Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
kometax
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2015, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

To zależy od tego w jakim wieku są krzaki i jak będziesz o nie dbać. Obecnie owocują mi trzy krzaki, ktore dają ok kilograma owoców co drugi dzień. Gdy ja sadziłam borówki kupiłam ziemię dla roślin kwasolubmych i wypełniłam nią dołki na rośliny: wyszło koło 10l/krzak. Dodatkowo na wierzch kora, a gdy się przyjmą nawóz zakwaszający. Jak masz miejsce lepiej kupić więcej krzaków różnych odmian; polecam Chandlera, ma bardzo duże owoce.
Pawel c
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2016, o 21:32

Post »

Pytanie do bardziej doświadczonych :)
Zauważyłem że na krzewach odmiany Nelson znaczna część owoców (więcej w porównaniu do innych odmian) jest zniekształcona, ma gnilne plamki i odpada - czy obserwujecie również na swoich krzewach taką zależność? Ciekawe czy sytuacja tak wygląda tylko u mnie, czy ta odmiana należy do tych bardziej wrażliwych na choroby? Dodam ze krzewy wszystkich odmian które posiadam (8 odmian) rosną obok siebie w tym samym podłożu, w bardzo zbliżonych warunkach oświetlenia i wilgotności.
berthold61
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 15:07

Post »

toldi pisze:berthold61 możesz dać gnój z trawy na dno, ale to moim zdaniem czysta strata, zanim korzenie dotrą tak głęboko jeżeli w ogóle dotrą to nie będzie tam już nic. Natomiast gdybyś dał zrębki drewna i wymieszał z ziemią poprawiło by to potencjał wodny podłoża i jak rozumiem uzupełniło brakującą objętość.
Strata w sensie miejsca ? bo tego gnoju jest u brata ok 10 kubików , on kosi od jak dawno pamiętam ok 4000m2 i składuje to w takim ogrodzeniu z siatki , więc dałbym tego ze 20 cm a potem dopiero torf zmieszany z ziemią i korą leśną , rów prawie metr szeroki i wysoki na ok 40cm , muszę się śpieszyć aby to do wiosny się zmacerowało do kupy .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

berthold61 myślałem o głębszym dole, ale przy 40 cm i takiej ilości 20cm gnoju, odradzałbym. Gnój z trawy ma odczyn lekko zasadowy a korzenie borówki mogą po pewnym czasie sięgnąć powyżej 20 cm.

Pawel c z opisu wygląda, że masz antraknozę.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
areks90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2017, o 12:35

Post »

Witam. Na dwóch moich borówkach wystąpiły takie zmiany, co to może być?

Obrazek
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

Ja osobiście w pierwszej kolejności obstawiam chłodne noce (u mnie na Lubelszczyźnie ostatnio było w nocy naprawdę chłodno), poczekałbym jeszcze kilka dni, teraz ma być cieplej.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

areks90 niedobory potasu. Brak potasu nasila susza, zbyt niskie pH, nadmiar magnezu,mało substancji organicznej w glebie lub faktyczny brak pierwiastka.
areks90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2017, o 12:35

Post »

toldi pisze:areks90 niedobory potasu. Brak potasu nasila susza, zbyt niskie pH, nadmiar magnezu,mało substancji organicznej w glebie lub faktyczny brak pierwiastka.
kiedy i ile sypać siarczanu potasu w takim razie? dodam że krzewy mają niecałe dwa lata
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby na to odpowiedzieć napisz czym i w jakiej ilości nawoziłeś, i jakie jest pH lub przynajmniej czy rosną w przygotowanym podłożu.
Rafalr93
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 paź 2011, o 15:53

Post »

Co jest lepsze Chandler czy Darrow ? Ma ktoś zdjęcia darrowa i jakieś doświadczenie ?
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Chandler jest raczej chwalony za plenność i wielkość owoców.

Ja u siebie przeprowadziłem mały eksperyment. Usuwając starą korę, zamiast dawać nową, przysypałem podłoże mchem* (który jest raczej kwaśny) z dodatkiem igliwia. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

* bez szkody dla środowiska naturalnego.
astatine86
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2018, o 17:21

Post »

Witam. Mam pytanie.

Posadziłem w zeszłym tygodniu kilka sadzonek borówki amerykańskiej. Czteroletnie sadzonki, bardzo ładnie ukrzewione. Powiedzcie mi proszę i doradźcie - czy ja muszę te borówki przycinać? Czy zostawić tak jak są?
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

astatine86 w żadnym wypadku, jeżeli są zdrowe i nie połamane. Tylko zadbaj o należyte podlewanie i pH. Przyciąć można jesienią (w tym terminie może być potrzebna korekta cięcia na wiosnę po uszkodzeniach zimowych), lub wczesną wiosna gdy silne mrozy odpuszczą.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”