie:
Liście robią się fioletowe, a potem usychają.
Tragedia.
Nigdy nie miałam do czynienia z hortensjami. Nie wiem co robić.
Takie małe sadzonki, szkoda ich.
Pomóżcie proszę.
Myślałam początkowo, że może z glebą coś nie tak, bo u nas wapienne kamienie (czyli zasadowa), ale dowiedziałam się, że sadziła je w specjalnej do hortensji (kwaśnej), w wykopanym dołku.
(Pamiętajcie też proszę o BasiaGliwice -wpis powyżej. Wpisałam się "bezczelnie" pod Jej zapytaniem nie czekając na odpowiedź, a sama nie wiem co Jej poradzić. Pomóżcie prosimy.)
Witam. Co dolega hortensji na zdjęciach ? Warunki ma z tego co mi się wydaje dobre. Nawożona była dwa razy nawozem dla hortensji, podłoże to ziemia ogrodowa lekko kwaśna, regularnie podlewana (szczególnie teraz podczas upałów).... Co się dzieje z rośliną ?
I druga sprawa. Dlaczego mimo trzykrotnego nawożenia nawozem dla hortensji na liściach na poniższych zdjęciach występują niedobory składników ?
I druga sprawa. Dlaczego mimo trzykrotnego nawożenia nawozem dla hortensji na liściach na poniższych zdjęciach występują niedobory składników ?