Goździk brodaty(Dianthus barbatus)
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Goździk brodaty i ogrodowy
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 50p
- Od: 23 kwie 2017, o 15:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich uprawiających gożdzika brodatego.
Mam pytanie a jednocześnie prośbę o pomoc. Gożdzik udał mi się bardzo dobrze w tym roku zaznaczam,
że pierwszy raz zebrałem kwiaty, zebrałem siew i co teraz dalej robić ?
Trochę drobnych kwiatków jeszcze jest, ale większość jest sucha. Czy to co suche ściąć, nowe kwiaty na przyszły rok z czego wypuszczą
z łodyg czy z korzenia, jeśli są suche łodygi to też wyciąć?
Jak mocno trzeba podlewać, czy dać jakiegoś nawozu na wzrost i wzmocnienie ?
Będę wdzięczny za wszelkie rady, ponieważ nie wiem co mam robić a nie chciał bym aby mi się kwiatki zmarnowały.
Pozdrawiam Piotr.
Mam pytanie a jednocześnie prośbę o pomoc. Gożdzik udał mi się bardzo dobrze w tym roku zaznaczam,
że pierwszy raz zebrałem kwiaty, zebrałem siew i co teraz dalej robić ?
Trochę drobnych kwiatków jeszcze jest, ale większość jest sucha. Czy to co suche ściąć, nowe kwiaty na przyszły rok z czego wypuszczą
z łodyg czy z korzenia, jeśli są suche łodygi to też wyciąć?
Jak mocno trzeba podlewać, czy dać jakiegoś nawozu na wzrost i wzmocnienie ?
Będę wdzięczny za wszelkie rady, ponieważ nie wiem co mam robić a nie chciał bym aby mi się kwiatki zmarnowały.
Pozdrawiam Piotr.
piorze 45
wszystko, co zostało po tegorocznych goździkach musisz wyrzucić, wyrwać / wykopać. Następnie zasiej nowe. Jak już dość urosną, można je przepikować. Kwitnąć będą w następnym roku.
wszystko, co zostało po tegorocznych goździkach musisz wyrzucić, wyrwać / wykopać. Następnie zasiej nowe. Jak już dość urosną, można je przepikować. Kwitnąć będą w następnym roku.
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zostawiam goździki brodate na następny rok a czasami i dłużej. Kwitną również bardzo ładnie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale czy je jakoś przycinasz? Bo liście nie wyglądają zbyt atakcyjnie, miałam już wyrwać, ale może się wstrzymać.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja goździka brodatego nie wyrywam, jak zawiąże nasionka, rozsypuję obok i lekko zruszam ziemię motyczką, na przyszły rok są nowe roślinki.
Omija mnie wysiew, pikowanie itd, no i na pewno "przypadkiem" nie oplewię.
Pozdrawiam Irena
Omija mnie wysiew, pikowanie itd, no i na pewno "przypadkiem" nie oplewię.
Pozdrawiam Irena
- Agneska
Wycinam tylko zeschnięte części. Goździki brodate wypuszczają po kwitnieniu nowe pędy.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Maciek13 ja w zeszłym roku zaryzykowałam i wsadziłam mojego do gruntu (a wygląda on podobnie do Twojego - wydaje mi się, że liście ma takie same) przeżył zimę okryty małą gałązką sosnową (cieszę się bardzo tym bardziej, że ukorzeniałam go z gałązek pobranych w styczniu 2017 r. w Hiszpanii). Ukorzenił się przez zimę i wiosnę 2017r. a w maju poszedł do gruntu i tak już jest u mnie kolejne lato (mam nadzieję, że zostanie ich jeszcze kilka).
A oto on
Żeby było śmieszniej - to pytałam kiedyś w ogrodniczym, bo bardzo mi się one podobały, ale nie kupiłam, bo powiedziano mi, że one są jednoroczne. Jak pokazało moje doświadczenie - niekoniecznie.
Rzepka ja również dziękuję za podpowiedź odnośnie goździka brodatego - jak to dobrze, że po przekwitnięciu otrzepałam nasiona i zeschnięte łodygi tylko skróciłam (siałam go w zeszłym roku i w tym pierwszy raz kwitł w moim ogródku - fajnie, że nie trzeba będzie przynajmniej jego już siać i pikować a naprawdę to bardzo ładna roślinka).
A oto on
Żeby było śmieszniej - to pytałam kiedyś w ogrodniczym, bo bardzo mi się one podobały, ale nie kupiłam, bo powiedziano mi, że one są jednoroczne. Jak pokazało moje doświadczenie - niekoniecznie.
Rzepka ja również dziękuję za podpowiedź odnośnie goździka brodatego - jak to dobrze, że po przekwitnięciu otrzepałam nasiona i zeschnięte łodygi tylko skróciłam (siałam go w zeszłym roku i w tym pierwszy raz kwitł w moim ogródku - fajnie, że nie trzeba będzie przynajmniej jego już siać i pikować a naprawdę to bardzo ładna roślinka).
Pomimo wieloletniej przygody z ogrodnictwem wstyd się przyznać, ale nigdy nie uprawiałam goździków brodatych.W tym roku kupiłam sadzonki białych i łososiowych.Rozsiałam nasiona i po kilku dniach po deszczu dziś zauważyłam mnóstwo siewek Miały być, ale trochę jestem przerażona, że będzie zachwaszczało rabaty.Czy to aż tak się panoszy? Czy powtarzają kolor, czy wyjdą jakieś pstrokate?
Czy goździki brodate (kamienne) można rozmnażać tak jak bratki? Tzn teraz wysiać, jak podrosną popikować a na miejsce stałe wysadzić wiosną?
- Agneska
Selli, z moich obserwacji wynika, że raczej łatwo krzyżują się i najpewniej otrzymasz jakieś pomieszane kolory.
Rosie, dokładnie tak je się rozmnaża. Wysiew na początku lata na rozsadnik.
Rosie, dokładnie tak je się rozmnaża. Wysiew na początku lata na rozsadnik.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Prymulka
- 100p
- Od: 17 lut 2015, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trafiłam ostatnio na nasionka goździków brodatych i nie mogłam sie oprzeć, gdy tylko o nich pomyśle czuję juz ten ich zapach. Niestety uświadomiłam sobie, że nie wiem jak to się stało, ale nie mam ich w moim ogrodzie... Wiec mam pytanie czy mogę wysiać je teraz? Nie chciałbym czekać do następnego roku. Jeżeli mogę to myślicie lepiej wysiać do gruntu, czy do pojemników?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Siej do gruntu i tak zakwitną dopiero w przyszłym roku bo taki ich urok do jesieni wytworzą rozetki liści