Witaj, bardzo się cieszę, że udały Ci się szczepienia. Gratuluję, trafiłeś w dobry termin, bo efekt znakomity. Pozdrawiam ania1590lgrom pisze:Jak obiecałem oto efekty szczepienia. Podziękowania dla użytkowników forum garom i ania1590, MIVIBE
Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
ania1590
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Termin terminem najważniejsze im wcześniej tym lepiej i zrazy nie ruszyły. Jeszcze raz ślicznie dziękuję
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
Zrazy na ~17cm konarze jabłoni padają. Co robię nie tak? Dodam że przypadek ten sam na dwóch różnych jabłonkach.
Obcinam konar pod koniec zimy. Przed szczepieniem odcinam jeszcze kawałek. Szczepie za korę i na początku daje kilka zrazów, żeby konar żył na całości. Założenie było takie żeby z czasem pozbywać się zbędnych szczepień. Niestety same się wyłamują bez mojej pomocy. Wygląda to tak jakby kora uciskała zraz za mocno. Zrazy pięknie rosną ale w miejscu szczepienia są cieniutkie.
Na pierwszym zdjęciu zraz tegoroczny, na pozostałych dwóch zeszłoroczne w chwili obecnej :/
Obcinam konar pod koniec zimy. Przed szczepieniem odcinam jeszcze kawałek. Szczepie za korę i na początku daje kilka zrazów, żeby konar żył na całości. Założenie było takie żeby z czasem pozbywać się zbędnych szczepień. Niestety same się wyłamują bez mojej pomocy. Wygląda to tak jakby kora uciskała zraz za mocno. Zrazy pięknie rosną ale w miejscu szczepienia są cieniutkie.
Na pierwszym zdjęciu zraz tegoroczny, na pozostałych dwóch zeszłoroczne w chwili obecnej :/
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kora nie uciska tylko zastosowana maść powoduje zamieranie pędu. Na 2 fotce wyraźnie widać martwicę.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Zgadzam się z przedmówcą. To ta maść powoduje martwice. Pokazywane były już kilkakrotnie podobne obrazki mi zresztą też spaliła miejsce szczepienia.
- mathun
- 200p
Problem w tym że stosuje maść do szczepień Sumin i w dodatku nie przeterminowaną.kaLo pisze:Kora nie uciska tylko zastosowana maść powoduje zamieranie pędu. Na 2 fotce wyraźnie widać martwicę.
Edit:
Właśnie wyczytałem że z tą maścią są problemy: viewtopic.php?f=34&t=84089&start=924
Jest jakiś sposób na uratowanie chociaż tegorocznych zrazów? Mam zeskrobać tę maść?
-
Obawiam się, że niewiele to da bo już zążyła wniknąć w tkanki. Możesz spróbować letniej okulizacji oczkami z tych wyłamanych pędów bo termin chyba odpowiedni , szczepić przez stosowanie albo za korę. Przynajmniej spróbujesz uratować odmiany. Termin b. dogodny bo w niedzielę zaczyna sie górowanie księżyca.
- mathun
- 200p
Jesteście niesamowici!! Naprawdę!! Od dłuższego czasu zastanawiałem się co jest nie tak, a Wy mi od razu mówicie..zanim jeszcze przyznałem się do zastosowanej maści. Jestem Wam bardzo wdzięczny, bo nie wpadłabym na to że "maść do szczepień" nie nadaje się do szczepień, i że całe to zło to przez tę maść.
Będę próbował. Nie mam chyba większego wyboru. Tylko pogoda u nas deszczowa :/kaLo pisze:Obawiam się, że niewiele to da bo już zążyła wniknąć w tkanki. Możesz spróbować letniej okulizacji oczkami z tych wyłamanych pędów bo termin chyba odpowiedni , szczepić przez stosowanie albo za korę. Przynajmniej spróbujesz uratować odmiany. Termin b. dogodny bo w niedzielę zaczyna sie górowanie księżyca.
Ja z kolei utracilem większość tegorocznych i zeszłorocznych szczepień bo nie stosowałam żadnej maści i wdarły się patogeny kory z grupy Pezicula i Cytospora. Przez co nawet niektóre podkładki straciłem bo nie wyciąłem w porę porażonych części.
-
Spróbuj przed szczepieniem odkazić podkładki i zrazy Topsinem. Maści używam tylko do zasmarowywania miejsc po wyciętych drobnych gałązkach.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Drodzy Forumowicze czas okulizacji nastał . Piszę to bo łatwo przegapić .