Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zielarz94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2016, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Hej.

Mogę Was prosić o doradę czym powinienem nawozić arbuzy w okresie kiedy zawiązują się owoce i dojrzewają?
Krzaki są już bardzo duże, mają liczne rozgałęzienia i duże liście. Podlewam codziennie rano w ilości około 0,8l na krzak. Uprawiane w tunelu foliowym, czarna agrowłóknina wokół sadzonek. Sadzone w ziemi z kompostem własnej produkcji (zielenina + kurze odchody).
Co roku przez pierwsze 10-15 owoce rosną szybko, a potem stają i przez kolejne 30-35 dni nie ma zbytnio przyrostu wielkości. W tym roku pomyślałem że spróbuję je trochę nawozić. Do tej pory tego nie robiłem. Bardzo proszę Was o radę w tej kwestii :)
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zielarz94 pisze:czym powinienem nawozić arbuzy w okresie kiedy zawiązują się owoce i dojrzewają?
Kristalon pomarańczowy lub czerwony.
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

wokan pisze:
zielarz94 pisze:czym powinienem nawozić arbuzy w okresie kiedy zawiązują się owoce i dojrzewają?
Kristalon pomarańczowy lub czerwony.
Skuteczny ten Kristalon? Podlewam na przemian gnojówką z pokrzyw i florovitem uniwersalnym, a moje arbuzy są właśnie na etapie zawiązywania się i wzrostu i zastanawiam się nad tym kristalonem bo coś słabo rosną.
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na jadnym krzaku arbuza bingo jest 6 owoców chyba trochę dużo ale wszystkie ładnie rosną :heja ;:3 8-)

-- 10 lip 2018, o 23:25 --

Zielarz94
O,8 litra na krzak to chyba troche mało. Ja podlewam codziennie 10 litrów na krzak i rosną bardzo ładnie i mają dużo owoców.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Doczytałam, że wymaga nawożenia organicznego w postaci odpowiednio rozłożonego obornika, dodatkowo powinno się stosować nawozy mineralne: ok. 0,5 kg azotu/1 ar (w formie saletrzaku), 0,6 kg kwasu fosforowego/1ar (w formie super-fosfatu) oraz 1,2-1,6 kg tlenku potasu/1 ar (w formie 40 % soli potasowej).

Np.ja dałam nawóz gołębi, podlewam gnojówką z liści pomidorów , pokrzywy 1 x na tydzień i polałam/spryskałam wodą z drożdżami i mlekiem - 1 litr mleka, ostka 10 dkg drożdży na 10 l.wody /nie prosto z kranu/ .

Nie jestem ekspertem to takie moje radzenie z tematem.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

dajnas pisze:U mnie na jadnym krzaku arbuza bingo jest 6 owoców chyba trochę dużo ale wszystkie ładnie rosną :heja ;:3 8-)

Zielarz94
O,8 litra na krzak to chyba troche mało. Ja podlewam codziennie 10 litrów na krzak i rosną bardzo ładnie i mają dużo owoców.
10 litrów na krzak? U mnie w takim razie poszłoby codziennie 200l wody. Dwa razy dziennie podlewasz? Ziemia tak ci sie szybko przesusza?
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co z nawożeniem dolistnym , może w ten sposób można było by poprawić kondycję roślin .
Moje arbuzy tak się rozrosły że nie można nawet wejść na poletko , rosną na czarnej
agro i mam kłopot z podlewaniem . Kilka posadziłem bez podkładu i te są bardzo marne w porównaniu do tych na agro włókninie , różnica jest kolosalna .
Może ktoś próbował nawozić dolistnie arbuza , jaki nawóz zastosować i w jakiej dawce ?
zielarz94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2016, o 13:49

Post »

Niebyłbym nawet w stanie podląć aż 10 litrów na krzak :) zrobiłoby się bajorko.

Te 0,8l w pochmurne dni wystarcza żeby ziemia była wieczorem wilgotna. W słoneczne jest wieczorem wyschnięta.

A Wy ile podlewacie na krzak?
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

tara pisze:Doczytałam, że wymaga nawożenia organicznego w postaci odpowiednio rozłożonego obornika, dodatkowo powinno się stosować nawozy mineralne: ok. 0,5 kg azotu/1 ar (w formie saletrzaku), 0,6 kg kwasu fosforowego/1ar (w formie super-fosfatu) oraz 1,2-1,6 kg tlenku potasu/1 ar (w formie 40 % soli potasowej).

Np.ja dałam nawóz gołębi, podlewam gnojówką z liści pomidorów , pokrzywy 1 x na tydzień i polałam/spryskałam wodą z drożdżami i mlekiem - 1 litr mleka, ostka 10 dkg drożdży na 10 l.wody /nie prosto z kranu/ .

Nie jestem ekspertem to takie moje radzenie z tematem.
Tara i jak ci rosną twoje arbuzy a tym nawożeniu?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

Obrazek

Po intensywnych opadach deszczu ślimaki już u mnie żerują podjadając arbuzy ;:145
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Igala nie mam chorób, w tym roku sadziłam malutkie sadzonki, ale już mają owoce.

Ślimaki w tym roku pochowały się za sucho ale odkryłam, że znalazły sobie "domek" pod kartonikami które położyłam pod arbuzy. Kartoniki wyrzuciłam ziemię posypałam granulkami na ślimaki, posypałam trocinami, trochę ostrych patyczków i zobaczymy, strat nie widzę.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
dajnas
50p
50p

Post »

P
Danivil pisze:
dajnas pisze:U mnie na jadnym krzaku arbuza bingo jest 6 owoców chyba trochę dużo ale wszystkie ładnie rosną :heja ;:3 8-)

Zielarz94
10 litrów na krzak? U mnie w takim razie poszłoby codziennie 200l wody. Dwa razy dziennie podlewasz? Ziemia tak ci sie szybko przesusza?
Podlewam codziennie wieczorem ale ja tylko podlewam 5 krzaków taką ilością. Mam jeszcze 12 sadzonek na innym stanowisku ale rosną tak sobie im nie poświęcam zbyt wiele czasu :wit
dajnas
50p
50p

Post »

Największy bingo :heja
Obrazek
Rosario na oko ma z 5-6 kg ;:215
Obrazek
Ten ma z 3-4 kg na 2 dni zrywam go ;:224
Obrazek
Pozdro :wit
Awatar użytkownika
Misiek98
100p
100p
Od: 6 lip 2016, o 20:18

Post »

Nie wiem co wy macie z tym podlewaniem. Aż taka susza u was, że trzeba codziennie podlewać? Ja podlewałem arbuzy tylko raz przy sadzeniu i mają bardzo duże przyrosty, na pewno wody im nie brakuje :D
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2018, o 21:02

Post »

Misiek98 Zgodzę się z Toba .Tez raz podlewałem a raczej przemyłem po burzy bo wyglądały jak po powodzi :)
A do sadzenia ziarna nie podlewałem
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”