Kolekcje Floriana cz.2
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kolekcje Floriana cz.2
Witam wszystkich odwiedzających mój ogród! Na początek II części kilka widoczków ogólnych, by przejść potem do tego co lubię najbardziej - do szczegółów
Dla zainteresowanych - poprzednia część znajduje się tutaj:
viewtopic.php?f=2&t=96307
i zapowiedź tego, co będzie się tu działo za chwilę
Dla zainteresowanych - poprzednia część znajduje się tutaj:
viewtopic.php?f=2&t=96307
i zapowiedź tego, co będzie się tu działo za chwilę
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Re: Kolekcje Floriana cz.2
Oj, udało mi się trafić na sam początek
No i w końcu widzę zdjęcia poglądowe, z widokiem na większe fragmenty ogrodu.
Akurat jest to coś, co lubię najbardziej.
Jeżeli da radę, pokazuj takie widoczki częściej.
No i w końcu widzę zdjęcia poglądowe, z widokiem na większe fragmenty ogrodu.
Akurat jest to coś, co lubię najbardziej.
Jeżeli da radę, pokazuj takie widoczki częściej.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Też czuję lekki niedosyt szerszych widoków ogrodu. Ale czekam też na piękne portrety.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie miałam czasu ostatnio na komentowanie Twoich prześlicznych roślin, ale melduje się w kolejnej części i dalej będę podziwiać Chętnie zobaczyła bym " szersze" plany ogródka ;)
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Czekam Florianie teraz na hemerocalisy może któregoś ze swoich nazwę .Zakwitła cudna Baby różowa pomponikowa.Trochę skąpisz ogólnych widoczków, wiec czuje niedosyt
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nareszcie jakieś widoczki ogólne!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jestem i ja
Podoba mi się ten rząd donic glinianych z callami
Ogólnie piękny busz macie, lubię takie zarośnięte i dojrzałe ogrody
Pewnie to zasługa całej Rodziny, Rodziców też.
Widzę ,że fala kwitnących liliowców zalała ogród
Podoba mi się ten rząd donic glinianych z callami
Ogólnie piękny busz macie, lubię takie zarośnięte i dojrzałe ogrody
Pewnie to zasługa całej Rodziny, Rodziców też.
Widzę ,że fala kwitnących liliowców zalała ogród
U Ciebie widzę bujna zieleń, u mnie nawet astry jesienne poschły... Nie wiem gdzie Ty te wszystkie rosliny upychasz Tyle irysów, teraz liliowce, dalie... Gardaia nie wykształciła się ładnie - strasznie płaski ten pierwszy kwiatek, ale w następnych się zakochasz
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Florianie, no to się rozsiadam i czekam na to, co się będzie działo. A po zapowiedziach czuję, że to będzie coś bardzo fajnego
Zauważyłam hortensję ogrodową, która zawsze mi się podobała, ale nie mogę jej mieć. Wymarźnie Wszystkie moje próby z taką hortensją nie udały się, więc tylko podziwiam u innych.
Zauważyłam hortensję ogrodową, która zawsze mi się podobała, ale nie mogę jej mieć. Wymarźnie Wszystkie moje próby z taką hortensją nie udały się, więc tylko podziwiam u innych.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Witaj Madziu! Podziwiam Twoje duże przestrzenie, gdzie rzeczywiście można się rozsmakować szerokimi planami. U mnie ciasnota roślinna i gęsta zabudowa wokół więc nie mam zamiaru prezentować zabudowań sąsiadów czy innych ustrojstw śląskiej urbanistyki Ale coś tam poza kolekcjami u mnie rośnie więc jeszcze kilka rozmaitości.
Szkarłatka wykorzystała łagodność zimy i przedwiośnia więc rośnie jak szalona, zachwaszczając szpaler kosaćców SDB. Zostanie wyrugowana ale póki co szkoda takiej pięknej rośliny:
Anido, portretów nie zabraknie Dziękuję za wizytę
Kolejna chwastowata roślina, której siewki spotykam wszędzie A w tle rosną w siłę dalie, które już zaczęły swój pokaz
Dalisbeo witaj i oglądaj zarówno szersze widoki jak i makro, które -stety czy niestety dominują w moim wątku
Żelazna roślina; jak już się zadomowi - nie do zdarcia. I bardzo dekoracyjna:
Jadziu, hemerocallisów będzie pod dostatkiem, bo mam ich kilkaset. Pięknie zakwitły te od Ciebie Z ogólnych widoków dość szybko mogę ogarnąć cały ogród i nie ma co pokazywać
Moja dawna miłość - dzwonki. Zostało tylko kilka najtwardszych:
Loki tak, nareszcie I trochę rozmaitości, czyli wypełniaczy z mojego ogródka.
Okazała i bardzo fotogeniczna roślina; "lądowisko" dla owadów
Dzięki Pelagio. Ogród bardzo zagęszczony ale buszowaty to raczej nie, bo wszystko posadzone "pod sznurek" - równiutko, w rzędach i pod kątem prostym. Łatwo wtedy o utrzymanie porządku, koszenie itp. I taki ogród nie jest sztywny czy nudny tak jak łowickie pasiaki - kolorowe i zaskakujące kontrastami barw. U mnie jest podobny układ.
To nie calle tylko kantedeskie. Wszystkie posadzone w donicach i z samych liści super!
