Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Majmaj wg mnie to niedobór potasu, możesz już zacząć podawać np siarczan potasu, 2 razy w tygodniu 2 łyżki na 10 litrów wody.
Lexus456 na liściach ZZ nie widzę tylko uszkodzenia mechaniczne, co do owoców to zmiany są nietypowe jak dla SZW.
Nie są zapadnięte ( nie widzę tego z takiej perspektywy zdjęcia) a czy są twarde i suche to tylko Ty możesz sprawdzić.
Obstawiałabym jak kolegi, ze czas zacząć podawać potas. Niedobory potasu powodują czasami tak silne wewnętrzne zbrązowienie, że mogą czasami być uznane za ZZ.
Lexus456 na liściach ZZ nie widzę tylko uszkodzenia mechaniczne, co do owoców to zmiany są nietypowe jak dla SZW.
Nie są zapadnięte ( nie widzę tego z takiej perspektywy zdjęcia) a czy są twarde i suche to tylko Ty możesz sprawdzić.
Obstawiałabym jak kolegi, ze czas zacząć podawać potas. Niedobory potasu powodują czasami tak silne wewnętrzne zbrązowienie, że mogą czasami być uznane za ZZ.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj nie było nic, nawet jednego zmienionego listka, a dziś zmiany widoczne na każdym krzaku.

Wygląd owoców bez zmian. Tylko liście. Co z tym robić?

Wygląd owoców bez zmian. Tylko liście. Co z tym robić?
Dzień dobry,
W tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się hodować pomidorki koktajlowe na balkonie w donicach. Do tej pory rosły jak marzenie. Podlewam je codziennie lub dwa razy dziennie jeśli są upały, raz w tygodniu nawożę rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy oraz raz w tygodniu biohumusem rozcienczonym w wodzie. Ostatnio jednak liście zaczęły się robić jasno zielone, a teraz po prostu już żółkną. Czy może być to spowodowane niedoborem azotu?

Z góry dziękuję za pomoc!
W tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się hodować pomidorki koktajlowe na balkonie w donicach. Do tej pory rosły jak marzenie. Podlewam je codziennie lub dwa razy dziennie jeśli są upały, raz w tygodniu nawożę rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy oraz raz w tygodniu biohumusem rozcienczonym w wodzie. Ostatnio jednak liście zaczęły się robić jasno zielone, a teraz po prostu już żółkną. Czy może być to spowodowane niedoborem azotu?

Z góry dziękuję za pomoc!
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Niedoborem wszystkiego. Rozcieńczona pokrzywówka i biohumus to nadal tylko podlewanie a nie nawożenie. Przejadły co było w ziemi a teraz przenosza się do lepszego swiata gdzie nie bedą już cierpiały z głodu.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Masz problem utrzymaniem optymalnego nawodnienia i nawożenia. Włóż doniczkę do kuwety, wówczas będzie bardziej równomierne wilgotne podłoże. Można wówczas wlewać bezpośrednio rozcieńczony nawóz do kuwety bez strat, że wypłynie na posadzkę. A także pomidory będą miały ciągle co jeść. Trzeba poobrywać żółte liście, bo one już nie są potrzebne. Roztwór 0,1% nawozu przy ciągłym podlewaniu.
Ups. Janusz (KaLo) mnie uprzedził.
Ups. Janusz (KaLo) mnie uprzedził.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Koyuki, czy te doniczki mają przynajmniej 5 litrów pojemności? Wydają się mniejsze na zdjęciach, możesz zwiększyć nawożenie gnojówką i biohumusem, bo owocując, mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, powodzenia w uprawie 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Doniczki maja 7.5 l, mam jeszcze 10 l doniczki, więc mogę przesadzić jeśli trzeba.
Z nawozów mam w domu polifoskę, ale czy to nie zbyt brutalne?
Z nawozów mam w domu polifoskę, ale czy to nie zbyt brutalne?
-
To jest brutalne, bo to nawóz do zbóż zawierający potas w formie chlorku.
Koyuki, to zależy od podejścia ogrodnika, ja uprawiam pomidorki w donicach wypełnionych ziemią kompostową i niczym więcej na razie nie dokarmiałam pomidorków. Rosną, zawiązują owocki i mam nadzieję, że niedługo zaczną dojrzewać. W zanadrzu mam nawóz do pomidorów na bazie guano i biohumus, jeśli będzie trzeba nie zawaham się ich użyć 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
No właśnie, potwierdzam co pisze Janusz, chlorki szkodzą pomidorom. Lepsza już jest Azofoska.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Aria pokaż wreszcie po tylu latach na forum chociaż jednego szczęśliwego pomidora ze swojej uprawy , bo jak na razie to te Twoje krzaki są jak Yeti. Wszyscy o nich słyszeli ale nikt ich nie widział.
.

Bardzo proszę Koyuki, tu na zdjęciu Malinowy Megagron w donicy, o którym pisałam wyżej.

Do uprawy wystarczy trochę wiedzy i cierpliwości, kompost, obornik i gnojówki roślinne to świetne naturalne nawozy
Inne zdjęcia pomidorków i innych warzyw można zobaczyć w moich postach, będę je też zamieszczać w tym sezonie.

Do uprawy wystarczy trochę wiedzy i cierpliwości, kompost, obornik i gnojówki roślinne to świetne naturalne nawozy

Inne zdjęcia pomidorków i innych warzyw można zobaczyć w moich postach, będę je też zamieszczać w tym sezonie.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
aria!
Bardzo mnie cieszy,że będziesz pokazywać swoje kozulki.
One najbardziej mnie interesują bo mam u siebie ileś tam krzyżówek Ani.
Oprócz nich tylko 3 lub 4 odmiany ustalone.
Pozdrawiam Maria.
Bardzo mnie cieszy,że będziesz pokazywać swoje kozulki.
One najbardziej mnie interesują bo mam u siebie ileś tam krzyżówek Ani.
Oprócz nich tylko 3 lub 4 odmiany ustalone.
Pozdrawiam Maria.
-
No widzisz, a jednak da się.
. Tylko coś on chyba odrobinę przenawożony. Ta ciemna zieleń i zdeformowane niektóre liście. Jak widać, naturalnie też można przekarmić, czego świetnym przykładem jestem ja sam.
Jak byłem dzieckiem to ze "sztucznego" żarcia było tylko mleko w proszku ale mamie się udało .