Czosnek zimowy cz.5
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.5
Mój zeszłoroczny miałem do końca maja, ale u mnie termin zbioru przypada na koniec czerwca, więc juz po zbiorach. Niestety gorsze niż zeszloroczne
Pozdrawiam. Jacek
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Wieloma rzeczami mogę się pochwalić, ale czosnek ostatecznie do tej grupy nie należy.
To mój zbiór. Główki raczej małe.
Nie zrezygnuję po pierwszej nieudanej próbie, jednak mam pytanie, czy na kolejny wysiew brać ząbki z moich główek (wybrać te większe), czy raczej szukać innych nowych sztuk? A może wręcz przeciwnie, sadzi się mniejsze ząbki?
To mój zbiór. Główki raczej małe.
Nie zrezygnuję po pierwszej nieudanej próbie, jednak mam pytanie, czy na kolejny wysiew brać ząbki z moich główek (wybrać te większe), czy raczej szukać innych nowych sztuk? A może wręcz przeciwnie, sadzi się mniejsze ząbki?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wybór należy do Ciebie
Możesz wybrać swoje ząbki (te większe) lub poszukać innych
Możesz wybrać swoje ząbki (te większe) lub poszukać innych
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Z mojego doswiadczenia. Sadz wielkie zabki nowo kupione. Te wykorzystaj do konsumpcji. Czy aby na pewno scinasz kwiatostany?
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Ściąłem, ale późno (czerwiec), jak tu na forum przeczytałem, że trzeba to zrobić.
Jak już gdzieś wcześniej pisałem, w działkowanie bawię się od zeszłego roku (sałata, rzodkiewki, papryka) a w poważniejsze rzeczy od tego roku, więc taki ze mnie profesjonalny ogrodnik, że nie wiedziałem, że trzeba coś obciąć. Pewnie miało to wpływ, ale też słaba ziemia na pewno nie pomogła.
Jak już gdzieś wcześniej pisałem, w działkowanie bawię się od zeszłego roku (sałata, rzodkiewki, papryka) a w poważniejsze rzeczy od tego roku, więc taki ze mnie profesjonalny ogrodnik, że nie wiedziałem, że trzeba coś obciąć. Pewnie miało to wpływ, ale też słaba ziemia na pewno nie pomogła.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tym roku też sporo mniejsze niż w zeszłym. Chyba dlatego, że w okresie, gdy miały się powiększać, była akurat susza. A do sadzenia wybierałam największe z zeszłego roku.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Przyjrzałem się dokładniej moim główkom czosnku i pomimo gorszego roku ząbki są dość spore, przynajmniej w niektórych. Tak wiec będę sadził z własnego, dwie odmiany; Harnaś i Mega.
Pozdrawiam. Jacek
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie do znawców tematu,
Czosnek widoczny na zdjęciu, to odmiana Mega ?
Główka z 3-5 ząbkami, dość dużymi
Czosnek widoczny na zdjęciu, to odmiana Mega ?
Główka z 3-5 ząbkami, dość dużymi
Pozdrawiam, Mirek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lis 2016, o 21:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, w tym roku planuje posadzić czosnek zimowy, i mam pytanie odnośnie okrycia go. Kiedy i czy w ogóle można okryć czosnek obornikiem?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja okrywać nie będe niczym. Ale wątpie czy dobrze byłoby okrywać go akurat obornikiem.
Co do wysadzania, to wszystko zależy jak przebiegnie zima. W tamtym roku sadziłem bardzo późno, bo jakoś w drugiej połowie grudnia o ile dobrze pamiętam.
Jak na razie to poczyniłem zakup pierwszego materiału siewnego na kolejny sezon. Pierwszą odmianą do testu będzie Ornak.
Co do wysadzania, to wszystko zależy jak przebiegnie zima. W tamtym roku sadziłem bardzo późno, bo jakoś w drugiej połowie grudnia o ile dobrze pamiętam.
Jak na razie to poczyniłem zakup pierwszego materiału siewnego na kolejny sezon. Pierwszą odmianą do testu będzie Ornak.
To ile Błażej kupiłeś i jaka cena ?
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
BobejGS pisze:Ja okrywać nie będe niczym. Ale wątpie czy dobrze byłoby okrywać go akurat obornikiem.
U mnie orniak tego sezonu wyleciał ponad 90%. Harnaś prawie nic
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Andrzej20 pisze:To ile Błażej kupiłeś i jaka cena ?
3kg 85zł. Ile jest główek nie liczyłem.