Górki,pagórki i reszta 2018.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Górki,pagórki i reszta 2018.
Janku
Sedum pilosum, które dostałem od Ciebie zakwitło w ub. roku. Wysiałem go i mam ok 20 siewek. Są bardzo malutkie, wykiełkowały
z początkiem czerwca. Jeśli jesteś zainteresowany, bo jak przeczytałem Twoje nie wykiełkowały to mogę Ci przesłać. Ponieważ i tak nie będą w tym roku kwitnąć a są bardzo malutkie to może lepiej gdy prześlę je w jesieni jak trochę podrosną. Sedum pilosum podobnie jak Townsendie czy Bertramy należy wysiewać corocznie do gruntu w sąsiedztwie roślin matecznych dla zapewnienia ciągłości kwitnienia.
Chociaż gdy chodzi o Bertramy i Townsendie zdarza się, że przeżywają zimę.
Sedum pilosum, które dostałem od Ciebie zakwitło w ub. roku. Wysiałem go i mam ok 20 siewek. Są bardzo malutkie, wykiełkowały
z początkiem czerwca. Jeśli jesteś zainteresowany, bo jak przeczytałem Twoje nie wykiełkowały to mogę Ci przesłać. Ponieważ i tak nie będą w tym roku kwitnąć a są bardzo malutkie to może lepiej gdy prześlę je w jesieni jak trochę podrosną. Sedum pilosum podobnie jak Townsendie czy Bertramy należy wysiewać corocznie do gruntu w sąsiedztwie roślin matecznych dla zapewnienia ciągłości kwitnienia.
Chociaż gdy chodzi o Bertramy i Townsendie zdarza się, że przeżywają zimę.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musze przyznać, że masz ogromna wiedzę i miło się czyta Twoje wpisy.
Bardzo zadbane rośliny, bardzo ładne zestawienia roślin. Mam nadzieję, że będzie się Tobie chciało jak najdłużej
Bardzo zadbane rośliny, bardzo ładne zestawienia roślin. Mam nadzieję, że będzie się Tobie chciało jak najdłużej
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Marysiu, jest taka petite a ja zrobiłem ją jeszcze mniejszą bo e zjadłem.Zmierzyłem, ma wysokość 30 cm.Ktoś kto ma duży skalniak może ją tam
posadzić.U mnie trochę mało widoczna bo wciśnięta pomiędzy ciemierniki i bodziszka jest mało widoczna.Mam ją już dobrych kilka lat i nigdy nie miała mączniaka.
Janusz, jak najbardziej jestem zainteresowany ale powiedz co zrobiłeś ,że masz siewki.U mnie kwitnie teraz sempervivoides.Coś dodatkowego trzeba
zrobić czy zostawić swojemu losowi i czekać ?
Karol, dziękuję za pochwały.Moja wiedza nie jest tak duża bo ciągle coś mi umyka z ogródka ale próbuję.Teraz mam swoje nasiona obuwika.Postaram się o
odpowiednią ziemię i będę siał.Zobaczę czy coś z tego wyjdzie.
posadzić.U mnie trochę mało widoczna bo wciśnięta pomiędzy ciemierniki i bodziszka jest mało widoczna.Mam ją już dobrych kilka lat i nigdy nie miała mączniaka.
Janusz, jak najbardziej jestem zainteresowany ale powiedz co zrobiłeś ,że masz siewki.U mnie kwitnie teraz sempervivoides.Coś dodatkowego trzeba
zrobić czy zostawić swojemu losowi i czekać ?
Karol, dziękuję za pochwały.Moja wiedza nie jest tak duża bo ciągle coś mi umyka z ogródka ale próbuję.Teraz mam swoje nasiona obuwika.Postaram się o
odpowiednią ziemię i będę siał.Zobaczę czy coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
Janku
Zarówno sedum pilosum jak i sempervivoides rozmnażają się z tego co wyczytałem w literaturze z "licznego samosiewu". Pytanie powstaje czy rozmnażają się z samosiewu w naszych warunkach klimatycznych? Dlatego lepiej nie ryzykować, zebrać nasiona i wysiać je bezpośrednio po zbiorze w miejscu rośliny matecznej. Ja po prostu kruszę w palcach "dojrzałe koszyczki kwiatowe" i rozsiewam w miejscu rośliny matecznej. Tak robię z bertramem, townsendiami i tak zrobiłem z rozchodnikiem. Ponieważ jest to roślina dwuletnia wysiewać należy corocznie dla zachowania ciągłości corocznego ich kwitnienia.
