Klon - choroby liści, zamieranie pędów
Re: Klon - choroby liści,zamieranie pędów
Zalany jest w tej skrzyni (słaby odpływ?, albo stale zbyt mokra ziemia pod ta podsypką) - dysfunkcja korzeni i do tego słońce go męczy, bo korzenie nie mogą uzupełnić wody.Może do tego jakiś nawóz podawałeś, wydaje się świeżo sadzony, więc na razie to niepotrzebne, a wręcz szkodliwe.Przesadź do gruntu, zrób dobry drenaż, odmiany pstrolistne są trudne do uprawy w pojemnikach, bo trudno utrzymać na dłuższą metę optymalne warunki.
To nie skrzynie to płot sąsiada one są zasadzone normalnie w ziemi przy tarasie między płotem sąsiada nic nie dawałem zadnych nawozów
.Poradźcie jak zrobic dobry drenaż. Szkoda drzewek.
.Poradźcie jak zrobic dobry drenaż. Szkoda drzewek.
Widocznie w miejscu posadzenia jest zbyt wilgotno, albo masz cięższą glebę, widzę też włókninę pod zrębkami utrudniającą wymianę powietrza i zatrzymującą wilgoć.Klony są wymagające pod względem przepuszczalności podłoża.Tu są instrukcje jak polepszyć im życie w takich warunkach https://leca.pl/rozwiazania/drzewo-w-ch ... o-korzeni/
Dziękuje za szybką odpowiedź. Dziś znów udalem się do ogrodnikw polecił Keramzyt naokoło bryły wykopać rynienke i posypać nim powiedział żebym o tej porze roku nic innego nie robił. Tak jak napisałaś mam agrowloknine pod którą było bardzo wilgotno. Obkopalem drzewka i dalem wokół Keramzyt włóknine zdjołem zostawiłem samą zrebkę.
Zamierający klon kolumnowy
Witam. Mój problem to zamierające klony kolumnowe czerwone. Zaczęło się tak, że na wiosnę kilka gałęzi nie wypuściło liści były usunięte. Teraz niektóre z tych które już wypuściły liście, zaczynają więdnąć i usychać. Nie ma żadnych nalotów na liściach po prostu usychają. Również na korze nic nie ma żadnych objawów choroby. Mój ogrodnik nie wie co to może być, mówi, że wygląda jakby usychał. Z dołu klony jakby się broniły wypuszczają gałęzie .Klony mają już około 8 lat. Mam cztery takie klony dwa są Ok A dwa zamierają z tym że jeden bardziej.
Ginące klony
Witam, mam prośbę o pomoc w diagnozie choroby niszczącej moje klony. Prośba także o wskazanie sposobu na uratowanie drzewek. Jednej sztuki nie udało się uratować, ale liczę że 3 pozostałe się uda.
Dodam, że drzewka podlewałem systematycznie i wydaje mi się że problemem nie jest brak opadów, ale właśnie jakaś choroba.
Z góry dziękuję za pomoc!
Dodam, że drzewka podlewałem systematycznie i wydaje mi się że problemem nie jest brak opadów, ale właśnie jakaś choroba.
Z góry dziękuję za pomoc!
Re: Ginące klony
Nie tylko od suszy, ale często od nadmiaru wilgoci pod włókniną (jeśli jest) i żwirem drzewka też mogą usychać.Odgrzeb strefę korzeniową i zobacz jak to wygląda, bo klony nie znoszą stałego zalania.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To jest mączniak . Występuje nie tylko na klonach . U mnie na dębach , katalpach czy azaliach .
Beata
Beata
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I raczej z mączaków prawdziwych.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 kwie 2018, o 04:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na liściach widoczne są objawy mączniaka prawdziwego. Porażone rośliny słabiej rosną, a w przypadku dużego porażenia wzrost zostaje całkowicie zahamowany. Oprócz mączystego nalotu liście ulegają zniekształceniu, a w skrajnych przypadkach zasychają i opadają. Porażone rośliny są osłabione i gorzej zimują. Oprócz mączniaka problemem może być także podłoże. Na jednym ze zdjęć widać, że wokół roślin rozsypany jest żwir/grys. Niestety znacząco ogranicza on parowanie wody z gleby. Proponowałbym sprawdzić, czy przyczyną zasychania nie jest właśnie nadmiar wilgoci. Problem szczególnie często występuje na cięższych i zwięzłych glebach.
Czemu podlewasz rano i wieczorem? Podlewa się gdy widać, że przesycha nie według jakiegoś schematu. Od nadmiaru wody liście też zasychają, od brzegu jak widać na zdjęciach.Pewnie dałeś włókninę, może szkodzić, pisałam wiele razy na ten temat, poszukaj.
Podłączam się z pytaniem, też mączniak jakiś? Wykluczyłbym choroby grzybowe - były opryski miedzianem.
Względnie przesuszenie? Załączam dwa zdjęcia liści - marne to wszystko bardzo...
Względnie przesuszenie? Załączam dwa zdjęcia liści - marne to wszystko bardzo...
pozdrawiam, WW