Azalia w doniczce - wymagania,porady

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Azalia w doniczce - wymagania,porady

Post »

No i nie wiem czy się śmiać czy Ci zazdrościć ;:306
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Awatar użytkownika
Kassienka
50p
50p
Od: 13 wrz 2016, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

asprokol Czemu? :) A wiesz może jak mi pomóc? To byłoby pożyteczniejsze ;:170
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To bezwartościowy produkt który ze względu na zawartość tlenku aluminium jest toksyczny dla azalii i rododendronów.
Awatar użytkownika
Kassienka
50p
50p

Post »

Trzeba było tak od razu ;:124 Ale stosuje go od ok. 5 dni, także wróćmy do problemu głównego, co im jest (zwłaszcza 2) i jak mogę temu zaradzić?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Napisałam Ci co masz zrobić.

Możesz jeszcze tylko azalie wyrzucić na śmietnik i mieć święty spokój. :(
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Kassienka
50p
50p

Post »

jokaer pisze:I to jest chyba azalia indyjska, jak określa Asprokol- jednorazowy kwiatek. :?
To mnie zaskoczyłeś :? Kwiaty kupowałam w casto.. i wyraźnie pisało Azalia Japońska, ale co oni tak naprawdę sprzedają to już nikt nie wie.... Poczekam, może coś z nich jeszcze będzie :( Bardzo je chciałam i teraz żal wyrzucać, ale jak nie powstaną jakimś cudem ze zmarłych te niestety innego wyjścia jak śmietnik nie będzie.
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Post »

Na wiosnę mama zakupiła azalię w donicy chyba w hipermarkecie . Nie chciała jej wkopać do ziemi i tak sobie rośnie. Chcę teraz zmienić jej podłoże na nowe a mam torf kwaśny 3,5-4,5 pH. Czy mogę wykorzystać sam torf czy muszę go zmieszać z ziemia ogrodową?
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie jestem geniuszem i nie potrafię sobie wyobrazić jak można po takich informacjach coś odpowiedzieć
Azalie są japońskie wielokwiatowe i indyjskie. Informacja że kupiona w hipermarkecie jest tak samo przydatna jak odgadnięcie smaku napoju po informacji że pochodził on z Żabki.
Jak wyobrażasz sobie zmianę podłoża ?.
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Post »

Normalnie , wyjąć roślinę z donicy, oddzielić starą ziemię od korzeni , wyrzucić ją ( ziemię nie kwiatka ) i wsadzić w nowe podłoże . Pytanie proste nie wiem co tu jest niezrozumiałe. Prościej się nie da już opisać. Dobrze że nie napisałam w jakim hipermarkecie bo by mi się oberwało :;230
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rewelacja - tylko nie ten dział.
Polecam wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=48140
Awatar użytkownika
Anka-P
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2015, o 23:30

Post »

Dzień dobry. To dzisiejsze zdjęcie moich azalii doniczkowych. W styczniu kupione w markecie, małe kwitnące roślinki. Po przekwitnięciu zastosowałam w praktyce wyczytane na forum rady. Przesadziłam do większych doniczek do torfu kwaśnego z odrobiną obornika granulowanego. Gdy minęło niebezpieczeństwo przymrozków zadołowałam z doniczkami w cienistym kącie ogrodu. Nawoziłam dolistnie co 2 tygodnie tak jak rododendrony ( wzorując się na wypowiedziach Asprokola :) ). Pięknie przyrosły i zaczynają kwitnąć. Przed przymrozkami przeniosę na zimę do domu do chłodnego pokoju. Mam nadzieję że sobie poradzą.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marta999
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 wrz 2017, o 11:59

Post »

