Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Post »

Właśnie ciekawa byłam ile w takim gąszczu może być krzaczk?w.

To ja jeszcze raz pokażę moje Muscaty - tym razem krzaczek z innego miejsca. Kwitnie calkiem obficie,ale tylko męsko chyba. Zdjęcie ze wczoraj.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lumen
100p
100p
Od: 26 cze 2018, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szukałem przed sezonem fotek dyń - amazonki i karowity- niestety nie znalazłem, ponoć miały mieć zwarty pokrój, idealny na mały ogródek, no to teraz powklejam dla osób które chciały by takowe posadzić. Jak na dzień dzisiejszy wyrosły ponad płotek na 1,5 m .... i będę kombinował co z tym dalej zrobić

Naprzemiennie: dynia Amazonka i Karowita
http://i68.tinypic.com/24yqvpg.jpg

Owoce mają zawiązane niemal wszystkie.

http://i65.tinypic.com/vzczzm.jpg
http://i65.tinypic.com/33lmkuv.jpg

Karowita - rosnąca osobno, przy podporze z 4 skrzyżowanych kijków bambusowych....
http://i64.tinypic.com/scxcap.jpg

...ale przydały by się trochę większe, teraz widzę ze gł. pęd będę musiał jakoś spiralnie, naokoło prowadzić. W następnym roku może posadzę parę szt w okrągłej klatce z siatki leśnej. Naprawdę bardzo plenne dynie- bardzo podobne do siebie. Amazonka ma nieco bardziej zwarty pokrój i wypuszcza główny pęd nieco później niż Karowita- jakby z boku- i ciężko tym "pokierować" bo pęd sztywny i gruby, raz nawet złamał się na siatce, ale o dziwo się zagoił i rośnie dalej. Zobaczymy jeszcze jak smakują.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moja dynia samosiejka, wiedziała, ze koło kompostu jedzonka jej nie zabraknie :lol:
Obrazek
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Post »

U mnie kwitną same żeńskie kwiaty, brak kwitnących męskich. Czy to oznacza że dynie się nie zapylą I nie będzie owoców?
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj zerwalam swoją dynio/cukinie tromba d'albenga pierwszy raz mam z nią doczynienia ciekawe jak będzie smakować. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak ją przyrządzić :D
Ma bardzo ciekawy kształt.
Pozdrawiam Danuśka
Lumen
100p
100p

Post »

akacjowa pisze:U mnie kwitną same żeńskie kwiaty, brak kwitnących męskich. Czy to oznacza że dynie się nie zapylą I nie będzie owoców?
Raczej nie ... mam to samo z butternatami, a nawet gorzej bo coś kiepsko się zapylają, czy to standardowo, czy tez "rezerwowymi" z lodówki, zresztą może to szok temperaturowy jaki mieliśmy niedawno, kwiatki męskie "wariowały" otwierały się pod wieczór, z uśpionymi pręcikami jeszcze, praktycznie nic mi się z tego chłodnego okresu nie zapyliło. Sytuację ratują mi karowity i amazonki, które są tak niesamowicie plenne ze nawet jak mi co trzeci się zapyli to i tak wystarczy by rozwinąć po parę owoców na krzaczku.

http://i68.tinypic.com/1zyh1lx.jpg

Za duże zdjęcie/ jokaer.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lumen - proszę umieszczać zdjęcia w rozmiarach dopuszczalnych regulaminem forum (§ 3.7)
Lumen
100p
100p

Post »

KaRo pisze:Lumen - proszę umieszczać zdjęcia w rozmiarach dopuszczalnych regulaminem forum (§ 3.7)
Chętnie bym to zrobił i częsciowo zrobiłem w jednym watku- niestety w wątku o zapylaniu jaki załozyłem tego już zrobić nie mogę, prosił bym odblokować ta możliwość na jakiś czas, wysłanie modowi Pmki to z tego co widzę jest raczej niewykonalne.... a na maila to nie bedę czekał az ktoś to przeczyta- kiedyś tam....nienajlepiej macie to zorganizowane pod tym względem :wink:
akacjowa
200p
200p

Post »

Moje rouge vif d'etampes wyglądają obiecująco, będzie dyniowe powidło.

Obrazek

Obrazek
akacjowa
200p
200p

Post »

Moje rouge vif d'etampes rozpłaszczają się coraz dalej na ogród. Wyszly nawet za ogrodzenie , na drogę.

Obrazek

Obrazek
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

Kiedy należy zrywać dynie odmiany hokkaido? Mam jeden olbrzymi krzak który rozrósł się strasznie. Niektóre dynie wyglądają na dojrzałe, mają ładną pomarańczową skórkę.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dynia zaczyna dojrzewać kiedy pojawiają się pęknięcia na ogonku. Hokkaido można zbierać wcześniej, wtedy będzie większy plon, tylko te pierwsze owoce nie są tak aromatyczne.
Lumen
100p
100p

Post »

Pytanie - czy ktoś "sezonuje" dynie po zbiorze, leżakując je na słońcu na dworze przez co najmniej tydzień ?czy może w przewiewnym cieniu, albo ciepłym suchym strychu ( swojego czasu z powodzeniem dosuszałem tam czosnek). Pytam bo praktyki są rożne- jedni mówią ze obowiązkowo na słońcua w sumie chodzi chyba tylko o to żeby skórka jeszcze stwardniała.

Wiem natomiast z praktyki ze dynie, które kupiłem jesienią a posmarowałem olejem z oliwy, trzymają się lepiej niż te niesmarowane. Stoją jeszcze na szafkach w kuchni.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś zostawiłam zebrane dynie na słońcu i pojawiły się poparzenia skórki, które szybko gniły. Teraz kładę je w cieniu na 1-2 tygodnie i skórka dobrze twardnieje. A sposób z olejem chętnie wypróbuję :D
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

Pomysł z olejem wydaje się ciekawy. ;:215 Ja w tym roku spróbuję swoje dynie wysmarować ale zwykłym kujawskim bo szkoda mi oliwy z oliwek. :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”