Brzoza brodawkowata 'Youngii'
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoza 'Youngii'
Kto poleci mi Szkółkę co sprzedaje tą brzozę, chciałabym taką zakupić. Ile warto dać za ten gatunek. Chciałabym coś nie drogo a w sprawdzonym źródle.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zastanawiam się nad zakupem brzozy youngii penduli. Miejsce dla niej jest półcieniste a podłoże dość podmokłe - obecnie mam bardzo wysoki poziom wód gruntowych. Zależy mi na tym, żeby brzoza trochę osuszyła mi teren i zdrenowała podłoże. Sąsiad ma właśnie brzozę (tylko że nie pendulę) niedaleko miejsca w którym ja chce posadzić swoją. Jego brzoza ma już jakieś 6m a teren pod nią elegancko osuszony i zdrenowany. Myślicie, że u mnie pendula też zdrenuje i osuszy teren?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Też zakupiłem sobie taką brzózkę, na targu wiejskim, 20 zł, szczepiona na wysokości 1,8 m. Póki pień cienki, spróbuję go jakoś powyginać by zimą brzoza wyglądała jak drzewo z horroru.
Właśnie taki wiejski targ to miejsce gdzie można kupić różne cudeńka za małe pieniądze. Nawet różowe Abeliophyllum dorwałem za 12 zł. Ludzie mało się znają i sprzed nosa można im sprzątnąć naprawdę fajne okazy.
Właśnie taki wiejski targ to miejsce gdzie można kupić różne cudeńka za małe pieniądze. Nawet różowe Abeliophyllum dorwałem za 12 zł. Ludzie mało się znają i sprzed nosa można im sprzątnąć naprawdę fajne okazy.
Czy od posadzenia szybko rusza?czy potrzebuje dużo czasu na aklimatyzację?Czy w pierwszym roku uprawy widać znacząco wzrost brzozy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoza brodawkowata 'Youngii'
Każda brzoza najsilniej rośnie wiosną i wczesnym latem, więc jeśli kupisz teraz to jakiegoś spektakularnego przyrostu nie będzie widać. Ale w przyszłym sezonie na pewno zauważysz silny przyrost na szerokość (bo na wysokość z racji odmiany nie, chyba, że wyprowadzisz którąś gałązkę na przewodnika).
Brzozy często mają mocno przerośnięte bryły korzeniowe w donicach, u mnie chyba z tego powodu trwało 2 sezony zanim ruszyła, wcześniej raczej wegetowała, ukorzeniała się.Na początku też podwiązywałam do palika przewodnik wyżej, potem dopiero poszła na boki.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Witajcie! Rok temu posadziłam brzozę Youngli, chciałabym ją uformować na parasol który za kilka lat będzie dawał nam cień czy wystarczy że na wiosnę podwiążę gałązki drucikiem żeby formować je na boki? Nie uszkodzę w ten sposób drzewka?
Milena
Niepotrzebnie.Ona sama rośnie na boki i robi się parasol, a gałązki bliżej pnia obumierają i opadają.Jednak nie licz na ten efekt zbyt szybko.Moja ma 25 lat i teraz mogę dopiero powiedzieć, że stworzyła parasol.Utrapieniem są mszyce i co roku sypiące się już od lipca liście, więc nic bym tam nie panowała.
U mnie rosną funkie, których świeże liście szpecą czarne zacieki od wydzieliny mszyc, a także rozsiewające się i niewymagające fiołki motylkowe, których gęste liście skrywają te opadłe liście.Trawa tam rosnąc nie chciała.
U mnie rosną funkie, których świeże liście szpecą czarne zacieki od wydzieliny mszyc, a także rozsiewające się i niewymagające fiołki motylkowe, których gęste liście skrywają te opadłe liście.Trawa tam rosnąc nie chciała.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Rozumiem, dziękuję za informację w takim razie pozostawię ją samą sobie, w ubiegłym roku też walczyłam już z mszycami
Milena
- himalaya
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2011, o 15:11
Brzoza brodawkowata 'youngii' - obsychają liście bez żółknięcia
Mamy na słonecznym tarasie brzozę brodawkowatę 'youngii' (szczepiona na pniu) w donicy 50l. Kupiona 4 lata temu z ogrodnictwa. "W stopach" rośnie sobie jeszcze nieduża irga, zeszłego lata roku wystrzeliła też od korzenia mała brzózka.
Przez ostatnie lata brzoza żyła całkiem dobrze, tzn. prawidłowy kolor, kwitnienie itp. W tym roku wypuściła piękne zielone liście i wszystko wyglądało dobrze. Około tygodnia temu najpierw ta mała brzózka zaczęła obsychać, tzn. zaschły praktycznie wszystkie liście (na zielono, bez żółknięcia), teraz to samo dzieje się z koroną głównego drzewa. Jakieś pomysły? Czy na przykład przemarznięcie w maju może być przyczyną? Choć raczej nie było poniżej 0, gdyż np. truskawki i poziomki nie ucierpiały.
Przez ostatnie lata brzoza żyła całkiem dobrze, tzn. prawidłowy kolor, kwitnienie itp. W tym roku wypuściła piękne zielone liście i wszystko wyglądało dobrze. Około tygodnia temu najpierw ta mała brzózka zaczęła obsychać, tzn. zaschły praktycznie wszystkie liście (na zielono, bez żółknięcia), teraz to samo dzieje się z koroną głównego drzewa. Jakieś pomysły? Czy na przykład przemarznięcie w maju może być przyczyną? Choć raczej nie było poniżej 0, gdyż np. truskawki i poziomki nie ucierpiały.
Spread your wings and fly away
Re: Brzoza brodawkowata 'youngii' - obsychają liście bez żółknięcia
Jeżeli coś usycha ' na zielono' w krótkim czasie to najczęściej przyczyną jest zalanie korzeni, nadmierna stała wilgotność.Lepiej roślinę okresowo nieco przesuszyć, niż stale utrzymywać zbyt wilgotno.