Papryka w doniczce, na balkonie
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryka w doniczce, na balkon
Rozkrój taką papryczkę i powąchaj. Dla mnie to śmierdzi jakąś chemią choć mam tylko odmianę czerwoną. Zbieram nasiona i wyślę na AWN. Jak dla mnie ta papryka sprawdza się tylko w wersji ozdobnej.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładna ta Binquindo Yellow , już miałam na nią ochotę ,ale skoro dziwnie pachnie .
Miałam kiedyś papryczkę z dziwnym zapachem , była super ,
tylko ten zapach .

Miałam kiedyś papryczkę z dziwnym zapachem , była super ,
tylko ten zapach .

- Maja8999
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 paź 2017, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie są 3 odmiany. Często je używam do dań na ostro. Warto czasem pomyśleć o takich domowych hodowlach do użytku domowego.
Zebrałam dziś ostatnie owocki papryki Rubin, owocowała w donicach aż do tej pory, bardzo plenne krzaczki.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ta papryka rubin duże ma owoce czy małe ?
Ja szukam do doniczek odmian papryk słodkich
Bożena
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moi drodzy! Muszę Wam o tym napisać... znalazłam stare nasiona filius blue z informacją, że należy je wysiać do grudnia 2013. Hmmm... coż wyłożyłam je - sztuk 8 na ligninę i czekałam.
Po dwóch tygodniach jedno nasionko wykiełkowało. Nie macie pojęcia, jak mnie to cieszy.
Wsadziłam je do ziemi i już się pokazały liścienie.
Mam jeszcze stare habanero i poinsettie... Tak w ogóle jakie macie doświadczenie z żywotnością nasion papryczek?
Po dwóch tygodniach jedno nasionko wykiełkowało. Nie macie pojęcia, jak mnie to cieszy.

Wsadziłam je do ziemi i już się pokazały liścienie.
Mam jeszcze stare habanero i poinsettie... Tak w ogóle jakie macie doświadczenie z żywotnością nasion papryczek?
Papryka Rubin ma małe, słodkie, ciekościenne owocki, jest uprawiana na mieloną przyprawę. Świeżą można jeść, jest aromatyczna, bardzo plenna. Wrzuć nazwę w wyszukiwarkę, opisała ją świetnie Morango. Ja uprawiałam w dużych donicach, w tym roku pójdzie do gruntu.limonkaa pisze:Ta papryka rubin duże ma owoce czy małe ?
A z przeznaczeniem do donic wysiałam Trinidad Perfume i chilli NN.
-
- 100p
- Od: 29 maja 2008, o 12:27
Posadziłam do donic słodkie papryki: niskie pomidorowe Iga oraz Dell Piquillo. Mają już pączki kwiatowe (te z pierwszego rozwidlenia usunęłam). Nie wiem co powinnam robić z wilkami wyrastającymi przy liściach poniżej pierwszego rozwidlenia - zostawić, czy usuwać?
Pozdrawiam, Małgorzata
Ja sobie posiałam papryczkę doniczkową Artist.Nie wiem czy jej się uda zaowocować bo rośnie w tempie minimalnym i nadal jest maleńka. nie ma jeszcze pąków. Jeszcze nie wyrosła z kubka po śmietanie i może nie wyrośnie?
Papryki też się przesadza głebiej ? po same liścienie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lip 2018, o 18:11
Ciężko powiedzieć - kiedyś też sporo hodowałem w pojemnikach(w butelkach 5l) papryki i pomidorki między innymi, więc przerobiłem sporo problemów... wstaw może większe zdjęcie albo opisz coś dokładniej - kiedy podlewasz, jakie są to pojemniki(pojemność), na moje oko to coś z korzeniami, "duszą się"- a to może być spowodowane np złym drenażem, za bardzo zbitą masą korzeniową ( zbyt ciasne pojemniki co tez prowadzić może do zakwaszenia gleby a to do całej masy problemów) . Z tego co widzę to doniczki są zdecydowanie za małe- 5 litrowe wiaderko/butelka to minimum dla takiej standardowej papryczki a i tak są problemy z nawodnieniem i uzupełnieniem wypłukiwanych składników pokarmowych- gł. wapnia. Jeśli dało by się wyciągnąć bryłę korzeniową- np odwracając jakoś do góry nogami te doniczki to może pokaże się przyczyna o której mówię.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Czy one są w korytku? Jeśli tak, to po prostu za mało miejsca mają.
Mój doniczkowy kundelek całkiem sobie radzi, mimo tego że jest w półcieniu.

Mój doniczkowy kundelek całkiem sobie radzi, mimo tego że jest w półcieniu.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lip 2018, o 18:11
Hej dzięki wielkie za informację.
Już piszę o szczegółach i dorzucę zdjęcie. Całośc czyli 3 sztuki papryki są w skrzynce balkonowej z systemem nawodniającym. Tzn jest w srodku taka wkladka plastikowa z której w jednym rogu jest wlew wody ze wskaznikiem, ala czerwony ping-pong. Z tego co pamiętam to są 50cm. Na dno wysypałem keramzyt, tylko tak zeby przykryc ten system nawadniajacy i reszte uzupełniłem ziemią.
Z desperacji z chęci ratowania tych roślinek w nocy o 1 dosypałem im do ziemi nawozu do warzyw i podlałem obficie wodą i jakby trochę odżyły.
Mam teraz dwie koncepcję, albo ten nawóz pomógł albo woda. Ogólnie staram się codziennie sprawdzać, czy wskażnik poziomu wody pokazuje że jest pełno, tak żeby miały wodę, aczkolwiek kilka deszczowych dni, nie dolewałem wody no bo właśnie, dużo padało i nie chciałem żeby zgniły od nadmiaru, szczególnie że ten system nie ma odprowadzania nadmiaru wody. Możliwe ze potrzebowaly jednak więcej wody... Ciężko powiedzieć.
Mam obok miejsce w skrzyncę, myślicie, że powinienem jedną przesadzić? Inna sprawa bardzo mocno poszły mi w górę i przy wietrze i ciężarze papryczek boję się że wypadną z ziemi. Macie może pomysł co można z tym zrobic?

Już piszę o szczegółach i dorzucę zdjęcie. Całośc czyli 3 sztuki papryki są w skrzynce balkonowej z systemem nawodniającym. Tzn jest w srodku taka wkladka plastikowa z której w jednym rogu jest wlew wody ze wskaznikiem, ala czerwony ping-pong. Z tego co pamiętam to są 50cm. Na dno wysypałem keramzyt, tylko tak zeby przykryc ten system nawadniajacy i reszte uzupełniłem ziemią.
Z desperacji z chęci ratowania tych roślinek w nocy o 1 dosypałem im do ziemi nawozu do warzyw i podlałem obficie wodą i jakby trochę odżyły.
Mam teraz dwie koncepcję, albo ten nawóz pomógł albo woda. Ogólnie staram się codziennie sprawdzać, czy wskażnik poziomu wody pokazuje że jest pełno, tak żeby miały wodę, aczkolwiek kilka deszczowych dni, nie dolewałem wody no bo właśnie, dużo padało i nie chciałem żeby zgniły od nadmiaru, szczególnie że ten system nie ma odprowadzania nadmiaru wody. Możliwe ze potrzebowaly jednak więcej wody... Ciężko powiedzieć.
Mam obok miejsce w skrzyncę, myślicie, że powinienem jedną przesadzić? Inna sprawa bardzo mocno poszły mi w górę i przy wietrze i ciężarze papryczek boję się że wypadną z ziemi. Macie może pomysł co można z tym zrobic?