Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 lis 2012, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
Trochę zerwałem,ale reszta sama spadła.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
U mnie w tym roku utrzymał się tylko jeden owocek, cała reszta opadła niestety.Zapylenie przebiegło raczej prawidłowo,prawdopodonie winna sucha aura i zbyt małe podlewanie ,ale to tylko moje spekulacje.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja u siebie nic nie obrywałem,co ma wisieć nie utonie 
Staram się podlewać regularnie.

Prima,parę owocków opadło,reszta się trzyma

Overleese

IXL

Ithaca

PA Golden2
A to coś dla tych co twierdzą,że nic nie je liści asiminy,pozdrawiam ludzi kopiujących opisy tej rośliny

Staram się podlewać regularnie.

Prima,parę owocków opadło,reszta się trzyma

Overleese

IXL

Ithaca

PA Golden2
A to coś dla tych co twierdzą,że nic nie je liści asiminy,pozdrawiam ludzi kopiujących opisy tej rośliny

LEGENDS NEVER DIE
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Bardzo przyzwoity zbiór się szykuje koledze,szczerze gratuluję . W przyszłym roku będę bardziej pilnował podlewania.Skończyła mi się deszczówka w beczkach i nie chciało mi chodzić z wodą.W przyszłym roku kupię ze 2-3 mauzery aby wody już nie brakło.
Ostatnio na czeskim forum poruszono m.in temat nawożenia .Podobno bardzo dobry pod asiminy i nie tylko jest zwykły gips .Ja już pod swoje trochę go dałem.
Ten żarłok liści,to gąsiennica ćmy o nazwie przylepek pomrocznik ,u mnie jak na razie liści nic nie podjada.
Ostatnio na czeskim forum poruszono m.in temat nawożenia .Podobno bardzo dobry pod asiminy i nie tylko jest zwykły gips .Ja już pod swoje trochę go dałem.
Ten żarłok liści,to gąsiennica ćmy o nazwie przylepek pomrocznik ,u mnie jak na razie liści nic nie podjada.
Witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy.
Bardzo bym chciał wejść w posiadanie asiminy triloby, nie znam jednak miejsc gdzie można by ją kupić w wersji szczepionej odmianowej. W dyskusji tu na forum padły informacje o Czechach lub Słowacji, niestety nie znam dokładnych adresów szkółek/centrów ogrodniczych gdzie można by je kupić, ewentualnie jak ktoś zna jeszcze godziny otwarcia to też by było bardzo pomocne. Będę wracał z wakacji na kierunku Wiedeń, Brno, Katowice. Mógłbym trochę odbić od tej trasy aby zakupić rośliny. Martwi mnie jednak to, że mogę mieć na tyle załadowany samochód, że mało co mi wejdzie, myślałem o dużych sadzonkach, a pewnie maksymalnie 3 małe mi wejdą za jedno przednie siedzenie
Pozdrawiam
Bardzo bym chciał wejść w posiadanie asiminy triloby, nie znam jednak miejsc gdzie można by ją kupić w wersji szczepionej odmianowej. W dyskusji tu na forum padły informacje o Czechach lub Słowacji, niestety nie znam dokładnych adresów szkółek/centrów ogrodniczych gdzie można by je kupić, ewentualnie jak ktoś zna jeszcze godziny otwarcia to też by było bardzo pomocne. Będę wracał z wakacji na kierunku Wiedeń, Brno, Katowice. Mógłbym trochę odbić od tej trasy aby zakupić rośliny. Martwi mnie jednak to, że mogę mieć na tyle załadowany samochód, że mało co mi wejdzie, myślałem o dużych sadzonkach, a pewnie maksymalnie 3 małe mi wejdą za jedno przednie siedzenie
Pozdrawiam
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczepione asiminy sprzedaje w Polsce Jerzy Oreszczuk .
Są to bardzo małe sadzonki z zeszłorocznego szczepienia ale za to cena przystępna.
Zakupiłem sobie kilka na wiosnę.
Są to bardzo małe sadzonki z zeszłorocznego szczepienia ale za to cena przystępna.
Zakupiłem sobie kilka na wiosnę.
Pozdrawiam Wojtek
- misoo83
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2016, o 05:56
- Kontakt:
Ten rok był dobrym rokiem dla moich drzewek asimina i miałem dużo owoców
.
https://youtu.be/lzx7uSI5b0w

https://youtu.be/lzx7uSI5b0w
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
U mnie największy owoc miał 350 g ale nie mogłem się oprzeć pokusie i zjadłem zanim pomyślałem o zrobieniu foto. Tutaj 1,5 owocu.

