Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Ciekawa jestem co z takiego zestawienia wyjdzie. Najlepiej byłoby zostawić wszystkie i porównać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Też mnie to ciekawi i tak jak pisałem wyżej mogę się spodziewać kwiatów fioletowych, pełnych, z falbanką i typu fiołka, gdyż te cechy są dominujące. Zresztą wcześniej po długich poszukiwaniach znalazłem co jak się dziedziczy.
Nie było mnie przez dłuższy czas w domu i po powrocie zauważyłam, że jeden fiołek ma objawy Mączniaka prawdziwego. Chciałam zapytać, czy można uratować go poprzez ścięcie korony i ukorzenienie....stożek wzrostu jest w dobrym stanie. Nie będę kupować żadnych środków przeciwgrzybicznych i stąd moje pytanie.
Pozdrawiam:)
- Hoodedcrow
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2018, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam spadkowego fiołka, który w skutek przelewania chyba wybiera się na drugą stronę. Oberwałam dolne liście i wszystkie podwiędłe, ale przy ruszeniu sam się ewakuował z doniczki korzenie całe mokre puściły. Przerzuciłam go do nowej doniczki, najpierw trochę podsuszyłam, ale nie wiem czy nie obciąć łodygi bo jest około długości palca, a roślina marniutka.
Poślij fotke , to coś poradzimy
- Hoodedcrow
Oderwij dolne listki i kwiatki, przytnij tą łodygę o której pisałaś. Trochę ją oskrob nożykiem i wsadź do ziemi do malutkiej doniczki. Ziemia musi być lekka więc pomieszaj ją z perlitem. Całość włóż do woreczka a jak się nie zmieści to nakryj czymś. Będzie miał cieplutko i wilgotno więc puści nowe korzonki. Musi mieć jasno ale nie wystawiaj bezpośrednio na słońce.
W internecie poczytaj o tym jak się pozbyć "gęsiej szyjki". I będziesz miała fiołka jak ta lala
W internecie poczytaj o tym jak się pozbyć "gęsiej szyjki". I będziesz miała fiołka jak ta lala
- Hoodedcrow
Tak też zrobiłam. W perlit się zaopatrzę dopiero w poniedziałek mam nadzieję, że dożyje, do tego czasu jeszcze może nie będę go kroić. Dzięki za pomoc!
Podrzucisz jakiś link? Internet sugeruje mi tylko tatry albo szyjkę macicyannaku pisze:W internecie poczytaj o tym jak się pozbyć "gęsiej szyjki". I będziesz miała fiołka jak ta lala
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... 9944&ch=-1
Zmoderowano - nie podajemy linków do konkurencyjnych platform jeśli temat był omawiany tutaj/mod.
Zmoderowano - nie podajemy linków do konkurencyjnych platform jeśli temat był omawiany tutaj/mod.
Tak na szybko, trzeba obciąć dolne listki uzyskująć symetryczną rozetę, ewentualnie ścięte liście wsadzić do ukorzenienia, a rozetę ja zwykle podcinam jak ostrzy się ołówek. Podciętą rozetę wcisnąć do wilgotnego podłoża, najlepiej z perlitem, utrzymywać wilgotność.
Ja osobiście wolę ukorzenić z liścia niż tak odmładzać, ale to już kwestia wyboru. Tutaj trzeba ratować a liście warto wsadzić do ukorzenienia.
Ja osobiście wolę ukorzenić z liścia niż tak odmładzać, ale to już kwestia wyboru. Tutaj trzeba ratować a liście warto wsadzić do ukorzenienia.
- Hoodedcrow
Listki asekuracyjnie już w wodzie
A co jaki czas taką ściętą głowę podlewać? W jakiej ilości(tak na oko w ml) i w jaki sposób? Bo z takimi płytkimi korzeniami do podstawki wystarczy? Moim największym osiągnięciem ogrodniczym jak na razie jest prawie półmetrowa kwitnąca rzodkiew, póki co uśmiercałam nawet kaktusy i nie znam się kompletnie
A co jaki czas taką ściętą głowę podlewać? W jakiej ilości(tak na oko w ml) i w jaki sposób? Bo z takimi płytkimi korzeniami do podstawki wystarczy? Moim największym osiągnięciem ogrodniczym jak na razie jest prawie półmetrowa kwitnąca rzodkiew, póki co uśmiercałam nawet kaktusy i nie znam się kompletnie
Ciężko napisać ile to ml. Jeśli tej odciętej głowie zapewnisz warunki "szklarenki" czyli albo pod przykryciem, albo w woreczku wilgoć będzie się utrzymywała dość długo i fiołek nie będzie wymagał tak częstego podlewania. Ziemia z perlitem musi być wilgotna, oczywiście podlewasz od góry jak sama zauważyłaś podlewanie do podstawka jak nie ma korzeni na niewiele się zda. Zrób zdjęcie jak teraz wygląda Twoja sadzonka
- Hoodedcrow