Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany
Nie mam pojęcia o co chodzi ze smakiem. Może wcześniej żułaś gumę albo jadłaś mietówkę . Może masz katar albo "te dni" i smak też się zmienia. Jeżeli masz też inne czarne porzeczki to spróbuj przez porównanie. Innej możliwości nie widzę .
PS
Wyciagnąłem z zamrażarki po kilka jagódek mocno dojrzałych czarnych i takich co jeszcze miały odcień czerwonawy. Prawdę mówiąc wielkiej różnicy w smaku nie było. Żadna nie trąciła mydlinami. To może być sprawa odmianowa
PS
Wyciagnąłem z zamrażarki po kilka jagódek mocno dojrzałych czarnych i takich co jeszcze miały odcień czerwonawy. Prawdę mówiąc wielkiej różnicy w smaku nie było. Żadna nie trąciła mydlinami. To może być sprawa odmianowa
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, nie, nie i nie Smak mam dobry a i inne porzeczki smakują klasycznie jak czarne porzeczki.
Może ktoś kto ma porzeczkę Gofert mógłby opisać jak smakuje? Jestem strasznie nią rozczarowana a mam 10 krzaczków
Spróbuję przetrzymać owoce maksymalnie na krzakach a jak się nie zmieni to sekator czeka
Może ktoś kto ma porzeczkę Gofert mógłby opisać jak smakuje? Jestem strasznie nią rozczarowana a mam 10 krzaczków
Spróbuję przetrzymać owoce maksymalnie na krzakach a jak się nie zmieni to sekator czeka
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
https://www.akademiaroslin.pl/porzeczka ... rna-gofert
O odmianie Gofert same superlatywy. Na tle tych wszystkich odmian Titania wygląda całkiem dobrze. U mnie spisuje się świetnie od ponad 30 lat i mimo mniejszej plenności niż u nowych odmian nie będę jej zmieniał na nic innego. Może gdybym miał plantację to by mnie kusiło , ale na swoje potrzeby 5 krzewów w zupełności wystarcza. Teraz dodatkowo będę testował tą starą odmianę, która doskonale owocuje na starych pędach. Może uda się wyprowadzić z niej szpaler. Było by fajnie.
O odmianie Gofert same superlatywy. Na tle tych wszystkich odmian Titania wygląda całkiem dobrze. U mnie spisuje się świetnie od ponad 30 lat i mimo mniejszej plenności niż u nowych odmian nie będę jej zmieniał na nic innego. Może gdybym miał plantację to by mnie kusiło , ale na swoje potrzeby 5 krzewów w zupełności wystarcza. Teraz dodatkowo będę testował tą starą odmianę, która doskonale owocuje na starych pędach. Może uda się wyprowadzić z niej szpaler. Było by fajnie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 lip 2013, o 10:36
Ja mam 8 krzaczków Goferta i mnie też nieco rozczarował:(Rośliny mają już chyba 3 lata. Na surowo nie próbowałam, za to w zeszłym roku zrobiłam z niego kompot na zimę. Jak dla mnie nie ma zbyt wyraźnego smaku porzeczki, a sok z niego jest gęsty. Nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia do Titanii, ale jak dla mnie przetwory z niej są po prostu najlepsze w porównaniu do innych odmian, które posiadam. W tym roku zrobiłam kompot z Goferta+ agrestu i jeśli mi nie posmakuje to chyba się z nim pożegnam i dosadzę Titanię.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
Moja "mydlana" porzeczka po paru dniach dojrzewania w większości straciła ten nieprzyjemny posmak. Trochę go jeszcze można wyczuć ale nie jest już tak dominujący. Zebrana i trafiła do garnka jako potencjalny dżem i o dziwo w garnku już nie smakuje tak nieprzyjemnie. Widać trafiła mi się porzeczka do słoików tylko
Na pocieszenie ma chyba dużo pektyn. A na minus to nie ma typowego smaku i zapachu czarnych porzeczek. Też lubię te stare odmiany porzeczek smakujące porzeczkami.
