Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)
-
- 100p
- Od: 9 mar 2018, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)
Dziękuję to jeszcze spytam o jedną rzecz z ciekawości. Czytałam, że rośnie wolno. Ale czy to jest typowe dla niej, że "tyje"? W sensie, że dużo szybciej poszerzają się liście niż zyskują na długości? Największy liść w ciągu 2msc prawie dwukrotnie zwiększył swoją szerokość, ale nie długość.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To normalne zjawisko, znaczy się że warunki uprawy są odpowiednie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W jakim tempie rosną Wasze aspidistry?
Teorię znam: że wolno. Ale moja po przesadzeniu (do doniczki przepisowo większej o 2-3 cm) w miesiąc rozrosła bryłę korzeniową tak, że już wyłazi dołem, a do tego puściła cztery kły ? czyli podwoiła liczbę swoich liści Na razie jej przesadzać nie będę, niech rozwinie te cztery liście, ale nie powiem, miła, choć problematyczna niespodzianka.
Stoi pod oknem dachowym od strony północnej, w sumie fajnie jej tam światło pada z góry na całą roślinę.
I gdzie ja jej większe lokum znajdę
Kłączę wyrazy szacunku,
Asia
Asia
- norbert76
Przecież zawsze możesz rozsadzić na dwie doniczki.
U mnie tempo skokowe czasami stoi w miejscu, a potem rusza z dwoma, trzema liśćmi.
U mnie tempo skokowe czasami stoi w miejscu, a potem rusza z dwoma, trzema liśćmi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 9 mar 2018, o 14:51
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym ziemi nie dosypywała, szczególnie przed rozwinięciem się nowych liści. Moje Milky Way też mają kłacza częściowo na wierzu i chyba tak powinno być Jak z irysami
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76
Podnieś delikatnie do góry i nasyp pod spód, będzie ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kalojola
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 kwie 2021, o 10:24
zielonkawa11
Napisałaś, że chcesz dosypać ziemi palmowej do aspidistry - niestety palmowa ziemia chyba nie jest kwaśna tylko zasadowa, a aspidistry to kwiaty leśne (było już wspomniane we wcześniejszych komentarzach, że mają dużo wspólnego z konwaliami) i lubią podłoże kwaśne.
A teraz przechodzę do rzeczy.
Od roku albo i dłużej jestem zakochana w tej roślinie. Miała ją kiedyś moja mama - gdy ją zobaczyłam u kogoś na Podlasiu, wróciły wspomnienia i zapragnęłam jej bardzo mocno. Została mi podarowana. Oczywiście mało wtedy jeszcze o niej wiedziałam i zaraz rozsadziłam - teraz wiem, że musi mieć ciasno w korzeniach, bo to ją pobudza do wypuszczania nowych liści. Obecnie posiadany egzemplarz wypuszcza 4 liście jednocześnie. Mam już 3 odmiany: aspidistra elatior, aspidistra elatior variegata i milky way. Poluję od dłuższego czasu na aspidistrę asahi. Jest jeszcze aspidistra elatior zebra i prawdopodobnie jeszcze kilka odmian.
Ich ceny obecnie poszły niesamowicie w górę - można powiedzieć, że to rośliny kolekcjonerskie.
Bardzo mi zależy na odmianie asahi - chcę obstawić mój pokój lasem tych roślin, a mieszkanie mam zachodnie, szczególnie ciemne zimą - dla nich odpowiednie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników aspidistry i mam nadzieję, że ten wątek będzie się nadal rozrastał (nieco szybciej niż aspidistra )
Napisałaś, że chcesz dosypać ziemi palmowej do aspidistry - niestety palmowa ziemia chyba nie jest kwaśna tylko zasadowa, a aspidistry to kwiaty leśne (było już wspomniane we wcześniejszych komentarzach, że mają dużo wspólnego z konwaliami) i lubią podłoże kwaśne.
A teraz przechodzę do rzeczy.
Od roku albo i dłużej jestem zakochana w tej roślinie. Miała ją kiedyś moja mama - gdy ją zobaczyłam u kogoś na Podlasiu, wróciły wspomnienia i zapragnęłam jej bardzo mocno. Została mi podarowana. Oczywiście mało wtedy jeszcze o niej wiedziałam i zaraz rozsadziłam - teraz wiem, że musi mieć ciasno w korzeniach, bo to ją pobudza do wypuszczania nowych liści. Obecnie posiadany egzemplarz wypuszcza 4 liście jednocześnie. Mam już 3 odmiany: aspidistra elatior, aspidistra elatior variegata i milky way. Poluję od dłuższego czasu na aspidistrę asahi. Jest jeszcze aspidistra elatior zebra i prawdopodobnie jeszcze kilka odmian.
Ich ceny obecnie poszły niesamowicie w górę - można powiedzieć, że to rośliny kolekcjonerskie.
