Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oszczędnie z wodą by nie zalać kłączy, wybije młode liście a wtedy ustaw w stanowisku jasnym ale nie bezpośrednio nasłonecznionym, codzienne nawet dwa razy w dniu zraszanie, pod doniczką z podstawkiem taca wypełniona stale mokrym keramzytem, nawożenie co dwa tygodnie nawozem mineralnym a w okresie zimowym jedynie biohumusem(nawóz organiczny dawany raz w tygodniu), podlewanie co tydzień taka dawka wody by pojawiła się na podstawku i po 15 minutach by z niego zniknęła jeśli nadal będzie nadmiar odlać, na dnie doniczki powinien być drenaż minimum 1 cm warstwa. :D
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

Czarodziej_ pisze:Oszczędnie z wodą by nie zalać kłączy, wybije młode liście a wtedy ustaw w stanowisku jasnym ale nie bezpośrednio nasłonecznionym, codzienne nawet dwa razy w dniu zraszanie, pod doniczką z podstawkiem taca wypełniona stale mokrym keramzytem, nawożenie co dwa tygodnie nawozem mineralnym a w okresie zimowym jedynie biohumusem(nawóz organiczny dawany raz w tygodniu), podlewanie co tydzień taka dawka wody by pojawiła się na podstawku i po 15 minutach by z niego zniknęła jeśli nadal będzie nadmiar odlać, na dnie doniczki powinien być drenaż minimum 1 cm warstwa. :D
miała keramzyt i w środku i pod doniczką , oszczędnie podlewałam, może za mało?, nawoziłam do jesieni...
teraz myślę, że może było jej za zimno...
przestawiłam ją z parapetu na regał, będzie jej cieplej, gorzej ze światłem...
dziękuję Czarodzieju Świetlany... :)
zobaczymy co z niej będzie...

z pozdrowieniami...
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wykorzystam trochę ten wątek :twisted: mojej alokazji nagle zaczęły żółknąć wszystkie liście :( zobaczyłem ją dzisiaj a ona ma jeszcze takie miejsca gdzie liść zrobił się miękki i ciemny :evil: wie ktoś dla czego?
Pozdrawiam, Arek :)
x-C-j
---

Post »

W obydwu przypadkach przydały by się zdjęcia z opisami warunków w jakich rosły Wasze rośliny. :D
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40

Post »

na początku stał ok 0.5 metra od okna zachodniego gdy został przeniesiony ok 3 metrów od okna to zaczęło się dziać, podlewanie raz na tydzień lub półtora

Obrazek
a to nowy liść
Obrazek
Pozdrawiam, Arek :)
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Nie chciałabym nikomu dawać fałszywej nadziei, ale moja alokazja kilkakrotnie traciła wszystkie liście i po paru tygodniach odżywała na nowo. Ona wyrasta z bulwy, a roślinki tego typu co jakiś czas fundują sobie taką formę "odpoczynku"...
Awatar użytkownika
Bozena S
50p
50p
Od: 28 paź 2007, o 12:20

Post »

Mojej alokazji nie wyrzuciłam. Żywię się "fałszywą nadzieją", że odżyje na wiosnę. Na razie trzymam w lekkim podłożu kłącza, od czasu do czasu podlewam, zraszam. Przeniosłam na stronę pólnocną. Czekam. A nuż?!
x-C-j
---

Post »

ares13 mało wody i za suche powietrze stąd efekty na liściach. :D
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p
Od: 9 paź 2007, o 20:54

Alocasia - plamy na liściach

Post »

Mojej Alokazji pojawiły się na liściach żółte plamy, które potem brązowieją.
Do tej pory ładnie rosła, wypuściła nawet nowy listek, ale od jakiegoś czasu stoi, kolejny listek, który zaczęła wypuszczać przestał rosnąc, a teraz te plamy.
Oprócz nich żółkną jej również końcówki liści.
Stoi w łazience na oknie i do tej pory jej to odpowiadało, zraszam ją co jakiś czas i podlewam raz w tygodniu ale dosyć dużo.
Jak myślicie, co może być przyczyną?
Wstawiam zdjęcie, chociaż bardzo malutkie.

Obrazek
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Jeśli podlewasz ją raz w tygodniu i dosyć obficie, to te zmiany na liściach mogą być wynikiem zbyt mokrego podłoża. Piszesz, że stoi w łazience. To dosyć wilgotne miejsce, więc nie trzeba jej tak często podlewać. Tym bardziej, że teraz w okresie spoczynku rośliny podlewa się skąpiej :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p

Post »

Sprawdzałam jej ziemię głębiej i nie miała bardzo mokrej.
A myślisz, że mogłabym ją teraz przesadzić?
Dałabym jej większą doniczkę, bo korzenie sięgają jej aż po brzegi i może ma trochę za ciasno.
Czytałam gdzieś żeby na keramzyt dać jej popiół a później torf, ale jakoś nie bardzo mi ten torf pasuje.
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p

Post »

aves pisze:ja mam taka radę zebyście przesadzili/ły swoje alokazje do doniczek dość luźnych, w których na spodzie jest kaeramzyt zasypany popiołem, potem dużo torfu , a na koniec trochę uniwersalnej ziemi i zasypac powieszchnie żwirkiem sparzonym, zeby ograniczyć parowanie, dobrze jej zrobi średni jasny kąt i ranne i wieczorne obfite zraszanie, podlewaj kompostem z woda, albo czymś azotowym, pomoże, tak pomogłem cioci i rośnie duzo szybciej, od poczatku stycznia wybiła aż 4 nowe liście: jeden już dojrzały, dwa mniejsze i jeden jeszcze osłonce.....a macie jakies inne gatunki z rodzaju alocasia, bo sa naprawdę piękne, niektóre ogromne....
A z czego ten popiół?
Nadaje się taki z pieca po spaleniu węgla?
I czy na pewno torf jest odpowiedni dla Alokazji?
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Z przesadzaniem teraz bym się jeszcze wstrzymała do końca lutego. Jeśli jednak mówisz, że bryłakorzeniowa jest bardzo przerośnięta, to wyjmij ją ostrożnie daj większą doniczkę nie obsypując ziemi. Uzupełnij luki.
Najlepsze podłoże to ziemia doniczkowa z dodatkiem mchu sfagnowca lub ziemia dla storczyków :D
Popiół z węgla drzewnego i torf może też być. Torf ma właściwości lekko zakwaszające ziemię.Należy go wymieszać z ziemią.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”