Witam ;:7 . Jetem nową uczestniczką forum . Mam problem z azalią . Roślina zaczyna powoli marnieć : liście żółkną i schną (możliwy brak azotu) , są mniej zielone-wybarwione szczególnie pomiędzy nerwami (możliwy brak żelaza) , wzrost został zahamowany (pąki nie kwitną i obumierają) . Odkąd ostatnio mech rozrósł się na całe podłoże to roślina zaczęła marnieć (możliwe że zabrał jej wszystkie składniki odżywcze których potrzebuje) :( . Roślina pobiera bardzo mało wody, nawet się zdziwiłam ostatnio ponieważ woda stała w doniczce a zazwyczaj całą wypijała (może ma za stare i za bardzo zbite podłoże) . To są tylko moje przypuszczenia i proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pielęgnacja : Roślina stoi na południowym parapecie (chwilowo nie na bezpośrednim słońcu ponieważ balkon ją osłania) jest podlewana 2 razy w tygodniu (zależy od pogody) , czasem dostaje pałeczkę nawozowa do roślin kwitnących (długo działającą), czasem jest zraszana wodą (poprzez mgiełkę) , nigdy nie była przesadzana a jest w domu od kilku lat... (aż wstyd się przyznać)

- Czy te objawy są wynikiem tylko braku składników odżywczych i nie wymieniania gleby czy może coś jeszcze jej dolega? :?

- Posiadam ziemie uniwersalna oraz torf kwaśny czy nadadzą się do azalii? I czy jest możliwość wymiany tylko wierzchniej warstwy podłoża czy lepiej przesadzić od razu cała roślinę (nie wiem czy bryłę rozplątywać korzeniowa czy zostawić tak jak jest) ?

- I jaki nawóz z tych które posiadam byłby najlepszy w tym przypadku, NPK :
* Zielony Dom do Roślin Kwitnących : 5,8/4,2/5,8
* Biopon Uniwersalny : 8/3/4
* Gardenic do Roślin Zielonych : 7,5,6
Posiadam również inne ale te wydawały mi się najbardziej optymalne. Niestety nie mam żelaza a także nie wiem jakie by kupić i jak tego użyć bo w nawozie są jego znikome ilości.

Lepiej późno jej pomóc niż wcale ;:131 . Ps. jakby ktoś wiedział co to za odmiana to będę wdzięczna :)

Rozwój Azalii- na początku była słaba, potem odżyła i teraz znowu coś się zaczyna dziać :
Obrazek

Kwiaty wcześniej (po lewej) i aktualnie (po prawej) :
Obrazek

Obecne Liście Azalii :
Obrazek

Mech w Ziemi :
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ona wygląda na zagłodzoną bidulę :(
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To typowe dla takich roślin w doniczce. Postaram się to przystępnie wytłumaczyć. Roślina wypuszcza korzenie których zadaniem jest penetracja ziemi aby mieć dostęp do składników pokarmowych. W tym momencie zaczyna się jazda bo korzenie natrafiają na ścianę doniczki więc na początek jak w naturze omijają przeszkodę jedyny dostępny kierunek to środek doniczki.
Korzenie tworzą splątany "kołtun" tak gęsty że nawet woda przestaje tam docierać. Jak napisała Jokaer zagłodzenie ja tylko podałem przyczynę.
Czy można ją ratować - drastyczną metodą jest szansa.
Wyciągnąć z doniczki dokonać minimum 4 pionowych nacięć na głębokość 1-1,5 cm bo to mała roślinka opłukać bryłę korzeniową pod bieżącą wodą. Można wzruszyć część tych "powrozów".
Przygotować podłoże i większą doniczkę, podłoże powinno przypominać bagno. W to wsadzić roślinkę. Nawóz podawać w formie dolistnej czyli spryskiwać roślinę.
Nie powinna stać na parapecie chyba że od północnej strony.
Stężenie nawozu 0,25%
Awatar użytkownika
Marta999
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 wrz 2017, o 11:59

Post »

Bardzo dziękuje za odpowiedź :) . Czyli taką zwykłą ziemie ogrodową mogę wymieszać pół na pół z torfem kwaśnym i dać to jako podłoże ? A którego nawozu z tych które podałam będzie najlepiej do niej użyć? Oczywiście po odczekaniu jakiegoś czasu po przesadzeniu rośliny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”