Magnolia - choroby
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magnolia - choroby
Wełnowce.
dziękuję już czytam jak walczyć z draniami ;)ERNRUD pisze:Wełnowce.
Gdzieś od połowy czerwca moja magnolia zaczęła tracić liście. Przecież trochę za wcześnie jak na jesień Najpierw robiły się one żółte (jakby schły) i potem opadały. Problem nie dotyczył całego drzewka, gdyż jak widać na załączonym zdjęciu jest ono w przeważającej części cały czas zielone, ale pojedynczych gałązek. I te pojedyncze gałązki, szczególnie w dolnej części drzewa, są pozbawiane liści w 100%. Jakieś półtora miesiąca temu podsypałem dookoła torfem kwaśnym i delikatnie, aby nie uszkodzić korzeni przemieszałem z rodzimym gruntem. Zacząłem regularnie co dwa dni podlewać. Po kilkunastu dniach podsypałem też nawozem zakwaszającym - siarczanem amonu. Jakby trochę pomogło, ale nadal co jakiś czas liście z kolejnych gałązek żółkną i opadają. Inne gałązki są ok, dopóki jakiś liść nie zacznie żółknąć i sytuacja się powtarza dla całego pędu. Przejrzałem rożne dostępne strony internetowe o chorobach magnolii i z niczym podobnym się nie spotkałem. Szkodników żadnych nie widzę, choć na wszelki wypadek raz spryskałem Mospilanem. Czy ktoś ma jakiś pomysł co jej jest? A może to tylko jakiś przedłużony efekt tegorocznej suszy (zacząłem podlewać dopiero pod koniec czerwca ). No ale od kilku tygodni ma regularnie wilgotno.
Magnolia - zdeformowane liście
Witam wszystkich,
Zauważyłam niedawno, że moja nowa, wymarzona magnolia Genie ma zdeformowane liście. Są one poskręcane, grubsze i twardsze niż powinny być, błyszczące, z wybrzuszeniami, żółte na końcach. Link do zdjęcia podaję poniżej. Podejrzenia mam różne - mszyce, niedawne przymrozki, ewentualnie choroba grzybicza. Bardzo proszę o radę, jeżeli ktoś wie, co to naprawdę jest i jak to wyleczyć.
Pozdrawiam,
Małgosia
https://imagizer.imageshack.com/img923/5033/Rnctaa.jpg
Zauważyłam niedawno, że moja nowa, wymarzona magnolia Genie ma zdeformowane liście. Są one poskręcane, grubsze i twardsze niż powinny być, błyszczące, z wybrzuszeniami, żółte na końcach. Link do zdjęcia podaję poniżej. Podejrzenia mam różne - mszyce, niedawne przymrozki, ewentualnie choroba grzybicza. Bardzo proszę o radę, jeżeli ktoś wie, co to naprawdę jest i jak to wyleczyć.
Pozdrawiam,
Małgosia
https://imagizer.imageshack.com/img923/5033/Rnctaa.jpg
Nie piszesz jaka gleba, ale wygląda na to, że masz cięższą, nieodpowiednią dla magnolii glebę.Jeśli tak to raczej nic z tym nie zrobisz, trzeba rośliny dobierać do rodzaju gleby, nigdy na odwrót.
Witam ,
Mam problem z moją 3 letnią magnolią ( magnolia soulangeana lennei alba) .
Zastanawiam się, czy roślina przemarzła po majowych przymrozkach ? Ostatnie dwa lata wyglądała zdrowo , była okrywana na zimę .
Ostatnio była pryskana mospilanem . Dodam jeszcze że zanim zaczęły dziać się z nią takie dziwne rzeczy wszystko było dobrze , ruszyła jak co roku .
Tak to teraz wygląda ....
Mam problem z moją 3 letnią magnolią ( magnolia soulangeana lennei alba) .
Zastanawiam się, czy roślina przemarzła po majowych przymrozkach ? Ostatnie dwa lata wyglądała zdrowo , była okrywana na zimę .
Ostatnio była pryskana mospilanem . Dodam jeszcze że zanim zaczęły dziać się z nią takie dziwne rzeczy wszystko było dobrze , ruszyła jak co roku .
Tak to teraz wygląda ....
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mi tak powiedziano.Czym to zwalczać?Szczurbobik pisze:Pewności nie mam ale to może być mączniak rzekomy.