Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Tomala3d. Tak sobie myślę, ze twój Toro to Bluegold. Z tego co się orientuję BG to jedyna odmiana, której owoce choć wybarwione, to muszą jeszcze powisieć. U mnie Bluegold też w tym roku, choć różowy to czuć już słodycz jak nigdy. A Bluecrop to taka sobie odmiana. Niby dużo owoców, ale drobniejących. Trzeba ciąć i uformować krzak nawet kosztem plonu. Mnie zadziwił NORTHLAND w tym roku. Wyjątkowo duże owoce, wyrównane i znalazłem kilka w pełni dojrzałe.Boski smak.
Możesz podać wskazówki jak prawidłowo uformować krzak bo mam kilka które mają pędy po 170-180 a owoce są tylko u góry i strasznie się uginaja. Mam dużo nowych przyrostów i zastanawiam się czy je skracać w tym roku??
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kaLo po wyglądzie owoców oraz czasie dojrzewania to Bluejay, tylko wygląd liści mi nie pasuje.
tmf30 no właśnie w tym sezonie nie muszą wisieć wcale bo od razu są słodkie. Owoce ma duże i bardzo duże, spłaszczone. Duże kiście z owocami jak u Patriot. Owoc wklęsły w miejscu łączenia z szypułką.
markis80 Bluecrop tak ma że ma długie wątłe pędy które się uginają pod ciężarem owoców. Jedyne co możesz zrobić to dać druty po obu stronach rzędu jeśli to jest plantacja albo podwiązać pędy żeby się nie uginały do ziemi.
tmf30 no właśnie w tym sezonie nie muszą wisieć wcale bo od razu są słodkie. Owoce ma duże i bardzo duże, spłaszczone. Duże kiście z owocami jak u Patriot. Owoc wklęsły w miejscu łączenia z szypułką.
markis80 Bluecrop tak ma że ma długie wątłe pędy które się uginają pod ciężarem owoców. Jedyne co możesz zrobić to dać druty po obu stronach rzędu jeśli to jest plantacja albo podwiązać pędy żeby się nie uginały do ziemi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomala a czy może to być Brigitta Blue bo coś takiego sobie przypominam.
rafik175,
Brakuje opisu jak zakładałeś stanowisko do borówki wysokiej, jakie były wyniki badań w Stacji Chemiczno-Rolniczej,
jakie były zalecenia co do nawożenia korekcyjnego.
Jeśli możesz wpisz orientacyjnie swoją lokalizację.
Brakuje opisu jak zakładałeś stanowisko do borówki wysokiej, jakie były wyniki badań w Stacji Chemiczno-Rolniczej,
jakie były zalecenia co do nawożenia korekcyjnego.
Jeśli możesz wpisz orientacyjnie swoją lokalizację.
rafik175
Wygląda na brak potasu, zerknij na mój post z zdjęciem viewtopic.php?f=34&t=92747&start=728
Wygląda na brak potasu, zerknij na mój post z zdjęciem viewtopic.php?f=34&t=92747&start=728
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Rafik wg. mnie to brak fosforu lub magnezu bądź reakcja na zimno. Na pewno masz dobrze pomierzone pH?
4 dni temu sprawdzane i tak było, dawałem siarczan amonu, nawóz dla borówki, siarczan magnezu, siarczanu potasu nie dawałem, wszystko się zaczęło od jednego krzaczka który był ostatnio przywieziony, i teraz każda to łapietoolpusher pisze:Rafik wg. mnie to brak fosforu lub magnezu bądź reakcja na zimno. Na pewno masz dobrze pomierzone pH?
Między czasie dolewalem do wody kwasem cytrynowy, jutro zmierze pH i zobaczę, a jakbym miał za wysokie to co podać?
Mieszkam 100 od Warszawy okolice Garwolina
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Popatrz na zdjęcia 14a na str 9 (niedobór magnezu) podobne do Twoich i zdjęcie 12c na str 8 (niedobór potasu).
https://cpb-us-e1.wpmucdn.com/blogs.cor ... lm1333.pdf
Foliar Testing and Sampling in Berry Crops, Visual Symptoms of Deficiencies Dr. Marvin Pritts, Cornell University
Jakimś cudem, Twoje borówki wyglądają na cierpiące na niedobór magnezu.
Edit, chyba nieuważnie doczytałam, dałeś siarczan magnezu dolistnie.
Toolpusher myślisz, że to jakiś wirus? Jak oglądałam różne zdjęcia w różnych amerykańskich opracowaniach borówkowych to takie zdjęcia jak pokazał Rafik to był zawsze brak magnezu. Może to przypadek, że problem zbiegł się w czasie z przybyciem nowej borówki?
https://cpb-us-e1.wpmucdn.com/blogs.cor ... lm1333.pdf
Foliar Testing and Sampling in Berry Crops, Visual Symptoms of Deficiencies Dr. Marvin Pritts, Cornell University
Jakimś cudem, Twoje borówki wyglądają na cierpiące na niedobór magnezu.
Edit, chyba nieuważnie doczytałam, dałeś siarczan magnezu dolistnie.
Toolpusher myślisz, że to jakiś wirus? Jak oglądałam różne zdjęcia w różnych amerykańskich opracowaniach borówkowych to takie zdjęcia jak pokazał Rafik to był zawsze brak magnezu. Może to przypadek, że problem zbiegł się w czasie z przybyciem nowej borówki?
Pozdrawiam
Beata
Beata
Tomala3d. Ten rok jest specyficzny, więc nawet niedojrzałe są słodkie. Natomiast nie napisałeś czy jesteś pewny, że to twoje Toro to rzeczywiście Toro. Sam się przymierzam do tej odmiany i jeśli ona musi powisieć jak Bluegold to ja dziękuje.
rafik175. Wywal nawóz dla borówek. W szale opieki nad krzakami łatwo dać za dużo. Sam to przerabiałem.
rafik175. Wywal nawóz dla borówek. W szale opieki nad krzakami łatwo dać za dużo. Sam to przerabiałem.