Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przebarwianie liści ogórków
glina.
Może być niedobór magnezu i widać także problem z pobieraniem potasu, ale także zaczyna wchodzić mączniak rzekomy. Żeby chronić ogórki przez polyversum, to by trzeba zastosować ze trzy razy co 10 dni.
Może być niedobór magnezu i widać także problem z pobieraniem potasu, ale także zaczyna wchodzić mączniak rzekomy. Żeby chronić ogórki przez polyversum, to by trzeba zastosować ze trzy razy co 10 dni.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Muszę Cię zmartwić ale mączniak rzekomy ma to do siebie ,e nie powoduje bałego nalotu !!!!mamiroma4 pisze:Jaki mączniaknie nie to naturalne zasychanie,żadnego nalotu białego. A nazwa mówi sama za siebie. Żaden plantator na skalę przemysłową nie chciał by tej odmiany, jak by była podatna na mączniaka..a nie jest.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mączniak rzekomy daje biały nalot po spodniej stronie liści.
Z wierzchu są to żółte plamy, które po stronie spodniej dają właśnie biały nalot,
kiedy następuje zarodnikowanie. Plamy później zasychają i brązowieją, mogą się wykruszać.
Z wierzchu są to żółte plamy, które po stronie spodniej dają właśnie biały nalot,
kiedy następuje zarodnikowanie. Plamy później zasychają i brązowieją, mogą się wykruszać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a może oprysk lub wprost z konewki polać drożdże, mleko i woda tak dziś profilaktycznie zrobiłam u siebie. U mnie zauważyłam jedne ogórki nieco "ospałe" mikre zobaczymy jaki efekt.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Brzmi jak przepis na pączki. Zapomniałaś o szczypcie soli, szklance cukru i stopionym maśle. 

Co może być przyczyną takiego kształtu ogórków? Pękate z jednej strony, wąskie na końcu. Mimo, że ogórki na zdjęciu są już bardzo dojrzałe, to są też dosyć małe. Taka sytuacja jest u koleżanki, amatorki, więc niewiele powiem o szczegółach uprawy. Wiem tylko, że regularnie podlewane.

Krzysiek
Co się dzieje z moimi ogórkami ?

Ebabka pisze:W środek między rzędy? Jak gęsto? Super sposób
Doniczki o które pytacie to zwykłe plastikowe - 15 cm wys; średnica 14cm dół i 18 cm góra.Takich akurat mam sporo, po różnych zakupach. Doniczki umieściłam między rządkami, wciskam je w lekki dołek gł. 2-3cm . Na długości 6m wstawiłam 10 doniczek. Ziemia u mnie jest dosyć lekka,przepuszczalna, więc woda łatwo się wchłania. Podlewam przeważnie wieczorem, co kilka dni, ale obficie - odstojoną/ogrzaną wodą.tara pisze:Telimenko podpinam się pod pytanie Ebabka
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Też tak podejrzewam. Gdzieś trafiłem na informację, że taki kształt to może być niedobór potasu. Gdzieś indziej z kolei czytałem, że żółte liście to niedobór magnezu, który może być spowodowany nadmiarem potasu. Najbezpieczniej pewnie będzie dać nawóz wieloskładnikowy.
Krzysiek
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Po tym zdjęciu wnioskuję że zastała je noc. :Pdanter pisze:Co się dzieje z moimi ogórkami ?
Re: Przebarwianie liści ogórków
No właśnie z polyversum tak robiłem ale widać to mało, zrobiłem oprysk Miedzianem (nie wiem czy dobrze)ekopom pisze:glina.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2017, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.