CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
U mnie czasem stożki wzrostu atakuje grzybek. Wygląda u Ciebie to podobnie. Trochę pomaga na to Rudomil Gold, ale nie ma on 100% skuteczności.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Dziękuję Tomku, spróbuję zapanować by się nie rozprzestrzeniało, bo na stożek to może już być za późno jeśli już tak skancerowany.
Zostaje obserwowanie i trzymanie kciuków.
Zostaje obserwowanie i trzymanie kciuków.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
U mnie pomaga także lekkie pędzenie roślin. Przy intensywnej uprawie grzybek nie zdąży zagnieździć się w stożku wzrostu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co to za narośl po lewej stronie, tuż przy środku? Odrost? Na pąk nie wygląda... Wygląda za to dziwnie, chyba bym się tego pozbył w pierwszej kolejności. Choć niestety sam stożek też za dobrze nie wygląda.
Ale, nie ma tego złego... Na pocieszenie zostają Ci odrosty, które często są efektowniejsze niż roślina mateczna
Ale, nie ma tego złego... Na pocieszenie zostają Ci odrosty, które często są efektowniejsze niż roślina mateczna
- DAK
Podejrzenia o grzybek chyba się potwierdzają. Potraktowałam środkiem przeciwgrzybowym - chyba trochę się otoczenie oczyściło i lepiej to widać. Stożek chyba zżarty przez grzyba, niestety on nie odrostuje i nigdy nie tworzył odrostów, a więc szans na potomstwo tą drogą nie ma. Narośl chyba rośnie, a może to tylko wrażenie. Trudno powiedzieć co to, będę obserwować i odgrzybiać, bo potraktowałam tylko stożek, a trzeba całą roślinę.
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Ja też miałem takie, co niby nie odrostują. Zaczęły, jak im stożek wzrostu uszkodziło.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Może to jest jakiś nowotwór, ewentualnie infekcja wirusów? Wygląda jak jakaś degenracja rośliny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
Też miałam skojarzenie z rakiem. A zakżenie wirusowe też możliwe, bo mam paskudny zwyczaj ukręcania przekwitłych kwiatów, a to daje otwartą drogę do zakażeń. Będę musiała się nauczyć powstrzymywać od tego.
Ale grzyb na osłabionej roślinie też chyba był - biały nalot znika po Saprolu (oprysk i podlanie) - środek przeciwgrzybowy o działaniu powierzchniowym wgłębnym i systemicznym.
Na razie daję mu spokój i czas na reakcję samodzielną organizmu. Pozostaje mi cierpliwe czekanie i obserwacja.
Ale grzyb na osłabionej roślinie też chyba był - biały nalot znika po Saprolu (oprysk i podlanie) - środek przeciwgrzybowy o działaniu powierzchniowym wgłębnym i systemicznym.
Na razie daję mu spokój i czas na reakcję samodzielną organizmu. Pozostaje mi cierpliwe czekanie i obserwacja.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam Wigginsia erinacea u hodowcy, u którego już kupowałam i było ok. Teraz też dwa kaktusy wyglądają bardzo fajnie ale jest problem z wigginsią. Miała skazę, częściowo skorkowaciałą, w jednym miejscu czarną. Stwierdziłam, że się nie będę awanturować tylko wytnę to. Cięłam, cięłam i wycięłam 1/6 kaktusa Ciąć dalej? Mam wrażenie, że ta zmiana idzie od rzepy. Może było nie ruszać? Czy kaktusy wychodzą z takich problemów?
Drodzy,
Wracam z pytaniem o moje maleństwa. Tradycjne - co robię nie tak? ;) Roślinki mają ziemię do kaktusów i sukulentów, zmieszaną ze żwirkiem i keramzytem.
Podlewane co 2-3 tygodnie ociupinką wody, co trzecie podlewanie z nawozem do sukulentów. Stoją na parapecie od strony południowo-wschodniej.
Mimo to, marszczą im się liście i nie wyglądają zdrowo Będę wdzięczna za opinie i porady.
Wracam z pytaniem o moje maleństwa. Tradycjne - co robię nie tak? ;) Roślinki mają ziemię do kaktusów i sukulentów, zmieszaną ze żwirkiem i keramzytem.
Podlewane co 2-3 tygodnie ociupinką wody, co trzecie podlewanie z nawozem do sukulentów. Stoją na parapecie od strony południowo-wschodniej.
Mimo to, marszczą im się liście i nie wyglądają zdrowo Będę wdzięczna za opinie i porady.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Za mało podlewasz
Jak uciupinką wody mają się nawodnić i prawidłowo rosnąć??? Sukulenty w czasie wegetacji potrzebują wody.
Podlewasz w tym czasie obficie i kolejne podlanie jak całkowicie przeschnie podłoże. Jedynie w okresie jesienno-zimowym ograniczasz podlewanie.
Jak uciupinką wody mają się nawodnić i prawidłowo rosnąć??? Sukulenty w czasie wegetacji potrzebują wody.
Podlewasz w tym czasie obficie i kolejne podlanie jak całkowicie przeschnie podłoże. Jedynie w okresie jesienno-zimowym ograniczasz podlewanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Norbert ma rację, musisz podlewać większą ilością wody i częściej przez te upały
A czy mogę prosić o jakieś podpowiedzi co do częstotliwości? Kiedyś niestety sukulenty przelałam, a teraz zdaje się je przesuszać. Chyba ciezko mi wychwycić jakoś balans