Lustrzanki, cyfrowe, sprzęt i techniki fotografii
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sie 2015, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lustrzanki, cyfrowe, sprzęt i techniki fotografii
Też przeglądam strony z aparatami. Przed chwilka dotarłem do strony .... i jest sporo propozycji i nie wiem już sam na co mam sie zdecydować. Jedni polecają lustrzankę inni nie. A co myślicie o tym NIKON D3200 18-55 mm VR II
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
pull, już kiedyś miałem zapytać, czym pstrykasz. Bo zdjęcia nadrzędne.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
Mam dwa aparaty.
Jeden to zaawansowany kompakt z zoomem 50.
Drugi to średnio zaawansowana lustrzanka dla amatorów.
Z obydwu często korzystam.
Jeden to zaawansowany kompakt z zoomem 50.
Drugi to średnio zaawansowana lustrzanka dla amatorów.
Z obydwu często korzystam.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szukam aparatu hybrydowego, moją gorąca miłością od ponad 20 lat są Canony. Który model możecie mi polecić. Robię dużo pejzaży i macro.
Agata
Lustrzanki cyfrowe mają duże możliwości, ale trzeba się trochę pomęczyć, żeby się nauczyć obsługi. Dla mnie to bez sensu kupować drogie aparaty, kiedy nigdy nie wykorzysta się ich możliwości, a zdj. robione są zawsze na trybie ?auto?.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Agata, znasz markę więc wiesz, że w przypadku Canona, im niższy numer, tym wyższa półka. Przez lata słuchałem kłótni kolegów, czy lepszy EOS1 czy Nikon EfCzwórka W przypadku Canona, wpisał bym kwotę, którą dysponuję i schodził w jej ramach do najniższego numeru jaki jest dostępny. Ale mogę się mylić, bo lekko wypadam z branży.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grass231 nie do końca mogę się z Tobą zgodzić , bo nie wszyscy "trzaskają" na auto.
Adamie obydwa moje Canony i analog i lustrzanka to dość niskie numery. Analoga nadal mam ale z wiadomych względów nie jest teraz używany, lustrzanka jest dość masywna i ciężka. Chcę wrócić do fotografowania i typ padł na hybrydę, ale ja też już lekko wypadłam z obiegu i nie wiem czy w hybrydach Canon nadal jest godny uwagi.
Adamie obydwa moje Canony i analog i lustrzanka to dość niskie numery. Analoga nadal mam ale z wiadomych względów nie jest teraz używany, lustrzanka jest dość masywna i ciężka. Chcę wrócić do fotografowania i typ padł na hybrydę, ale ja też już lekko wypadłam z obiegu i nie wiem czy w hybrydach Canon nadal jest godny uwagi.
Agata
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 cze 2016, o 19:11
- Kontakt:
Ja jestem zwolennikiem lustrzanek NIkon. Nigdy mnie nie zawiodły
Dla wszystkich co mają dylemat jaki aparat kupić czy jaki obiektyw wybrać polecam stronkę: Optyczne.pl
Jest to portal na którym znajdziemy rankingi lustrzanek, kompaktów, obiektywów i lornetek.
Zamieszczone rankingi zawierają zarówno opisy i oceny jak i wszelkiego rodzaju testy prezentowanego sprzętu.
Naprawdę polecam.
Jest to portal na którym znajdziemy rankingi lustrzanek, kompaktów, obiektywów i lornetek.
Zamieszczone rankingi zawierają zarówno opisy i oceny jak i wszelkiego rodzaju testy prezentowanego sprzętu.
Naprawdę polecam.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
To jaki aparat do 2500zl polecacie?
- Kamis95
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sty 2018, o 10:54
- Kontakt:
Dołączam się do pytania! Koniecznie Nikon!
- Dzon
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lip 2018, o 13:00
- Kontakt:
Jestem fotografem.
Zdecydowanie nie polecam Canona ani Nikona (ani Pentaxa). Zdecydowanie nie lustrzanki, a bezlusterkowce z wymiennymi obiektywami. Ruchome lustra to technologia z lat 70tych gdzie tylko sensor zmieniono na z filmu na cyfrowy.
"lustrzanka" kojarzy się z jakością tylko dlatego że do niedawna nie miały alternatywy. Obecnie bezlusterkowce gdzie sam sensor a nie fizyczne lustro decyduje kiedy robi się zdjęcie.
Największą przewagą jest elektroniczny wizjer (oraz mniejszyc rozmiar z powodu braku ruchomego lustra) - zawsze widać jak będzie wyglądało finalne zdjęcie (zwłaszcza kolory).
W lusterkowcach patrzy się jedynie przez obiektyw, a nie sensor (opcja live view spowalnia mocno wszystkie aparaty).
Z aparatów jakie polecam:
- Olympus do zdjęć, Panasonic do video
- Fujifilm do zdjęć
- Sony a6000-6500 lub A7 do zdjęć i video
Zdecydowanie nie polecam Canona ani Nikona (ani Pentaxa). Zdecydowanie nie lustrzanki, a bezlusterkowce z wymiennymi obiektywami. Ruchome lustra to technologia z lat 70tych gdzie tylko sensor zmieniono na z filmu na cyfrowy.
"lustrzanka" kojarzy się z jakością tylko dlatego że do niedawna nie miały alternatywy. Obecnie bezlusterkowce gdzie sam sensor a nie fizyczne lustro decyduje kiedy robi się zdjęcie.
Największą przewagą jest elektroniczny wizjer (oraz mniejszyc rozmiar z powodu braku ruchomego lustra) - zawsze widać jak będzie wyglądało finalne zdjęcie (zwłaszcza kolory).
W lusterkowcach patrzy się jedynie przez obiektyw, a nie sensor (opcja live view spowalnia mocno wszystkie aparaty).
Z aparatów jakie polecam:
- Olympus do zdjęć, Panasonic do video
- Fujifilm do zdjęć
- Sony a6000-6500 lub A7 do zdjęć i video
Najpierw był ogród pod miastem.
Teraz jest taras w centrum
Teraz jest taras w centrum
Jakiś przykład zdjęć by osądzić czy jesteś wiarygodny w swych wypowiedziach?Jestem fotografem.
Jak robisz zdjęcia w RAW-ach to też masz podgląd na finalne zdjęcie?Największą przewagą jest elektroniczny wizjer (oraz mniejszyc rozmiar z powodu braku ruchomego lustra) - zawsze widać jak będzie wyglądało finalne zdjęcie (zwłaszcza kolory).