Czerwona porzeczka - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czerwona porzeczka - choroby i szkodniki
Mszyce a właściwie ich przyciasne ubranka.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurcze, w zeszłym roku plaga i w tym tak samo, a chodzi o gąsienice brzęczaka porzeczkowego (i jeszcze jakieś zielone). Mam od lat porzeczki i nie pamiętam takich inwazji, gdzie w ciągu jednego dnia, z krzaka znikają liście i zostają same ogonki liściowe. Zbieram ręcznie i dodatkowo opryskałem, bo nie ogarniam tych ilości! Gąsienice atakują porzeczki czerwone i białe, agrest i porzeczkoagrest. Skąd to się wzięło?
-
Z ekologicznych metod uprawy w poprzednich latach. . Jedna samica może złożyć do 100 jaj ,więc na jednym krzaku możesz mieć tysiące szkodników. Ręcznie nie wytępisz. To drugie to pewnie piłecznica agrestowa. Jak nie dziadostwa wytrujesz to zejdą do ziemi i za rok będzie jeszcze więcej.
-
Podlewasz?
Tak podlewam
Witam, nie wiem co się stało z moimi porzeczkami. Mają bardzo mało liści, niektóre się jakby nie rozwinęły. Kwiatow było dużo ale owoce się nie zawiazaly, jest po trzy cztery owoce na gałązce a resztę kwiatu dopadło. Czerwona porzeczka już się czerwieni ale kiepsko to wygląda. Dodatkowo na jednym krzaku czarnej porzeczki uschla gałąź razem z owocami. Co może być przyczyną? To jakaś choroba czy szkodnik? Proszę o pomoc.
Parę zdjęć:
Parę zdjęć:
-
Były nawożone?. U mnie co roku duża porzeczka czarna ma problemy ze startem. Kwitnie pięknie ale pierwsze listki są karłowate , szybko żółkną i zamierają. Dopiero po solidnym podlaniu z nawozem wyrastają nowe, silne liście i owoce dojrzewają bez problemu.
Zasychające pędy mogą być zaatakowane przez przeziernika porzeczkowca. i raczej nic z nich nie będzie.Trzeba wycinać stopniowo aż do zdrowego miejsca.
Fotosik nadal nie żyje.
Zasychające pędy mogą być zaatakowane przez przeziernika porzeczkowca. i raczej nic z nich nie będzie.Trzeba wycinać stopniowo aż do zdrowego miejsca.
Fotosik nadal nie żyje.
Nawoziliśmy na wiosne. Porzeczki nie są podlewane. Ale w poprzednich latach nie było takich problemów. Było bardzo dużo owoców i gąszcz liści a w tym roku coś jest nie tak. Porzeczki mamy od 3 lat.
Powycinamy te uschnięte gałęzie tak jak Pan pisze.
Powycinamy te uschnięte gałęzie tak jak Pan pisze.
-
Pewnie nie prowadzicie żadnej ochrony przed przeziernikiem porzeczkowcem i najprawdopodobniej to są skutki żerowania gąsienic.. Dwa dni temu też musiałem wyciąć taki zamierający pęd . W dolnej części , kilka cm nad ziemią rdzeń był wyjedzony.
http://doradztwosadownicze.pl/komunikat ... eczkowiec/
http://doradztwosadownicze.pl/komunikat ... eczkowiec/
-
Weź do łapki sekator i będziesz wiedział czy w środku siedzi larwa. Wygląda na grzyba ( są jakieś białe wykwity na pędach ale fotka mało wyraźna) ale to może być infekcja wtórna osłabionego przez przeziernika pędu.
Co roku mam problem z krzakiem porzeczki czerwonej. Pryskałem różnorodnymi środkami ochrony i nic nie pomogło. W tym roku chcę zastosować środki ochrony naturalnej. Ale żeby coś leczyć, to trzeba postawić diagnozę. W tej chwili niektóre liścia mają czerwone przebarwienia, a od spodu liścia są widoczne pojedyncze robaczki chyba mszyca. Z biegiem dni w miejscach zaczerwienionych pojawiają uwypuklenia jakby garby na liściach. Co to za choroba Waszym zdaniem?
Jakie opryski i w jakich terminach należy wykonać?
Jakie opryski i w jakich terminach należy wykonać?