Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

Oprócz Spartana i Toro mam jeszcze taki krzaczek. Nie rośnie wysoko, plennością nie powala ale owoce mają smak leśnych jagód. Nie pamiętam odmiany, chociaż jak wynika z wcześniejszych postów, to naklejka o niczym nie swiadczy .

Obrazek
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomala3d. Tak sobie myślę, ze twój Toro to Bluegold. Z tego co się orientuję BG to jedyna odmiana, której owoce choć wybarwione, to muszą jeszcze powisieć. U mnie Bluegold też w tym roku, choć różowy to czuć już słodycz jak nigdy. A Bluecrop to taka sobie odmiana. Niby dużo owoców, ale drobniejących. Trzeba ciąć i uformować krzak nawet kosztem plonu. Mnie zadziwił NORTHLAND w tym roku. Wyjątkowo duże owoce, wyrównane i znalazłem kilka w pełni dojrzałe.Boski smak.
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz podać wskazówki jak prawidłowo uformować krzak bo mam kilka które mają pędy po 170-180 a owoce są tylko u góry i strasznie się uginaja. Mam dużo nowych przyrostów i zastanawiam się czy je skracać w tym roku??
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

kaLo po wyglądzie owoców oraz czasie dojrzewania to Bluejay, tylko wygląd liści mi nie pasuje.

tmf30 no właśnie w tym sezonie nie muszą wisieć wcale bo od razu są słodkie. Owoce ma duże i bardzo duże, spłaszczone. Duże kiście z owocami jak u Patriot. Owoc wklęsły w miejscu łączenia z szypułką.

markis80 Bluecrop tak ma że ma długie wątłe pędy które się uginają pod ciężarem owoców. Jedyne co możesz zrobić to dać druty po obu stronach rzędu jeśli to jest plantacja albo podwiązać pędy żeby się nie uginały do ziemi.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Tomala a czy może to być Brigitta Blue bo coś takiego sobie przypominam.
rafik175
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 lip 2017, o 19:07

Post »

Witam

Mam problem z borówkami, pH mam 4,5-6 ostatnio podawałem takie nawozy siarczan amonu ( mam nadzieję że nazwy nie pomyliłem) siarczan magnezu dolistnie, nawóz dla borówki, i mam od kilku dni czerwone liście i z każdym dniem coraz więcej, czego brakuje?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam za błędy, ale piszę z komórki
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

rafik175,
Brakuje opisu jak zakładałeś stanowisko do borówki wysokiej, jakie były wyniki badań w Stacji Chemiczno-Rolniczej,
jakie były zalecenia co do nawożenia korekcyjnego.
Jeśli możesz wpisz orientacyjnie swoją lokalizację.
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rafik175
Wygląda na brak potasu, zerknij na mój post z zdjęciem viewtopic.php?f=34&t=92747&start=728
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Rafik wg. mnie to brak fosforu lub magnezu bądź reakcja na zimno. Na pewno masz dobrze pomierzone pH?
rafik175
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 lip 2017, o 19:07

Post »

toolpusher pisze:Rafik wg. mnie to brak fosforu lub magnezu bądź reakcja na zimno. Na pewno masz dobrze pomierzone pH?
4 dni temu sprawdzane i tak było, dawałem siarczan amonu, nawóz dla borówki, siarczan magnezu, siarczanu potasu nie dawałem, wszystko się zaczęło od jednego krzaczka który był ostatnio przywieziony, i teraz każda to łapie

Między czasie dolewalem do wody kwasem cytrynowy, jutro zmierze pH i zobaczę, a jakbym miał za wysokie to co podać?

Mieszkam 100 od Warszawy okolice Garwolina
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Czy ktoś z was kiedyś się spotkał z wirusami borówki wysokiej w Polsce w literaturze lub rzeczywistości?

Obrazek
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46

Post »

Popatrz na zdjęcia 14a na str 9 (niedobór magnezu) podobne do Twoich i zdjęcie 12c na str 8 (niedobór potasu).

https://cpb-us-e1.wpmucdn.com/blogs.cor ... lm1333.pdf

Foliar Testing and Sampling in Berry Crops, Visual Symptoms of Deficiencies Dr. Marvin Pritts, Cornell University

Jakimś cudem, Twoje borówki wyglądają na cierpiące na niedobór magnezu.

Edit, chyba nieuważnie doczytałam, dałeś siarczan magnezu dolistnie.

Toolpusher myślisz, że to jakiś wirus? Jak oglądałam różne zdjęcia w różnych amerykańskich opracowaniach borówkowych to takie zdjęcia jak pokazał Rafik to był zawsze brak magnezu. Może to przypadek, że problem zbiegł się w czasie z przybyciem nowej borówki?
Pozdrawiam
Beata
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Tomala3d. Ten rok jest specyficzny, więc nawet niedojrzałe są słodkie. Natomiast nie napisałeś czy jesteś pewny, że to twoje Toro to rzeczywiście Toro. Sam się przymierzam do tej odmiany i jeśli ona musi powisieć jak Bluegold to ja dziękuje.
rafik175. Wywal nawóz dla borówek. W szale opieki nad krzakami łatwo dać za dużo. Sam to przerabiałem.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”