Tak, liliowce teraz zawładnęły ogrodem, jednak dałem się przekonać do pokazania czegoś pomiędzy jedną kolekcją a drugą.
Wybitnie miododajna roślina - coś dla Ciebie
Kasiu, u mnie też wiele roślin cierpi z powodu braku wody ale generalnie u nas tragedii nie ma, bo sporo ulew przeszło ostatnio, a moja glina dość dobrze trzyma wodę. Poza tym ogród w zasięgu ręki więc interwencyjnie podlewam bardziej wrażliwe rośliny.
Już zakochałem się w 'Gardaii' a Ty mówisz, że będzie jeszcze piękniejsza?! W obecnej chwili każda nawet najskromniejsza dalia wprawia w zachwyt. Jak będzie ich kwitło kilkaset - będę bardziej krytyczny
Ogród przez pryzmat ruty:
Małgosiu, oj będzie się działo Hortensje ogrodowe mam kwitnące na jednorocznych pędach więc nie ma z nimi problemu. W tym roku szaleją. Zaparzona pięknie i długo utrzymują się w wazonie.
Róże to nie moja bajka (wystarczy że w pracy pokłuty jestem przez róże i obieram setki pędów z kolców) ale zlitowałem się nad wyrzuconą różyczką miniaturową. Odwdzięczyła się pięknymi kwiatami:
i już za chwilę, już za momencik
Szkarłatka wykorzystała łagodność zimy i przedwiośnia więc rośnie jak szalona, zachwaszczając szpaler kosaćców SDB. Zostanie wyrugowana ale póki co szkoda takiej pięknej rośliny:
Anido, portretów nie zabraknie Dziękuję za wizytę
Kolejna chwastowata roślina, której siewki spotykam wszędzie A w tle rosną w siłę dalie, które już zaczęły swój pokaz
Dalisbeo witaj i oglądaj zarówno szersze widoki jak i makro, które -stety czy niestety dominują w moim wątku
Żelazna roślina; jak już się zadomowi - nie do zdarcia. I bardzo dekoracyjna:
Jadziu, hemerocallisów będzie pod dostatkiem, bo mam ich kilkaset. Pięknie zakwitły te od Ciebie Z ogólnych widoków dość szybko mogę ogarnąć cały ogród i nie ma co pokazywać
Moja dawna miłość - dzwonki. Zostało tylko kilka najtwardszych:
Loki tak, nareszcie I trochę rozmaitości, czyli wypełniaczy z mojego ogródka.
Okazała i bardzo fotogeniczna roślina; "lądowisko" dla owadów
Dzięki Pelagio. Ogród bardzo zagęszczony ale buszowaty to raczej nie, bo wszystko posadzone "pod sznurek" - równiutko, w rzędach i pod kątem prostym. Łatwo wtedy o utrzymanie porządku, koszenie itp. I taki ogród nie jest sztywny czy nudny tak jak łowickie pasiaki - kolorowe i zaskakujące kontrastami barw. U mnie jest podobny układ.
To nie calle tylko kantedeskie. Wszystkie posadzone w donicach i z samych liści super!
Tak, liliowce teraz zawładnęły ogrodem, jednak dałem się przekonać do pokazania czegoś pomiędzy jedną kolekcją a drugą.
Wybitnie miododajna roślina - coś dla Ciebie
Kasiu, u mnie też wiele roślin cierpi z powodu braku wody ale generalnie u nas tragedii nie ma, bo sporo ulew przeszło ostatnio, a moja glina dość dobrze trzyma wodę. Poza tym ogród w zasięgu ręki więc interwencyjnie podlewam bardziej wrażliwe rośliny.
Już zakochałem się w 'Gardaii' a Ty mówisz, że będzie jeszcze piękniejsza?! W obecnej chwili każda nawet najskromniejsza dalia wprawia w zachwyt. Jak będzie ich kwitło kilkaset - będę bardziej krytyczny
Ogród przez pryzmat ruty:
Małgosiu, oj będzie się działo Hortensje ogrodowe mam kwitnące na jednorocznych pędach więc nie ma z nimi problemu. W tym roku szaleją. Zaparzona pięknie i długo utrzymują się w wazonie.
Róże to nie moja bajka (wystarczy że w pracy pokłuty jestem przez róże i obieram setki pędów z kolców) ale zlitowałem się nad wyrzuconą różyczką miniaturową. Odwdzięczyła się pięknymi kwiatami:
i już za chwilę, już za momencik
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Florek pięknie i tajemniczo rozpocząłeś wątek.
O...i nawet różyczka się znalazła.
O...i nawet różyczka się znalazła.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Kalle w donicach - miód!
czy mogę Cie prosić serdecznie, żebyś się podzielił doświadczeniem, jak je uprawiasz, bo kilka razy próbowałam i nic z tego nie wyszło, a tu widzę w ceramicznych donicach zabierające się za kwitnienie!
czy mogę Cie prosić serdecznie, żebyś się podzielił doświadczeniem, jak je uprawiasz, bo kilka razy próbowałam i nic z tego nie wyszło, a tu widzę w ceramicznych donicach zabierające się za kwitnienie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
No i widzisz, Ty się zlitowałeś nad jednym maleństwem i jaki efekt, a co dopiero jakbyś zaczął z nimi przygodę. Z Twoją ręką do roślin efekt byłby niesamowity.Florian Silesia pisze:
Małgosiu