Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
maricn
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2017, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

U mnie rośnie jakiś fenomen :D , wszystkie arbuzy uschły już od fuzariozy to jeden rośnie jak szalony. Ma powierzchnie około 3-4m2 bez mojej ingerencji z pewnością by miał więcej, cały czas rośnie. Na krzaku ma 2 owoce około 7kg, i wciąż przybierające na wadze 1 około 3-4kg i jeden 2-3kg podejrzewam, że to nie są ostatnie. Liście zdrowe, mocno zielone. Na początku jako jeden z pierwszych wykazywał lekkie oznaki fuzariozy które dość szybko ustąpiły.
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2018, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czesc (Pizza ) mialas na zewnątrz czy w tunelu te arbuzy?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lexus456 pisze:wokan ja nie zauważyłem żadnego opóźnienia w kwitnieniu . Różnica w plonie ogólnym jest kolosalna z szczepionego arbuza w sumie 13.2 kg na nieszczepionych 5 roślinach po 1 owocu od 4 do 5 kg . Wszystkie nawiezione tylko obornikiem i po posadzeniu raz podlane florawitem.
U mnie fenomen to szczepione Rosario - na dwóch krzakach mam 7 dorodnych owoców, w tym 4 mają na oko pomiędzy 5 a 8 kg, pozostałe są młodsze i mają około 3-4 kg i jeszcze pewnie nadgonią :)
Dzisiaj pod noż poszło pierwsze Złoto Wolicy - 33 dni czyli encyklopedycznie - 3,7 kg i o dziwo miał jeszcze białe pestki i spokojnie mógł powisieć jeszcze ze 4-5 dni. Taka niespodzianka, a myślałem, że rwę na pewniaka :roll:
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

darek19391 - na zewnątrz. Wysadzałam 4 arbuzy tego samego dnia - jeden już dojrzał (ten mały), drugi jest wielkości pięści i nie wiem, czy urośnie wiele większy (ma jeszcze ok. 20 dni, odliczając te, kiedy było za zimno dla wzrostu), dwa pozostałe jakoś średnio rosną, ciągle pojawiają się zawiązki i zaraz odpadają. Ogólnie plon baardzo słaby, ale może w następnym roku przy większej trosce o nie będzie lepiej. :)
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

wokan ja w poniedziałek zerwałem miał ok 5 kg i tez nie dojrzały ,to pewnie przez Ta pogodę ciągle padało.

Może pod koniec tygodnia sprawde jakiegos nastepnego:)
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Pizza A nie rosną czasem w Cieniu ?? i kiedy je sadziłaś ?
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

W głębokim cieniu nie, ale w półcieniu owszem - trochę zacienia je piwonia, ale ogólnie rzecz biorąc dostęp do słońca mają, po upalnym dniu ziemia przy nich jest mocno ciepła. Tak bardzo mógł zaszkodzić niedobór słońca?
Sadziłam... hę, z tego co pamiętam to około 13 maja, przymrozków u mnie nie było nawet śladu. W każdym razie "mniej więcej" terminowo.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pizza, jak masz ochotę na poważniejszą przygodę z arbuzami i przyjemność jedzenia dużych owoców to zapraszam na naukę szczepienia - do stolicy zDolnego Sląska :wink:
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Z moich obserwacji widzę ze cień im nie służy, jak i deszcz . Sam kiedyś próbowałem z rozsady i tez miałem arbuzy wielkości pomarańczy .

Przez ostatnie lata sadze ziarno prosto do gruntu wtedy co ogorki w tym roku 5 maja .
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Wczoraj zerwałem dwie sztuki, rossario po 37 dniach 9,8kg.
Obrazek

Obrazek

Złoto wolicy 5.1kg zerwane po 34 dniach
Obrazek
Obrazek
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na Rosario to na prawdę sporo ;:180 Ciekawe jaki jest rekord Polski dla tej odmiany?
Dojrzałe były?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Wolica była idealnie dojrzała, niestety pomyliłem się z rosario. Zapylony był 15 czerwca a nie 18, boje go się teraz otworzyć bo może być przejrzały :(
Piotr
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

Rolnik90
Ale gigant :shock: mój największy rosario miał 5-6 kg. A. Bingo coś słabo rośnie największy ma może 2 kg a reszta z 0,5 i rosną bardzo wolno zapylone jakoś na początku lipca. Za rok będe uprawiał tylko jedną odmianę rosario jestem z niej bardzo zadowolony. 8-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”