Pomidory pod folią cz. 5
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Kosmodron,
to zależy ile mają już gron i ile jedzonka w ziemi, żeby wyżywić następne. Można opuścić krzaki, jak poradził kolega wyżej, ale to nie znaczy, że zawiążą się nowe owoce, bo może roślina dała już z siebie maksymalnie dużo.
Po ogłowieniu nie masz co liczyć na grona, no chyba, że w wypuszczonych po drodze wilków.
to zależy ile mają już gron i ile jedzonka w ziemi, żeby wyżywić następne. Można opuścić krzaki, jak poradził kolega wyżej, ale to nie znaczy, że zawiążą się nowe owoce, bo może roślina dała już z siebie maksymalnie dużo.
Po ogłowieniu nie masz co liczyć na grona, no chyba, że w wypuszczonych po drodze wilków.
Iza
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też miałam o to pytać. Rozumiem ,że jak ogłowię teraz krzak, to z kwiatków, które na nim są owoców już nie będzie ?
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
A czemu nie? Jeśli kwiaty zapylone to będą.
Najlepiej zostawić 3 liście nad gronem.
Najlepiej zostawić 3 liście nad gronem.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Z kwiatów będą owoce, ale nowe grona nie powstaną, chyba, że w wilków 

Iza
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witek Ty jesteś jednak wariat pomidorowy. Przyjemnie popatrzeć na taką ilość odmian.
Faktycznie Król Pomidorowy
Jak pomyślę ile pracy potrzeba żeby kontrolować aby wszystko się zgadzało..... no szacunek.
Teraz jesteś zobligowany do zdawania nam raportów z uprawy.
U mnie na szczęście wysyp czerwonego i malinowego. Dobry czas
Faktycznie Król Pomidorowy

Jak pomyślę ile pracy potrzeba żeby kontrolować aby wszystko się zgadzało..... no szacunek.
Teraz jesteś zobligowany do zdawania nam raportów z uprawy.
U mnie na szczęście wysyp czerwonego i malinowego. Dobry czas

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Mimo niewielkiej uwagi, którą poświęcam pomidorom, mój szał podfoliowy chyba całkiem nieźle
daje radę.
Zaliczyłam już brunatną plamistość, początki alternariozy, SZW, niedobór magnezu,
ale pomidora nie jest tak łatwo wykończyć.
Również pomimo mojego skąpstwa w dokarmianiu roślin, nie mam większego problemu z wiązaniem owoców.

daje radę.

Zaliczyłam już brunatną plamistość, początki alternariozy, SZW, niedobór magnezu,
ale pomidora nie jest tak łatwo wykończyć.

Również pomimo mojego skąpstwa w dokarmianiu roślin, nie mam większego problemu z wiązaniem owoców.

Aniu, nie mam czasu oberwać, bo to podpisać trzeba i wszystko się przedłuża.
Inaczej już by dziś było zielono. Dopóki nie oberwę to nie mogę podlać, żeby nie popękały.
Zazdroszczę pięknego koperku w pomidorkach.

Inaczej już by dziś było zielono. Dopóki nie oberwę to nie mogę podlać, żeby nie popękały.
Zazdroszczę pięknego koperku w pomidorkach.

-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Próbowałem wysyłać przez Google zdjęcia, ale chyba coś nie tak ustawiłem w opcjach udostepniania i widać tylko jak jestem zalogowany.
Wracamy więc do wersji z Drive.
To jest ślad po profesjonalnie za ciasnym wiązaniu.

3 krzaki skończyły w takim stanie.

Wracamy więc do wersji z Drive.
To jest ślad po profesjonalnie za ciasnym wiązaniu.
3 krzaki skończyły w takim stanie.
Poohaty700 ja od zeszłego roku używam do podwiązywania sznurków gumowych. Nie chłoną wilgoci i są elastyczne, rozciągają się nieco, no i są miękkie, nie ocierają i nie ranią łodygi.
Iza
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Doczekałam się i ja pierwszego pomidorka do konsumpcji,ale patrząc na pomidorki
Eli to niby nie ma się czym chwalić ale zawsze coś
.
Pozdrawiam Teresa

Pozdrawiam Teresa

- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Pięknie u Was pod folią
U mnie niestety przyszła katastrofa. Potężne oberwanie chmury spowodowało podtopienie na działce. Przez 24h pomidory stały dosłownie w ok 10cm wodzie. Widać że mocno im to zaszkodziło. Teraz gdy woda zeszła szczyty pomidorów obwiędły. Ma ktoś poradę jak mogę im pomóc?.

U mnie niestety przyszła katastrofa. Potężne oberwanie chmury spowodowało podtopienie na działce. Przez 24h pomidory stały dosłownie w ok 10cm wodzie. Widać że mocno im to zaszkodziło. Teraz gdy woda zeszła szczyty pomidorów obwiędły. Ma ktoś poradę jak mogę im pomóc?.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po powodzi kilka lat temu ( chyba czerwiec 2009 albo 2010), gdy woda stała na działkach cały dzień, kopaliśmy rowy wokół grządek na głębokość szpadla by woda szybciej obciekala. Pomidory podwiedly bo korzenie się dusza z nadmiaru wilgoci. Nastąpił zmasowany atak szarej pleśni i najgorszej odmiany zarazy ziemniaczanej- lodygowa. Na ratunek wyciągnęliśmy ciężka artylerię ; topsin na szara ,i mildex z jakimś drugim preparatem na zarazę na przemian z grevitem. Pomidory uratowaliśmy .
Pozdrawiam! Gienia.