Aha, zajrzałam do notatek i wynika z nich, że zamawiałam Gofert ale być może jest to Ruben? Możecie ją zidentyfikować po zdjęciach?
Wygląda tak:
Całkiem nieźle zaowocowała jak na ubogie kaszubskie piaski. Może dam jej jeszcze szansę.
Na pocieszenie ma chyba dużo pektyn. A na minus to nie ma typowego smaku i zapachu czarnych porzeczek. Też lubię te stare odmiany porzeczek smakujące porzeczkami.
Aha, zajrzałam do notatek i wynika z nich, że zamawiałam Gofert ale być może jest to Ruben? Możecie ją zidentyfikować po zdjęciach?
Wygląda tak:
Całkiem nieźle zaowocowała jak na ubogie kaszubskie piaski. Może dam jej jeszcze szansę.
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Mam porzeczkę Titania z której jestem zadowolony tylko że lubię podjadać czyli chciałbym dokupić odmiany na cały okres dojrzewania czyli odmiany wczesne jak i późne .
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bo rodnik ma czerwone owoce Mam kilka krzaków i owoce są bardzo smaczne jak u Captivatora, Spinefree, Karat, Katii lub innych bezkolcowych.Bea_znad_morza pisze:Kalo a masz jakiś pomysł dlaczego moja porzeczka jest niesmaczna? Niby Gofert powinien być smaczny ale z drugiej strony z tego samego źródła mam agrest, który miał być Rodnikiem a ma czerwone owoce
Co do odmiany Gofert to u mnie spisuje się bardzo dobrze. Smak oceniam na dobry mimo to, że krzaki rosną w pełnym cieniu. Ma najdłuższe grona z czarnych porzeczek.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
witam forumowiczów
Wyczytałem zachęcające opisy białej porzeczki Zitavia.
Gdzie szukać sadzonek bo , na Allegro i w szkólkach internetowych nic na temat tej odmiany nie wiedzą
będę wdzięczny za info
Robert
Wyczytałem zachęcające opisy białej porzeczki Zitavia.
Gdzie szukać sadzonek bo , na Allegro i w szkólkach internetowych nic na temat tej odmiany nie wiedzą
będę wdzięczny za info
Robert
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Czy dla porzeczki Gofert pod zbiór ręczny, rozstawa 1,2m w rzędzie i 2m między rzędami będzie dobry? W opisach wyczytałem, że wzrost wzniesiony z tendencją do rozkładania się pod ciężarem owoców. Ziemia III/IV klasa.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
W rzędzie może być ale między rzędami bym dał 3m.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2020, o 21:21
Hej,
Ma ktoś z Was agrest odmiany 'Zielony Butelkowy' oraz 'Najwcześniejszy Honinga'? Odmiany są właściwe niedostępne w handlu, zakładam że ze względu na podatność na amerykańskiego mączniaka, jednak są dla mnie cenna baza. Ma ktoś z Was krzew tej odmiany? Chętnie odkupie sadzonkę.
Pozdrawiam
Rafał
Ma ktoś z Was agrest odmiany 'Zielony Butelkowy' oraz 'Najwcześniejszy Honinga'? Odmiany są właściwe niedostępne w handlu, zakładam że ze względu na podatność na amerykańskiego mączniaka, jednak są dla mnie cenna baza. Ma ktoś z Was krzew tej odmiany? Chętnie odkupie sadzonkę.
Pozdrawiam
Rafał
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Kupiłem dzisiaj w Leroyu porzeczkę różową Gloire des Sablons. Czy ktoś o niej słyszał i może coś więcej powiedzieć?
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Czy ktoś hoduje białą porzeczkę? Posadziłem razem z innymi krzakami (czarna porzeczka, borówka amerykańska, agrest..) wszystko pięknie rośnie, a ta zołza ledwo, ledwo, i niewykluczone że padnie. Pół wieku temu miałem dokładnie to samo na ojcowej działce. Wszystko pięknie rosło, czerwone też, a ta zołza marniała i marniała aż uschła. O co to chodzi?