Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
miroslawiec
50p
50p
Od: 24 kwie 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

Witam
Tomala tak wygląda mój Denis Blue
https://www.fotosik.pl/zdjecie/878fe771d60e400f
https://www.fotosik.pl/zdjecie/9c92030e6317915e

a to kupiona w 2016 r miała być "KazPliszka", w Plumeri.pl twierdza,że to wina tegorocznej AURY.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e12c166dd9c2fe28
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b72a8e421b209edb

pozdrawiam Kazik
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To to moje n/n to raczej nie jest Denise Blue bo ma owoce wyraźnie większe i spłaszczone. Podobne do Bonusa ale to nie bonus bo ma jednak trochę inny smak i no i owoce różnią się detalami. Na pewno jest to któraś z odmian o największych owocach bo średni owoc jest bardzo duży.

Co do KazPliszka to wygląd krzewu pasuje ale owoce już trochę mniej. Może jeszcze bym znalazł jakieś owoce na moim KazPliszka ale już dawno dojrzał i w większości jest objedzony. Owoc w pełni dojrzały jest chyba najbardziej dziko smakujący ze wszystkich odmian które jadłem. Podobny do jagody leśnej tylko słodziutki. Prawdopodobnie najlepsza odmiana na przetwory.
Nie w pełni dojrzałe owoce tej odmiany maja taki dziwny cukierkowy aromat niepodobny do żadnej innej odmiany która próbowałem.
Kształt owocu wybitnie kulisty z dużą i rozwiniętą "gwiazdką" po stronie przeciwnej do szypułki. Właśnie tego nie widzę na Twoich zdjęciach. Tutaj fotka jak to wyglądało na moim:

Obrazek
areks90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2017, o 12:35

Post »

Witam. Czym nawozić borówke do jesieni. Do końca czerwca nawożone siarczanem amonu co dwa tygodnie a co teraz? Pozdrawiam
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

Siarczanem potasu.
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07

Post »

Panowie przygotowuję obecnie kwaterę na ok 12 następnych krzaków a że rów trochę za głęboki to mam pytanie czy na dno rowu mogę dać gnój z trawy ? trawa koszona od ponad 10-ciu lat i pewnie dobrze przegnita a dopiero na to torf zmieszany z korą trocinami i czym tam popadnie iglastymi .
Sadzone będzie na drugi rok.
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

berthold61 możesz dać gnój z trawy na dno, ale to moim zdaniem czysta strata, zanim korzenie dotrą tak głęboko jeżeli w ogóle dotrą to nie będzie tam już nic. Natomiast gdybyś dał zrębki drewna i wymieszał z ziemią poprawiło by to potencjał wodny podłoża i jak rozumiem uzupełniło brakującą objętość.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
areks90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ploplus pisze:Siarczanem potasu.
od kiedy tym siarczanem potasu nawozić? jakie dawki na krzak?
Mary90319
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2018, o 11:32

Post »

Kochani poradzcie:) w tym roku posadze swoje pierwsze krzaki borowki. Odmiany mam juz wybrane, wstepnie wybralam bluecorp i jersey. Problem polega na tym ze ziemie mam bardzo ciezka, slonca bedzie duzo. Kolejna kwestia to wydajnosc dojrzalych juz krzakow, moja cora i maz maja faze na borowke i sezonie jak teraz potrafia zjesc nawet pol kg borowki dziennie. Czy trzy krzaki dadza taka ikilosc? Bo szkoda sie bawic w mala ilosc skoro miejsca starczyloby na wiecej krzaczkow.

Prosimy o poprawną pisownię na forum.
Posty takie jak ten będą usuwane.
bab...
kometax
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2015, o 10:58

Post »

To zależy od tego w jakim wieku są krzaki i jak będziesz o nie dbać. Obecnie owocują mi trzy krzaki, ktore dają ok kilograma owoców co drugi dzień. Gdy ja sadziłam borówki kupiłam ziemię dla roślin kwasolubmych i wypełniłam nią dołki na rośliny: wyszło koło 10l/krzak. Dodatkowo na wierzch kora, a gdy się przyjmą nawóz zakwaszający. Jak masz miejsce lepiej kupić więcej krzaków różnych odmian; polecam Chandlera, ma bardzo duże owoce.
Pawel c
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2016, o 21:32

Post »

Pytanie do bardziej doświadczonych :)
Zauważyłem że na krzewach odmiany Nelson znaczna część owoców (więcej w porównaniu do innych odmian) jest zniekształcona, ma gnilne plamki i odpada - czy obserwujecie również na swoich krzewach taką zależność? Ciekawe czy sytuacja tak wygląda tylko u mnie, czy ta odmiana należy do tych bardziej wrażliwych na choroby? Dodam ze krzewy wszystkich odmian które posiadam (8 odmian) rosną obok siebie w tym samym podłożu, w bardzo zbliżonych warunkach oświetlenia i wilgotności.
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07

Post »

toldi pisze:berthold61 możesz dać gnój z trawy na dno, ale to moim zdaniem czysta strata, zanim korzenie dotrą tak głęboko jeżeli w ogóle dotrą to nie będzie tam już nic. Natomiast gdybyś dał zrębki drewna i wymieszał z ziemią poprawiło by to potencjał wodny podłoża i jak rozumiem uzupełniło brakującą objętość.
Strata w sensie miejsca ? bo tego gnoju jest u brata ok 10 kubików , on kosi od jak dawno pamiętam ok 4000m2 i składuje to w takim ogrodzeniu z siatki , więc dałbym tego ze 20 cm a potem dopiero torf zmieszany z ziemią i korą leśną , rów prawie metr szeroki i wysoki na ok 40cm , muszę się śpieszyć aby to do wiosny się zmacerowało do kupy .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

berthold61 myślałem o głębszym dole, ale przy 40 cm i takiej ilości 20cm gnoju, odradzałbym. Gnój z trawy ma odczyn lekko zasadowy a korzenie borówki mogą po pewnym czasie sięgnąć powyżej 20 cm.

Pawel c z opisu wygląda, że masz antraknozę.
areks90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam. Na dwóch moich borówkach wystąpiły takie zmiany, co to może być?

Obrazek
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

Ja osobiście w pierwszej kolejności obstawiam chłodne noce (u mnie na Lubelszczyźnie ostatnio było w nocy naprawdę chłodno), poczekałbym jeszcze kilka dni, teraz ma być cieplej.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

areks90 niedobory potasu. Brak potasu nasila susza, zbyt niskie pH, nadmiar magnezu,mało substancji organicznej w glebie lub faktyczny brak pierwiastka.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”