Zarówno sedum pilosum jak i sempervivoides rozmnażają się z tego co wyczytałem w literaturze z "licznego samosiewu". Pytanie powstaje czy rozmnażają się z samosiewu w naszych warunkach klimatycznych? Dlatego lepiej nie ryzykować, zebrać nasiona i wysiać je bezpośrednio po zbiorze w miejscu rośliny matecznej. Ja po prostu kruszę w palcach "dojrzałe koszyczki kwiatowe" i rozsiewam w miejscu rośliny matecznej. Tak robię z bertramem, townsendiami i tak zrobiłem z rozchodnikiem. Ponieważ jest to roślina dwuletnia wysiewać należy corocznie dla zachowania ciągłości corocznego ich kwitnienia.
Pozdrawiam Janusz100
- magry
Dziękuję,tak zrobię.Może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Astilbe x crispa Perkeo.
Panax pseudoginseng.
Viola mandshurica Fuji Dawn.
Campanula rotundifolia.
Campanula tommasiniana.
Panax pseudoginseng.
Viola mandshurica Fuji Dawn.
Campanula rotundifolia.
Campanula tommasiniana.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
Witaj Janku małe sprostowanie-gościem jestem częstym ale mało piszącym szkoda,że tu nie da się zostawić śladu swojej wizyty.I porzuć myśli o sprzedawaniu działki-trawnik na górkach? nawet moja wyobrażnia tego nie ogarnia.Wątku nie mam już na żadnym forum,trochę wstawiam na fb ale też bez szaleństwa
Za Twoim pozwoleniem kilka zdjęć -mały mix z mojego ogródka.
Za Twoim pozwoleniem kilka zdjęć -mały mix z mojego ogródka.
Pozdrawiam-Iwona
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Czerwona pieguska cudna. Poproszę nazwisko. I dzwonka pełnego też. A co jest na fotce nad pełnym dzwonkiem?????
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- magry
Iwonko, witam Cię.Ja to bardzo dobrze rozumiem bo ja też mam co raz mniej do powiedzenia czyli napisania.Nie ma sensu powtarzać tego kto coś wyżej
napisał.Można naskrobać,jak na stołach parkingowych,tu byłem ale to chyba niezgodne z regulaminem.Twoje kwiatki rozpoznałem za wyjątkiem sasanki.
To chyba nie jest albańska ? Szczawik zimuje na skalniaku ? Ja swojego przesadziłem do doniczki ponieważ z każdym rokiem był mniejszy.Teraz nie kwitnie.
Działeczka zostaje pod moim zarządem.Gość jak szybko napalił się tak szybko rozmyślił.Robię listę zakupów na tulipany i krokusy.
Maryniu, lilia jest sierotką.Samotna i bez imienia a do tego wiekowa.Dzwonek nazywa się Thorpedo a to nad nim Betonica officinalis ale bywa
też jako Stachys betonica.
Nie ma mnie do 21.07.Teraz mam takie obrazki:
napisał.Można naskrobać,jak na stołach parkingowych,tu byłem ale to chyba niezgodne z regulaminem.Twoje kwiatki rozpoznałem za wyjątkiem sasanki.
To chyba nie jest albańska ? Szczawik zimuje na skalniaku ? Ja swojego przesadziłem do doniczki ponieważ z każdym rokiem był mniejszy.Teraz nie kwitnie.
Działeczka zostaje pod moim zarządem.Gość jak szybko napalił się tak szybko rozmyślił.Robię listę zakupów na tulipany i krokusy.
Maryniu, lilia jest sierotką.Samotna i bez imienia a do tego wiekowa.Dzwonek nazywa się Thorpedo a to nad nim Betonica officinalis ale bywa
też jako Stachys betonica.
Nie ma mnie do 21.07.Teraz mam takie obrazki:
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
Sasankę kupiłam jako pulsatilla ochroleuca.Szczawik zimuje w gruncie z szybką od końca pażdziernika.
Kamień z serca,że gościu darował sobie górki
Moje najmniejsze epimedium i auricula Lincoln Melody
I coś tam jeszcze...
Kamień z serca,że gościu darował sobie górki
Moje najmniejsze epimedium i auricula Lincoln Melody
I coś tam jeszcze...
Pozdrawiam-Iwona
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Jak wojaże? Przywiozłeś coś nowego lub starego, ale ładnego?
Dobrze widzę, że to irysy dopiero w pąkach?
W porównaniu do Twoich mój hibiskus tylko udaje kwitnienie
Dobrze widzę, że to irysy dopiero w pąkach?
W porównaniu do Twoich mój hibiskus tylko udaje kwitnienie