Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Też stawiam na szarą. Ona często atakuje na zipach i w miejscach gdzie są jakieś martwe tkanki.
SylwesterK6 " ptasie oczka " na owocach mogą świadczyć o raku bakteryjnym ale nie wszystko też do niego pasuje. Przy RB liscie najpierw więdną a dopiero potem zasychają na jasnobrązowy kolor . U Ciebie to bardziej przypomina brak potasu. Poza tym białe kropki na liściach wyglądają jakby żerował przędziorek ale nie widziałem ani jednego na fotkach. Może to jakiś inny roztocz, jeszcze mniejszy niż przędziorek albo jakiś szpeciel. Jest coś takiego jak pordzewiacz pomidorowy (Aculops lycopersisi) . Uszkodzenia szypułek nie przypominają niczego co bym widział wcześniej.
SylwesterK6 " ptasie oczka " na owocach mogą świadczyć o raku bakteryjnym ale nie wszystko też do niego pasuje. Przy RB liscie najpierw więdną a dopiero potem zasychają na jasnobrązowy kolor . U Ciebie to bardziej przypomina brak potasu. Poza tym białe kropki na liściach wyglądają jakby żerował przędziorek ale nie widziałem ani jednego na fotkach. Może to jakiś inny roztocz, jeszcze mniejszy niż przędziorek albo jakiś szpeciel. Jest coś takiego jak pordzewiacz pomidorowy (Aculops lycopersisi) . Uszkodzenia szypułek nie przypominają niczego co bym widział wcześniej.
-
I też na "zipie". Musisz czym predzej opryskać.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zerwałem przed opryskiem Signum powinien stłumić na jakiś czas infekcję , postaram się wyhodować tą szarą pleśń , KaLo a co masz na myśli pisząc "zipie" ??
-
Zip to potoczna nazwa takiej kreski na pomidorze podobnej do suwaka blyskawicznego ZIP fastener (ang). Bardzo dobrze to widać na pierwszej fotce, którą wstawiłeś. Idzie od blizny po kwiatku do szypułki. Wzdłuż niej najczęściej są jakieś nekrozy, kocie mordki itp. i takie miejsca są najbardziej narażone na infekcje. Świetnie widać zipy na tym zdjęciu
majmaj pisze:
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wieci co dzięki wam za zainteresowanie. Nie wiem sam czy to rak czy nie. Patrząc na opis raka to niby się zgadza. Natomiast nie dodałem jednej rzeczy. Pomidory rosną wśród fasoli. Tylko z jednej strony rośnie papryka 2 rządki, póżniej kapusta biała 2 rządki i ogórki. A tak to z 3 stron fasola. Czy to ma coś wspólnego z tym? Fasola ładnie rośnie także chyba to nie powód? Chyba kupię coś na raka. Jeszcze dzisiaj po pracy sprawdzę te przędziorki. Najgorsze jest to że widać jak to przenosi się na kolejne krzaki.
-- 23 lip 2018, o 15:33 --
Z drugiej strony czy przędziorki jadłby by tylko jedną stronę liścia? Na każdym zaatakowanym liściu tylko wierzchnia część jest biała a spód jest ok jak być powinien.
-- 23 lip 2018, o 15:33 --
Z drugiej strony czy przędziorki jadłby by tylko jedną stronę liścia? Na każdym zaatakowanym liściu tylko wierzchnia część jest biała a spód jest ok jak być powinien.
Mam tę moc - Sylwek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Przędziorki żeruja na spodniej stronie liścia.
Pozdrawiam! Gienia.
-
A plamki widać na górnej.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
KALO u mnie zatrzymała się ta choroba. Od kilku dni zero nowych plam - może kwestia pogody bo dla odmiany upał.kaLo pisze:Owoce czyściutkie bez jednej plamki a przy bakteryjnej plamistości coś powinno wyskoczyć.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Wracając do tematu nie widać żadnych robaczków. Zauważyłem natomiast, że po oprysku kilku krzaków Topsin'em tam gdzie są białe kropki i czarne plamki na wierzchniej stronie liścia, pojawiły się zaschnięte kropki na spodniej stronie liścia. Nie wiem czy to coś ma wspólnego z chorobą?
Dzisiaj nie udało mi się dostać nic innego niż Miedzian Extra, postanowiłem opryskać liście Magiczną Siłą do pomidorów. Jest w niej 39% potasu, także chyba nie zaszkodzi spróbować. Zrobię kilka oprysków i zobaczymy.
Jutro natomiast zamierzam prysnąć Miedzianem.
Sprawdzałem też czy są jakieś podłużne wcięcia na łodygach i nic nie znalazłem poza kilkoma starymi kropkami na tym krzaku od którego zaczęła się przygoda. Chyba, że to póżniejsze stadium. Nie ciąłem żadnej łodygi póki co.
Nie napisałem może też ważnej kwestii. Na połowie krzaków liście są pozwijane ale tylko te dolne.
Parę zdjęć po oprysku Topsin. Kilka jest trochę innych niż poprzednie. Może coś komuś jeszcze rzuci się w oczy. Ostatnie zdjęcie to fasola. Niektóre liście tak wyglądają.
Dzisiaj nie udało mi się dostać nic innego niż Miedzian Extra, postanowiłem opryskać liście Magiczną Siłą do pomidorów. Jest w niej 39% potasu, także chyba nie zaszkodzi spróbować. Zrobię kilka oprysków i zobaczymy.
Jutro natomiast zamierzam prysnąć Miedzianem.
Sprawdzałem też czy są jakieś podłużne wcięcia na łodygach i nic nie znalazłem poza kilkoma starymi kropkami na tym krzaku od którego zaczęła się przygoda. Chyba, że to póżniejsze stadium. Nie ciąłem żadnej łodygi póki co.
Nie napisałem może też ważnej kwestii. Na połowie krzaków liście są pozwijane ale tylko te dolne.
Parę zdjęć po oprysku Topsin. Kilka jest trochę innych niż poprzednie. Może coś komuś jeszcze rzuci się w oczy. Ostatnie zdjęcie to fasola. Niektóre liście tak wyglądają.
Mam tę moc - Sylwek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2014, o 18:04
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Wygląda na suchą zgniliznę wierzchołkową .Przemo7755 pisze:Co to za choroba i czym radzicie pryskać?