Pomidory pod folią cz. 5
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Dylek
Sposób na sadzonkę z "wilka" ;
- pozwalam wilkowi osiągnąć wielkość ok.10-15 cm
- następnie go wycinam i wsadzam do słoika z wodą na ok.5-7 dni.
- po wypuszczeniu korzonków wsadzam go do ziemi.
W początkowym okresie unikać dużego nasłonecznienia i wysokich temperatur
Sposób na sadzonkę z "wilka" ;
- pozwalam wilkowi osiągnąć wielkość ok.10-15 cm
- następnie go wycinam i wsadzam do słoika z wodą na ok.5-7 dni.
- po wypuszczeniu korzonków wsadzam go do ziemi.
W początkowym okresie unikać dużego nasłonecznienia i wysokich temperatur
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Dylek!
Jeśli masz miejsca dużo wokół tego pomidora to wcale nie musisz pędu wyrastającego z ziemi usuwać.
Uprawiając pomidory w gruncie właśnie ten, o którym piszesz zostawia się przy roślinie.Jest to tzw.pęd odziomkowy.
Ale piszesz w wątku podfoliowym to być może masz tam mało miejsca.
Jeśli masz miejsca dużo wokół tego pomidora to wcale nie musisz pędu wyrastającego z ziemi usuwać.
Uprawiając pomidory w gruncie właśnie ten, o którym piszesz zostawia się przy roślinie.Jest to tzw.pęd odziomkowy.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Taki pęd odziomkowy mam zostawiony na odmianie Rudy PL.A że miejsca mam jeszcze trochę dla niego zostawiłem.Zawiązał już pierwsze grom,drugie zaczyna kwitnąć.
Pomidory w jedynce kończą kwitnienie na ostatnim piętrze.Wierzchołki osłabły i wiążą się już tylko pojedyncze owoce,ale nie ma się co dziwić skoro wraz owoce na trzech pierwszych gronach są duże praktycznie jednakowej wielkości.W miarę zrywania dojrzałych owoców krzaki się odciążą i wtedy dalszy wzrost będzie z pozostawionego najmocniejszego wilka.

Dwójka dobija do szczytu tunelu.

Żeby nie było łatwo,miło i przyjemnie a problem nie został zamieciony pod dywan i mnie nawiedziła w tym roku SZW siejąc pewne spustoszenie przez ponad dwa tygodnie zanim udało się nad nią zapanować.Błąd braku analizy zrobił swoje.Ale i do porażek i błędów trzeba potrafić się przyznać.Najbardziej ucierpiały nie o dziwo odmiany o wydłużonych owocach,lecz sakiewkowe.

Pomimo wcześniej "niby" dobrej pogody przerabiałem już zaczątki szarej pleśni i BPL.Standard co roku.Obecna pogoda sprzyja nawrotowi.
Pomidory w jedynce kończą kwitnienie na ostatnim piętrze.Wierzchołki osłabły i wiążą się już tylko pojedyncze owoce,ale nie ma się co dziwić skoro wraz owoce na trzech pierwszych gronach są duże praktycznie jednakowej wielkości.W miarę zrywania dojrzałych owoców krzaki się odciążą i wtedy dalszy wzrost będzie z pozostawionego najmocniejszego wilka.

Dwójka dobija do szczytu tunelu.

Żeby nie było łatwo,miło i przyjemnie a problem nie został zamieciony pod dywan i mnie nawiedziła w tym roku SZW siejąc pewne spustoszenie przez ponad dwa tygodnie zanim udało się nad nią zapanować.Błąd braku analizy zrobił swoje.Ale i do porażek i błędów trzeba potrafić się przyznać.Najbardziej ucierpiały nie o dziwo odmiany o wydłużonych owocach,lecz sakiewkowe.

Pomimo wcześniej "niby" dobrej pogody przerabiałem już zaczątki szarej pleśni i BPL.Standard co roku.Obecna pogoda sprzyja nawrotowi.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Saute
Ja zawsze zostawiam te śpiochy. Jesienią będą z nich normalne pomidorki.
Przynajmniej w większości przypadków.
Ja zawsze zostawiam te śpiochy. Jesienią będą z nich normalne pomidorki.
Przynajmniej w większości przypadków.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Faworyt
Ciekawią mnie już tylko dwie sprawy,czy owoce jeszcze podrosną a głównie jaki będzie ich smak.Jak dotychczas same zalety.Rośliny wyjątkowo szczupłe i o małym ulistnieniu,więc w przyszłym roku będzie je można sadzić w większym zagęszczeniu.Kolejne grona wiążą wprawdzie powoli,ale z chirurgiczną precyzją i kolor interesujący.Roślin dwie - nasiona koniecznie trzeba zebrać.
Odmiana Pascal de Picarde.