Dereń jadalny(cornus mas)
Podpowiedzcie proszę. Mam wolną część ogrodu, która ma dość wysoki poziom wody gruntowej, bo zaczyna się on od nawet 40-50 cm w porze mokrej, a wiosną teren może być nawet okresowo podmokły pod sam wierzch gruntu.
Gleba jest raczej kwaśna i dość ciężka.
Czy w takich warunkach Asimina Triloba ma szansę rosnąć? Czytałem, że w Ameryce Północnej rośnie ona w okolicach rzek, na terenach podmokłych. Bo lubi wodę.
Nie mam doświadczeń z tą roślina, ale na takim terenie u mnie przezywa jedynie śliwa i świdośliwa, no może i aronia oraz czarna porzeczka.
Gleba jest raczej kwaśna i dość ciężka.
Czy w takich warunkach Asimina Triloba ma szansę rosnąć? Czytałem, że w Ameryce Północnej rośnie ona w okolicach rzek, na terenach podmokłych. Bo lubi wodę.
Nie mam doświadczeń z tą roślina, ale na takim terenie u mnie przezywa jedynie śliwa i świdośliwa, no może i aronia oraz czarna porzeczka.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Cześć,nie wiem od czego zacząć.Z racji nawału pracy postanowiłem zrobić taki większy up i na razie skumulować małe co nieco 
Pierwsze zaczęła dojrzewać asimina Overleese parę dni temu,większość owoców wielkości większego kurzego jajka,ale dobre i to na początek

Parę owocków dojrzało na PA golden2,jeden z większych ma 9.5cm długości

I przez wiatr spadł jeszcze niedojrzały pojedyńczy owoc z IXL,siedzi przy jabłkach żeby dojrzał

Liście powoli żółkną...

Pierwsze zaczęła dojrzewać asimina Overleese parę dni temu,większość owoców wielkości większego kurzego jajka,ale dobre i to na początek

Parę owocków dojrzało na PA golden2,jeden z większych ma 9.5cm długości

I przez wiatr spadł jeszcze niedojrzały pojedyńczy owoc z IXL,siedzi przy jabłkach żeby dojrzał

Liście powoli żółkną...

LEGENDS NEVER DIE
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 wrz 2018, o 12:29
Witam
Pierwsze drzewo ma już z 10 lat, przyszło ze Słowacji.
Mniejsze drugie przyszło z Niemiec 4 lata temu i pierwszy raz w tym roku były owoce.
Niestety na tym dużym nigdy owoców nie było prócz kwiatków.
Za płotem u sąsiada jest ze sześć uli,co zapewne pomogło bez ingerencji sztucznego zapylania.
Rzekomo mają być obok siebie co najmniej dwie genetycznie różne rośliny.
W przyszłym roku trzeba będzie pomyśleć o tym dużym,by coś zaowocowało..
Trzy dni temu tak w nocy wiało,że pospadało kilka owoców.
Były w sumie na tyle miękkie,że można było je zjeść i zaznać opisywanego smaku
Waga owocu średnio ok. 250g
Poniżej parę fotek,własność roślin Aniela M.

Pierwsze drzewo ma już z 10 lat, przyszło ze Słowacji.
Mniejsze drugie przyszło z Niemiec 4 lata temu i pierwszy raz w tym roku były owoce.
Niestety na tym dużym nigdy owoców nie było prócz kwiatków.
Za płotem u sąsiada jest ze sześć uli,co zapewne pomogło bez ingerencji sztucznego zapylania.
Rzekomo mają być obok siebie co najmniej dwie genetycznie różne rośliny.
W przyszłym roku trzeba będzie pomyśleć o tym dużym,by coś zaowocowało..
Trzy dni temu tak w nocy wiało,że pospadało kilka owoców.
Były w sumie na tyle miękkie,że można było je zjeść i zaznać opisywanego smaku

Waga owocu średnio ok. 250g
Poniżej parę fotek,własność roślin Aniela M.

Bardzo ładne drzewa 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 wrz 2018, o 12:29
Bardzo dziękujęPomidek pisze:Bardzo ładne drzewa

Szkoda że nie ma aż tak dużo owoców,bo chętnych znajomych do skosztowania jest wielu...
Póki co jeszcze wiszą na drzewku te co na foto widać.
Z kilkunastoma pestkami planujemy postępować zgodnie z poniższym filmikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=QGmXLlrl53w
Ale chyba wymagane będzie jeszcze szczepienie,tak jak na poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=3whSrfne9zM
-
- 50p
- Od: 17 paź 2017, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy jest jeszcze szansa dostać w jakiejś czeskiej lub słowackiej szkółce szczepione odmiany urodlina?