Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Calathea, ctenanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
Typowe, za suche powietrze...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 gru 2015, o 11:58
Kupiłam wczoraj dużą calatheę, jednak dzisiaj zauważyłam, że nie jest zupełnie zdrowa. Ma dwa uschnięte przyrosty na bardzo wczesnym etapie, nawet się nie rozwinęły. Zaraz obok duży liść, który jest żółty, zwiniety i usycha, dwa kolene lekko żółkną. Namierzyłam też dwa obcięte ogonki po liściach. Wszystko w obrębie jednej lub dwóch sąsiednich kępkek. Nie widzę żadnego robactwa. Korzenie są zdrowe, ziemia wilgotna, nieprzelana. Średnica doniczki 18cm. Korzenie ułozone są dosyć ciasno dookoła bryły. Pozostałe kępki są zdrowe. Co jest powodem, co zrobić?
- norbert76
Dokładnie to jest stromanthe.
Normalne, że od czasu do czasu żółkną pojedyncze liście i cały stary przyrost.
Przesadź od razu do nowego podłoża, mieszanki ziemi uniwersalnej i perlitu. Nie wstawiaj przypadkiem doniczki do osłonki, a normalnie postaw na podstawek.
Te rośliny wymagają podwyższonej stałej wilgotności powietrza w obrębie swojego otoczenia.
Postaw na dużej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem, choć docelowo najlepszym rozwiązaniem byłby nawilżacz elektryczny.
Normalne, że od czasu do czasu żółkną pojedyncze liście i cały stary przyrost.
Przesadź od razu do nowego podłoża, mieszanki ziemi uniwersalnej i perlitu. Nie wstawiaj przypadkiem doniczki do osłonki, a normalnie postaw na podstawek.
Te rośliny wymagają podwyższonej stałej wilgotności powietrza w obrębie swojego otoczenia.
Postaw na dużej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem, choć docelowo najlepszym rozwiązaniem byłby nawilżacz elektryczny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Dziękuję ale tutaj chodzi właśnie o młode liście i młody przyrost. To normalne?
- norbert76
To nie jest normalne. Trzeba sprawdzić stan korzeni i czy nie ma szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Korzenie są zbite dookoła krawędzi ale czy to może być przyczyną obmierania pędów? Wyglądają zdrowo, nie widzę nigdzie żadnych robaków.
- norbert76
Rozluźnij, oczyść trochę ze starego podłoża i posadź do w/w mieszanki i większej doniczki. Korzenie wydają się być zdrowe i w całkiem dobrym stanie. Być może przerośnięte korzenie były przyczyną zamierania nowych liści.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Dziękuję, jeszcze jedno pytanie. Czy może to być skutek przenawożenia?
- norbert76
Jeśli tylko co kupiłaś to jak został przenawożony? Co prawda rośliny są przez producentów faszerowane różnymi odżywkami, ale one są stosowane żeby uzyskać szybki wzrost i ładny wygląd. Bardziej może zaszkodzić warunki przed sprzedażą. Tutaj jednak wygląd korzeni i większości masy zielonej o tym nie świadczy. Po prostu najwyraźniej to efekt przerośniętych korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
W szkółce, biorę już wszystko pod uwagę.norbert76 pisze:Jeśli tylko co kupiłaś to jak został przenawożony?
- norbert76
Nie, przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post - edytowany.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
mam problem z Calatheą. W ciągu kilku tygodni straciła wszystkie liście. Zaczęły usychać na rogach i zwijać się. Zidentyfikowałem małe robaczki, które chodzą po liściach. Są mikroskopijne koloru białego. Nie skaczą. Nie ma żadnych pajęczynek.
Zostały łodygi a teraz liście wypuszczają na nowo. Robaczki widać w ziemi i na liściach czasem. Są mikroskopijne. Proszę o diagnozę. Dodaję zdjęcia.
Pozdrowienia,
Lukasz
mam problem z Calatheą. W ciągu kilku tygodni straciła wszystkie liście. Zaczęły usychać na rogach i zwijać się. Zidentyfikowałem małe robaczki, które chodzą po liściach. Są mikroskopijne koloru białego. Nie skaczą. Nie ma żadnych pajęczynek.
Zostały łodygi a teraz liście wypuszczają na nowo. Robaczki widać w ziemi i na liściach czasem. Są mikroskopijne. Proszę o diagnozę. Dodaję zdjęcia.
Pozdrowienia,
Lukasz
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 wrz 2018, o 20:28
Hej!
Mam problem z moją roślinką. od pewnego czasu liście na brzegach się obsuszają i zawijają.
latem roślinka rosła bardzo fajnie, wypuszczała nowe liście.
Kwiat stoi w nasłonecznionym miejscu ok 3m od okna, podlewany ok 2x na tydzień po ok pół szklanki wody, nawożony granulkami osmocote,
Co robię źle?
Mam problem z moją roślinką. od pewnego czasu liście na brzegach się obsuszają i zawijają.
latem roślinka rosła bardzo fajnie, wypuszczała nowe liście.
Kwiat stoi w nasłonecznionym miejscu ok 3m od okna, podlewany ok 2x na tydzień po ok pół szklanki wody, nawożony granulkami osmocote,
Co robię źle?