Podobna do poprzednika odmiana Sgt.Peppers Roślinę mam jedną,więc jest pod szczególną opieką.

Odmiana Pascal de Picarde.

Podobna do poprzednika odmiana Sgt.Peppers Roślinę mam jedną,więc jest pod szczególną opieką.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Bardzo mi się ten Pascal podoba. Daj znać Witku, jak smakuje 

Iza
- Faworyt
Z całą pewnością Iza nie omieszkam dalej pisać jak się zachowuje. 
Odmiana Rosamunda w naszych warunkach jak na razie sprawdza się zarówno pod względem wiązania owoców jak i smaku,chociaż sam samego smaku tak do końca jeszcze nie poznałem,gdyż pierwszy nie w pełni dojrzały owoc został z ciekawości pożarty.

Dużo czasu zajęło mi zdobycie piekielnie drogich nasion,ale już widzę że było warto.

Odmiana Rosamunda w naszych warunkach jak na razie sprawdza się zarówno pod względem wiązania owoców jak i smaku,chociaż sam samego smaku tak do końca jeszcze nie poznałem,gdyż pierwszy nie w pełni dojrzały owoc został z ciekawości pożarty.

Dużo czasu zajęło mi zdobycie piekielnie drogich nasion,ale już widzę że było warto.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Witku!
Jeszcze trochę i okaże się,że śor nie będą potrzebne w ogóle.
Takie wspaniałe widoki urzekają!
Jeszcze trochę i okaże się,że śor nie będą potrzebne w ogóle.
Takie wspaniałe widoki urzekają!

- Faworyt
Marysiu licho nie śpi,nawet podczas upalnego lata tej wiosny problemy przynajmniej u mnie były.Gdyby nie długo utrzymująca się duża wilgotność powietrza w tunelach(pyłek się kleił) rośliny zawiązałyby to grono,półtora więcej,ale i tak nie ma co narzekać. 
Cuor de Boeuf Almeria F2

Pomimo że to drugie pokolenie wielkość owoców na pierwszych dwóch gronach nie odbiega od oryginału który miałem wczesną wiosną w rękach.

Cuor de Boeuf Almeria F2

Pomimo że to drugie pokolenie wielkość owoców na pierwszych dwóch gronach nie odbiega od oryginału który miałem wczesną wiosną w rękach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Faworyt
Cuore del Ponente.
Średniej wielkości czerwone sakiewki.4-5 gron zawiązały do tej pory.

Red Pear.
Tradycyjnie trzy pełne grona zawiązał.W tym roku o jedno mniej.

Średniej wielkości czerwone sakiewki.4-5 gron zawiązały do tej pory.

Red Pear.
Tradycyjnie trzy pełne grona zawiązał.W tym roku o jedno mniej.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tunelu większość Bawarii i Red Pear

i Bawaria
i jeszcze kilka krzaków innych pomidorów,E-09 Stara babcina Malinówka

,E-01 Albenga x megagron

E,-05 Red Pear x megagron
i całość

E,-05 Red Pear x megagron

Pozdrawiam Krzysiek
Maraga pisze:Dylek!
No właśnie tak się składa, że mam miejsce. Pomysł z ukorzenieniem tego wilka przy pędzie głównym wziął się z przeświadczenia (więcej korzeni -> więcej składników pobieranych z ziemi).
Planuje ten pęd prowadzić obok pędu głównego.

- Faworyt
Dobrze Ci zawiązały owoce Krzysiek.
Oby tak dalej.
OSU Blue.

Big Zebra.

Obydwie odmiany wysadziłem w ilościach śladowych i posłużyły do celów krzyżówkowych.

OSU Blue.

Big Zebra.

Obydwie odmiany wysadziłem w ilościach śladowych i posłużyły do celów krzyżówkowych.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Krzysiek pomidory rewelacja ! Jak na amatorską uprawę pięknie wiążą owoce, a krzyżówki "Elki" zapowiadają się ciekawie