Bardzo mi zależy na odmianie asahi - chcę obstawić mój pokój lasem tych roślin, a mieszkanie mam zachodnie, szczególnie ciemne zimą - dla nich odpowiednie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników aspidistry i mam nadzieję, że ten wątek będzie się nadal rozrastał (nieco szybciej niż aspidistra )
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, o 21:02 przez norbert76, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zmoderowano - nie jesteśmy platformą handlową, proszę zapoznać się z regulaminem forum.
Powód: Zmoderowano - nie jesteśmy platformą handlową, proszę zapoznać się z regulaminem forum.
- norbert76
Pozwolę się wtrącić.
Aspidistra preferuje podłoże lekko kwaśne, jak większość roślin tropikalnych, czyli w zakresie 5,5 - 6,5 pH. Kwaśne jest poniżej dolnej wartości.
Podłoże do palm w przypadku jego pH waha się w zależności od producenta, od 5,5 do 7 pH, więc nie można jednoznacznie stwierdzić że każda ziemia do palm będzie lekko zasadowa.
Jeszcze w kwestii nazewnictwa, jako że jesteśmy forum ogrodniczym:
Aspidistra eliator to gatunek, nie odmiana.
'Asahi', 'Milky way' to są odmiany tego gatunku.
Aspidistra preferuje podłoże lekko kwaśne, jak większość roślin tropikalnych, czyli w zakresie 5,5 - 6,5 pH. Kwaśne jest poniżej dolnej wartości.
Podłoże do palm w przypadku jego pH waha się w zależności od producenta, od 5,5 do 7 pH, więc nie można jednoznacznie stwierdzić że każda ziemia do palm będzie lekko zasadowa.
Jeszcze w kwestii nazewnictwa, jako że jesteśmy forum ogrodniczym:
Aspidistra eliator to gatunek, nie odmiana.
'Asahi', 'Milky way' to są odmiany tego gatunku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kalojola
- 0p - Nowonarodzony
norbert76
Dziękuję za sprostowanie moich błędów.
Wiem, że wiele muszę się jeszcze nauczyć - to moja nowa pasja.
Nigdzie nie znalazłam jak dotąd dobrze uregulowanej wiedzy na temat tych roślin - czytałam przypadkowo znalezione artykuły.
Na pewno jeszcze wiele błędów popełnię
pozdrawiam
Dziękuję za sprostowanie moich błędów.
Wiem, że wiele muszę się jeszcze nauczyć - to moja nowa pasja.
Nigdzie nie znalazłam jak dotąd dobrze uregulowanej wiedzy na temat tych roślin - czytałam przypadkowo znalezione artykuły.
Na pewno jeszcze wiele błędów popełnię
pozdrawiam
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ja mam tylko jedną, aspidistrę variegatę (na razie) i bardzo ją lubię . To prawda, dawniej były chyba w każdym domu, jak i sansewierie. Ceny faktycznie ostatnio poszybowały w kosmos i nie jest to mały wydatek. Moja też poczuła wiosnę i puszcza trzy liście.
- kalojola
- 0p - Nowonarodzony
Znalazłam dość bogaty tekst o aspidistrach i o sposobach ich rozmnażania. Skopiowałam fragment o rozmnażaniu z liścia.
Cytat z tłumaczeniem z języka rosyjskiego:
"Wybierz najlepszy liść, odetnij go bez łodygi, ale z grubym mięsistym guzkiem.
Wysuszyć liść. Weź butelkę z szerokimi dnem.
Wlej wodę na dno. Umieść liść w butelce.
Przykryj pokrywką, napełnij pokrywkę parafiną lub przykryj plasteliną. Umieść butelkę w ciepłym miejscu z oświetleniem. Kiedy korzenie wyrosną na liściu, posadź je do pojemnika z liściastą glebą.
Jeśli liść nie daje korzeni i jest zgniły, wyjmij liść, pokrój go na zdrową część. Umieść liść z powrotem w butelce ze świeżą wodą".
https://valenteshop.ru/aspidistra-vysok ... usloviyah/
Nie bardzo rozumiem po co suszyć liść - może ktoś coś wie na ten temat?
Na pewno spróbuję.
Cytat z tłumaczeniem z języka rosyjskiego:
"Wybierz najlepszy liść, odetnij go bez łodygi, ale z grubym mięsistym guzkiem.
Wysuszyć liść. Weź butelkę z szerokimi dnem.
Wlej wodę na dno. Umieść liść w butelce.
Przykryj pokrywką, napełnij pokrywkę parafiną lub przykryj plasteliną. Umieść butelkę w ciepłym miejscu z oświetleniem. Kiedy korzenie wyrosną na liściu, posadź je do pojemnika z liściastą glebą.
Jeśli liść nie daje korzeni i jest zgniły, wyjmij liść, pokrój go na zdrową część. Umieść liść z powrotem w butelce ze świeżą wodą".
https://valenteshop.ru/aspidistra-vysok ... usloviyah/
Nie bardzo rozumiem po co suszyć liść - może ktoś coś wie na ten temat?
Na pewno spróbuję.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 sie 2018, o 19:20
Myślę, że trzeba lekko obsuszyć miejsce cięcia, żeby zmniejszyć ryzyko gnicia.